Quantcast

Медия без
политическа реклама

Колко нужна е системата VAR в България след навлизането ѝ във все повече шампионати?

Развитието на технологиите през последните години донесе на футбола системата VAR или с други думи - видео асистент реферите. Самата концепция е позната от доста време насам, като се използва в различни спортове, сред които тениса. Там системата е позната като Hawk-Eye и се използва във всички турнири от сериите ATP и в надпреварите от Големия шлем. Въпрос на време бе видео реферите да стигнат и до футбола. Въпросът обаче е кога VAR ще дойде и в България? Нуждата от видео асистиране на реферите определено е налице, след като през годините сме ставали свидетели на не една или две фрапантни грешки от българските съдии.

Нуждата от VAR в България

По много европейски терени системата за видео рефери вече бе въведена и дава резултат. Няма спор, че нужда от нея има и в България. Не малко са примерите, в които родните съдии допускат грешки. Това обаче е характерно не само за България, но и за други страни. Навсякъде стават грешки, но понякога те са решаващи за изхода от събитията. Ето защо все повече първенства въведоха VAR системите, за да подпомогнат действията и решенията на главните съдии в мачовете.

Системата VAR може да донесе само позитиви на Efbet лига, понеже тя би трябвало да сведе до минимум грешките на реферите. По този начин ще има и по-малко напрежение върху съдиите, които ще могат да гледат видеоповторения или да получават информация от съдиите в “тъмната стаичка” с мониторите. Когато ясно се вижда всяка една ситуация и съдията има време да я прецени, тогава едва ли ще се обсъжда толкова яростно и съдийството на родните рефери. Разбира се, използването на системата през последните 2 години показа, че не винаги тя достига до правилното решение, но грешките с нея са сведени до минимум. Колкото по-скоро тя бъде въведена по стадионите в България, толкова по-добре ще бъде това за развитието на футбола в страната.

Цената за въвеждането на VAR у нас

Според информациите, оборудването за всички стадиони на елитните тимове в България със системата ВАР ще струва около 10 милиона лева. Разбира се, тази сума едва ли може да бъде финансирана от отборите, понеже много от тях така или иначе изпитват затруднения с осигуряването на нужните финанси. Поради тази причина, най-вероятните източници за интегрирането на VAR системата са Българския Футболен Съюз и UEFA. Третата страна, която може да подпомогне въвеждането на ВАР, е държавата, но най-вероятното стечение на обстоятелствата тук е търсенето на финансиране от Европейската футболна централа.

UEFA обаче едва ли ще се съгласи на подобно действие, което ще породи доста полемики сред останалите ѝ представители. Ако УЕФА финансира изграждането на ВАР системата за едно европейско първенство, ще трябва да го направи и за останалите.

Къде видео асистент реферите вече дават резултат?

От началото на сезон 2019/2020 VAR системата бе въведена по всички стадиона на Висшата лига на Англия. По този начин най-интригуващото футболно първенство в Европа се нареди до дузина други шампионати, които вече използват системата. Проучване на анализаторите от сайта на Silentbet показва, че доста от водещите европейски лиги вече предлагат видео реферите. VAR системата е въведена в първенствата на Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Русия, Испания, Турция и много други. В Румъния също има мачове, в които ВАР системата е налице. И в останалите континенти също има футболни шампионати, където ВАР вече дава своите резултати.

Истината е, че български стадион можеше да се нуждае от VAR системата още през настоящата кампания. От сезон 2019/2020 системата бе въведена като задължителна за всички мачове от плейофната фаза на Шампионска лига нататък. Това означава, че ако Лудогорец бе стигнал до плейофния кръг в Шампионска лига, трябваше да интегрира системата на своя стадион. Другите варианти щяха да бъдат въвеждането на ВАР на националния стадион или Лудогорец трябваше да проведе домакинския си мач на стадион в чужбина, където системата може да се използва. През настоящата кампания това не се случи, но очакванията са УЕФА да въведе задължително изискване за VAR системата и в групите на Лига Европа от сезон 2020/2021. Ето тогава е най-вероятният момент, в който България може да се сдобие със стадион, който поддържа ВАР, ако това изискване бъде прието.

Важният момент в случая е, че VAR трябва да бъде интегриран изцяло в българското първенство, а не на отделни стадиони. Само така родните рефери ще получат опора по време на мачовете, с която ръководенето на срещите ще бъде не само по-лесно, но и по-прецизно. Нуждата е налице, остава да видим кога видео асистент реферите ще бъдат въведени и по българските стадиони.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?