Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Пирин" обяви новия треньор, но не и бъдещия собственик

Благоевградският клуб е намалил задълженията си до около 600 000 лв.

08 Февр. 2024
Пирин
Новият треньор на "Пирин" Олександър Бабич (вляво) беше представен като треньор на първия отбор от и.д. управител на клуба Петър Занев (в средата) и спортния директор Петър Михтарски (вдясно).

Украинецът Олександър Бабич (44 г.) очаквано бе представен като нов треньор на "Пирин" на мястото на сменения неочаквано в неделя Иво Тренчев. Още тогава кадровата промяна бе продиктувана с желанието на бъдещия собственик на благоевградския клуб. Името на този бизнесмен обаче така и не бе разкрито днес, когато Бабич беше представен пред медиите.

"Има потенциални инвеститори. Клубът ще е акционерно дружество и няма да има един собственик. Единият акционер е Александър Аргиров, българин, който живее в САЩ", каза единствено и.д. управител на "Пирин" Петър Занев. По всяка вероятност обаче основният инвеститор ще е украинец.

Самият Бабич идва от третодивизионния "Фратрия" (Бенковски), с който се представя доста добре и остави тима в битката за влизане във Втора лига. Преди това обаче специалистът е водил доста авторитетни отбори в родината си - "Черноморец" (Одеса) от зимата на 2014 до лятото на 2017 г., след това от септември 2017 до юли 2020 г. е начело на "Мариупол" като два пъти класира отбора за турнира Лига Европа, а през сезон 2021/22 бе в "Кривбас", докато не започна военната инвазия на Русия срещу Украйна.

"За мен е чест да застана на треньорския пост в отбор с историята на "Пирин". Разбрах, че сравнително скоро клубът е празнувал 100-годишнината си, което задължава и е огромно предизвикателство. Отборът има потенциал, вярвам, че ще успеем да предложим добра и резултатна игра, която да радва привържениците на футбола в Благоевград", заяви Олександър Бабич при своето представяне.

А от ръководството на "Пирин" изтъкнаха, че за последните два месеца дълговете са намалени от около 900 000 лв. на 594 000 лв. към момента. "Да, "Пирин" още е в тежко финансово състояние, но засега се справяме и покриваме част от дълговете. Общите задължения на общинския футболен клуб към днешна дата са 594 000 лв., като само два месеца по-рано са били близо 900 000 лв. От днешните дългове около 335 000 са към НАП. Успяхме да погасим 100 000 лв. към НАП, имаме договорка за разсрочено плащане на останалата сума. Засега покриваме най-важните задължения за заплати, осигуровки, няма забавяне", обясни изпълнителният директор на "Пирин" Велислав Елезов.

Още по темата