Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шефът на Токио 2020 подаде оставка след сексистски скандал

12 Февр. 2021
ЕПА/БГНЕС
След като подаде оставка, Йоширо Мори се поклони в знак на извинение за думите си

Йоширо Мори подаде оставка като президент на организационния комитет за олимпийските игри в Токио, след като сексистските му коментари за жените доведоха до призиви от цял свят да напусне поста си. 83-годишният бивш японски премиер представи оставката си днес, по време на заседание на Съвета на оргкомитета.

Шефът на XXXII летни игри по-рано беше цитиран да казва, че "жените говорят твърде много" и срещите с множество жени в борда на директорите "отнема много време". Той говори пред медиите по време на срещата миналата сряда на японския олимпийски комитет, чийто ръководен орган в момента включва 24 членове, от които пет жени. През 2019 г. самият комитет си постави за цел да увеличи присъствието на нежния пол в управителния съвет до 40%.

"Ако увеличим броя на жените в борда, трябва да се уверим, че времето им за изказване ще бъде ограничено по някакъв начин. Те имат трудности да приключват, което е досадно - заяви Мори, цитиран от в. "Асахи Шимбун". - Сега имаме около седем жени в организационния комитет, но всеки разбира тяхната позиция."

Председателят на организационния комитет на олимпийските игри "Токио 2020" Йоширо Мори се извини за "неуместните" забележки по адрес на жените, след като в социалните мрежи се надигна вълна от призиви за оставката му.

Напускането на Мори принуждава Токио 2020 да търси нов председател по-малко от 5 месеца преди началото на пренасрочените от миналата година игри.

Считаше се, че бившият шеф на японската футболна асоциация Сабуро Кавабучи (84 г.) е главен фаворит за поста му, но днес стана ясно, че той е няма да поеме поста. Според Fuji News Network японското правителство е изразило опасения от това още един възрастен мъж да оглави оргкомитета и е блокирало номинацията.

Бурята, предизвикана от Мори, който днес при подаването на оставката се извини отново, е поредната криза около олимпийските игри в Токио, които все още са под въпрос заради пандемията от коронавирус.

"Важното е да проведем олимпийските игри през юли - каза днес Мори. - И не трябва моето присъствие в оргкомитета да е препятствие пред тях."

Още по темата