Quantcast

Медия без
политическа реклама

Медалите на Париж 2024 са с желязо от Айфеловата кула

Отличията са по дизайн на една от най-реномираните бижутерски къщи във Франция

08 Февр. 2024
Париж 2024

Всички 5084 медала за призьорите от олимпийските и параолимпийски игри в Париж 2024 това лято ще имат вградено в себе си парче метал от Айфеловата кула, съобщи оргокомитетът при представянето на дизаяна на отличията. 

"Идеята е игрите да се свържат със символите на Франция. А абсолютният символ на Париж и Франция е Айфеловата кула. Това е възможността за спортистите да вземат частица от Париж със себе си", заяви творческият директор на оргкомитета Тиери Ребул.

А шефът на организационния екип - Тони Естанге, добави: "Медалите съчетават най-благородните метали - злато, сребро и бронз, с най-ценния метал на нашата страна, от националното съкровище Айфеловата кула".

Дизайнът на отличията е създаден от бижутерската къща Chaumet, чиито творения украсяват аристокрацията и френския елит от 1780 г. насам. В момента тя е една от 70-те луксозни марки на френския конгломерат LVMH. Неин клиент е бил и самият строител на кулата - Гюстав Айфел, и семейството му. Седалището на бижутерската къща е на известния пл."Вандом" в Париж. Тя изработва висок клас инкрустирани с диаманти бижута за сватби и партита от висшето общество, нейни клиенти са кралски особи и милиардери.

Медалите, измислени от Chaumet са кръгли, имитиращи слънчеви лъчи. А в средата им има железен шестоъгълник - форма, напомняща очертанията на Франция, който е закрепен с шест шпули във всеки ъгъл. Шпулите са проектирани така, че да приличат на нитовете, използвани при изграждането на Айфеловата кула.

Именно шестоъгълникът във всеки медал е направен от желязо, останало от извършени в миналото ремонти на кулата, което се съхранява от години в таен склад. Самият метал ще бъде обработен допълнително, за да няма риск да се окисли или ръждяса след време.

На гърба на медалите на преден план е изобразена древногръцката богиня на победата Нике. Всъщност, от игрите в Атина 2004 насам на всички олимпийски медали се изобразява Нике, летяща към историческия олимпийски стадион "Спирос Луис" (наречен на името на първия шампион в маратона), където в древността са се провеждали игрите. Организаторите от Париж са получили разрешение от МОК леко да изменят дизайна и са включили в сцената и силуета на Айфеловата кула, както и Атинския акропол. 

Отличията за параолимпийските игри имат едно допълнение - надписите са на брайловата азбука за незрящи, в знак на почит към нейния създател, французина Луи Брайл.

Макар дизайнът да е на Chaumet, медалите ще бъдат изработени от националния монетен двор на Франция. 

Ключови думи:

Париж 2024, медали

Още по темата