facebook
twitter

Спорт

Тръмп води публични битки с чернокожи спортисти

ЛеБрон Джеймс стана поредната мишена на президента на САЩ
249
архив

Появи се още едно доказателство, че чернокожите спортисти са любимата цел на президента на САЩ. Доналд Тръмп нападна публично ЛеБрон Джеймс миналата седмица и това изглеждаше естествено - все едно хрътка напада заек. Звездата в НБА критикува Тръмп с умерен тон в интервю за CNN. Когато водещият Дон Лемън попита Джеймс какво ще каже, ако е седнал срещу Тръмп, баскетболистът се усмихна и каза: "Никога няма да седя срещу него".

В 23:37 ч. вечерта, след като интервюто бе излъчено повторно, Тръмп отговори с един от тези статуси в „Туитър“, които предлагат скенер на егото, психиката и душата му.

„ЛеБрон Джеймс беше интервюиран от най-тъпия човек по телевизията - Дон Лемън. Той направи ЛеБрон да изглежда умен, което не е много лесно. Харесвам Майк!“, написа Тръмп, а с последното вероятно визираше дискусията кой е по-велик – ЛеБрон Джеймс или Майкъл Джордан.

Джеймс се появи в CNN не за да критикува президента, а за да говори как е израснал беден само с майка си и сега иска да помогне на тези, които са му помогнали, и да създаде училище за деца в риск в родния си град Акрън, Охайо. Фондацията на Джеймс дари десетки милиони долари, за да помогне със стипендии за колежи на ученици в държавните училища в Акрън.

ЛеБрон ще подари на всяко дете в своето училище велосипед и каска. Той е запален по колоезденето и причината не е само спортуването за здраве. Като дете той е живял в малък апартамент близо до жп релси, а колелото му е било символ за свобода, защото с него е можел да излезе от своя квартал и да види останалите. Джеймс сам каза пред Лемън, че велосипедът и спортът са му давали свобода и са му позволявали да се среща и сприятелява с бели деца, както и да вижда свят, изпълнен с възможности.

„Имах възможност да ги виждам и да уча за тях. И те имаха възможност да учат за мен, станахме много добри приятели“, каза Джеймс за белите деца от детството си.

Човек може да се чуди как от всички думи на ЛеБрон Тръмп остана само с обида и раздразнение. Но е трудно да се разбере къде е линията между истинското раздразнение и политическото изчисление при човек, който умишлено разпалва класовото и расовото негодувание.

Тръмп е атакувал и е поставял под съмнение интелигентността и поведението на бели, но напоследък често се случва да го прави с тъмнокожи спортисти. От бившия куотърбек в НФЛ Колин Каперник, през шампиона в НБА Стеф Къри, а сега и Джеймс, Тръмп се забавлява с публични конфронтации с такива спортисти. Миналата година при публична реч в Алабама, място с история на расизъм, Тръмп говори открито срещу играчите в НФЛ, които застават на коляно по време на химна на САЩ в знак на протест срещу полицейското насилие и икономическото неравенство. Голяма част от въпросните състезатели бяха чернокожи, а президентът посъветва собствениците на отбори да уволняват всеки, който протестира, с думите: "Махнете този кучи син от игрището веднага, той е уволнен. Уволнен!".

Тръмп се подигра със същите тези собственици, повечето от тях бели, заради това, че са се размекнали, в дискусията за сътресенията и увреждането на мозъка при играчите с думите: „О, получихте малък звън по главата?“.

Тъмнокожите спортисти не остават длъжни на Тръмп. Миналата година Стеф Къри отказа поканата да отиде в Белия дом като част от шампиона на НБА „Голдън Стейт“. Впоследствие президентът нападна Къри и оттегли поканата си към отбора. ЛеБрон Джеймс се намеси още тогава и защити Къри, като нарече Тръмп „задник“ и допълни, че гостуването в Белия дом е било чест, преди този президент да се настани там. Друг баскетболист – Крис Пол, пък написа, че Тръмп не би казал „кучи син“ в лицето на никой спортист. Легендата Кобе Брайънт го подкрепи: „Президент, който само с името си създава деление и гняв, чиито думи подсилват раздора и омразата, няма как да „направи Америка велика отново“, визирайки предизборния лозунг на Тръмп.

След новата атака на президента срещу Джеймс и Лемън Къри отново критикува Тръмп: „Тази реторика е основана на дългогодишен расизъм срещу чернокожи, чийто глас се чува. За съжаление това лъсва все повече и повече с всеки следващ ден“.

Съпругата на Тръмп – Мелания, похвали Джеймс за щедростта му и обяви, че иска да посети училището, създадено от него. Президентът в това време бе на друг политически митинг - в Охайо, където този път пропусна да говори за Джеймс, тъй като това е родният щат на баскетболната звезда и много хора там му се възхищават.

Все още няма коментари

Още

ПФК "Левски" смени целия УС

18.01.2019

987 4
Димитров стигна за пети път 1/8-финалите на Australian Open (видео)

18.01.2019

1743 6
Станимир Стоилов вече не е селекционер на Казахстан

17.01.2019

775 2

Влез или се регистрирай за да коментираш