facebook
twitter

Технологии

Луната вече е картографирана

435

Учени от Геоложката служба на САЩ, НАСА и Лунния и планетарен институт (LPI), създадоха първата цялостна геоложка карта на цялата лунна повърхност в мащаб 1: 5 000 000, което е рекордно ниво на детайлност. За да направят това, те са използвали данни, получени по време на пилотираната програма "Аполо" и орбиталните автоматични. Това съощи уебсайта на Геологическата служба на САЩ (USGS).

Луната е най-близкото небесно тяло до нас, до което засега можем да изпращаме автоматични изследователски станции и пилотирани експедиции. Изследванията на природния спътник на Земята могат да предоставят информация за процесите на еволюция на Земята и Луната.

Освен това все още има спорове по въпроса за произхода на Луната. Сега за общо приет се счита моделът за шоковото образуване на Луната - от отломките в резултат на сблъсъка на прото-Земята с друга планета (наречена Тея). Съществуват обаче и други версии, например моделът Галимов-Кривцов - за гравитационното улавяне на вече оформената Луна от Земята в миналото.

Учените са използвали шест карти на отделни райони на Луната въз основа на данни, получени от различни мисии. Информация за топографията на лунната повърхност е получена от данни, събрани с помощта на ориталния апарат LRO и стерео изображения, получени от японската автоматична станция Kaguya.

Учените вярват, че благодарение на картата, НАСА ще може да избере места за кацане на хора за бъдещи програми, а международната научна общност ще може да използва картата за изучаване на геологията на Луната и за обучение на студенти.
 

Ключови думи:

луна, карта, НАСА
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАСА: Изпращането на хора на Луната ще струва 28 млрд. долара

23.09.2020

2433 71
НАСА ще купува прах и камъни от Луната

23.09.2020

235 3
Репички ще растат на Луната

13.08.2020

174

Коментари

редник

Браво!

Когато през 1969 г. Армстронг стъпи на Луната, си мислех как след 20-30 г. ще има туристически полети и мечтаех и аз да отида на Луната. Изминаха повече от 50 години и вече почти не се надявам това да стане, но пък беше хубава мечта...

Влез или се регистрирай за да коментираш