Quantcast
"Аспетар" - спортната болница, която внася човешки части | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

"Аспетар" - спортната болница, която внася човешки части

Рекламата от уста на уста е спомогнала най-много за развитието на уникалното лечебно заведение. И продължава да му помага
автор
Би Би Си
1 362
 Aspetar

За разлика от повечето спиращи дъха сгради в Доха "Аспетар" не е проектирана да хваща окото. Не е построена от италиански мрамор, не се извисява на 50 етажа, нито пък премигва нощем. Тя има своето скрито присъствие във внушителния силует на столицата на Катар.

"Аспетар" е болница. Но все пак, веднъж щом човек попадне вътре, разбира, че това място е много различно. То представлява крайната дестинация в лечението на спортни травми и рехабилитацията. Това е място, където се внасят части от човешкото тяло за целите на най-съвременните медицински научни изследвания. Тук са лекувани някои от най-големите имена на световния спорт: Анхел ди Мария, Неймар, Мо Фара, Яя Туре, Амир Хан, Сам Уорбъртън.

Ако НАСА има своя контролен център в Хюстън, щата Тексас, то

 

спортната медицина си има "Аспетар"

 

От откриването през 2007 г. целта на болницата е само една - да се превърне в глобален лидер в своята област. И за изпълнението ѝ са наети някои от най-великите умове в спортната и медицинската наука. На разположение на екипа са най-съвременни съоръжения, както и всички необходими ресурси за създаване на оборудване според нуждите. Дори операционните маси са проектирани от хирурзите на "Аспетар".

Тук са внедрени всички нови технологии - като например антигравитационната бягаща пътека. Оригинално разработена за НАСА през 90-те години на ХХ век, тази машина за тичане на едно място редуцира до 90% от личното тегло на човека. И така позволява на спортистите да тренират дори когато страдат от тежки травми в глезените или колената, за да поддържат формата си по време на възстановителния процес.

Някои отделения от болницата приличат на студио за компютърна анимация, оборудвано за заснемане на поредния холивудски шедьовър. В една от стаите пациентите изпълняват физически упражнения с десетки малки, сферични маркери, прикрепени към телата си. Тук лекарите създават триизмерна карта на мускулатурата с детайлна справка за еластичността, издръжливостта и силата на всяко влакно от човешкото тяло.

Това играе важна роля в оценката на риска от потенциални контузии, а също така осигурява безценна база данни при бъдещо лечение. След травма информацията се използва, за да може засегнатото място да бъде възстановено на 100%, което обаче изисква различен подход при всяка отделна личност. И в този случай информацията как да речем ставата е функционирала, преди да бъде наранена, е ключова с лечението.

Този тип оценка е особено популярен сред футболните клубове, които изпращат свои играчи, за да им бъдат изготвени специални тренировъчни режими, или пък потенциални трансферни цели за пълни изследвания преди подписване на договора. "Пари Сен Жермен" е сред най-редовните клиенти.

"Преди да посетя "Аспетар", никога не бях влизал в

 

стая, където може да смениш надморската височина

 

Удивително е", споделя аржентинският халф на ПСЖ Анхел ди Мария.

В болницата има 25 такива стаи, всяка от които може да симулира условия от 500 м до 4500 м над морското равнище. Използва се филтрираща система, която контролира нивото на кислород във въздуха. "Височинните павилиони" на "Аспетар" са оборудвани с машини, които тестват тялото в действие, но също така разполагат и с помещения за почивка. Тук пулсът и кръвното налягане може да бъдат следени преди, по време и след натоварване, което позволява на специалистите да установят всеки потенциален риск в различни ситуации.

В същото време, стимулирайки тялото да произвежда повече червени кръвни телца, това отделение на болницата се използва и за рехабилитация и височинни тренировки.

"Спортистите може да прекарат два или три дни в спалните помещения, отдадени на своите електронни джаджи или на телевизията, но те са свързани с нашата информационна система 24 часа в денонощието", се казва в наръчника на "Аспетар".

Водена от своите специалисти, "Аспетар" създава програма за гостуващи хирурзи, помагаща на дипломирани лекари от цял свят да натрупат опит. Защото, за да се превърне някой лекар в корифей в областта на коленната, раменната или хрущялната хирургия, той определено се нуждае от практика.

Затова през 2016 г. в болницата в Доха беше открит "тренировъчен център" за спортна хирургия - първото подобно място в света. Тук хирурзите усъвършенстват способностите си, упражнявайки се

 

не върху макети на човешкото тяло, а върху "образци"

 

- както гордо обяснява един от топхирурзите, сочейки към фризера. В ужасно бюрократичен процес, включващ съвместната работа на шест различни министерства, тук пристигат истински части от човешки тела (най-вече рамена, колена, глезени и торсове), като най-често доставките се внасят от САЩ.

В рехабилитационния център може да бъдат забелязани едновременно футболист, който прави подводни упражнения, скиор, който се пързаля по изкуствен склон, и баскетболисти, изпълняващи различни скокове.

"Фактът, че те са заедно, виждат усилията на другите и страдат заедно, създава специална енергия - обяснява Бари Уайт, бивш играч от НБА и настоящ кондиционен треньор в "Аспетар". - Психологията е жизненоважна за преодоляване на страха от нова травма. Но също така е важно да поддържаш тялото и ума си тренирани дори когато си контузен. Затова използваме подводни натоварвания, масажи и други техники, които позволяват на останалата част от тялото да тренира, защитавайки засегнатото място."

Рехабилитационният център е изграден в извити линии.

 

Има обособени зони, но няма стени

 

Има замъглени стъкла вместо огледала. Уайт е консултирал архитектите за всеки аспект от дизайна - от подовете до тавана, от осветлението до прозорците, та дори растенията. "Не искахме да прилича на фитнес зала. Това е нещо съвсем различно", казва инструкторът.

Но не само лечението и превенцията на спортни травми е това, което прави "Аспетар" уникална болница. Научната дейност - също. От публикуването на първия медицински доклад през 2007 г. лечебното заведение изготвя над 150 разработки всяка година. Организират се конференции, посещения, симпозиуми.

Общата база данни включва научни модели за почти всички спортове - от колоездене до лека атлетика и от ръгби до футбол, и обхващат всички възрастови групи и особености на половете. Тя разполага с резултатите от работата на всички специализирани отделения на болницата - от денталната клиника (която може да бъде ключова част от лечението на контузии, макар и често пренебрегвана) до центъра за болки в областта на слабините.

"В Европа няма нищо подобно. Тук има всичко, от което един елитен спортист може да се нуждае", уверява друг от пациентите на "Аспетар" - бившият халф на "Барселона", "Манчестър Сити" и националния отбор по футбол на Кот д`Ивоар Яя Туре.

След като претърпява операция на ходилото, баскетболистът от НБА Джоел Ембийд лети 12 часа със самолет от САЩ, за да премине рехабилитация в катарската столица. А неговият треньор във "Филаделфия 76" Брет Браун е впечатлен. Той казва: "Докладът за състоянието му беше извънредно подробен и образователен, насочен изцяло към здравето му. Имаше препоръчителна диета, списък с подходящи упражнения за крака му, както и информация за плътността на костите, очакваното ниво на болка, каква масажна терапия е необходима. Имаше дори съвети как да промени навиците си по време на сън."

За изследвания тук са идвали цели футболни отбори - например английският елитен "Тотнъм" и националният тим на Алжир. На индивидуални процедури и лечение са се подлагали бразилската суперзвезда на футбола Неймар, британският атлет Мо Фара, английският боксьор Амир Хан, уелският ръгбист Сам Уорбъртън.

 

Годишно над 35 000 спортисти посещават "Аспетар"

 

През 2014 г. болницата в Доха беше установена като официален изследователски център на МОК за превенция на контузиите и защита на здравето на спортистите. Още през 2009 г. пък ФИФА акредитира лечебното заведение като свой медицински център за изследвания. Друг крайъгълен камък в работата на болницата е създаването на програмата за борба с мозъчните сътресения в спорта.

Спортистите учат, споделят и се лекуват на едно място. И се връщат. Изглежда, рекламата от уста на уста е спомогнала най-много за растежа на "Аспетар" и продължава да му помага.

"Най-страхотното нещо в "Аспетар" е, че идваме от различни държави, с различни методи и опит и всички заедно работим, за да създадем нещо ново - споделя Бари Уайт. - Нещо, което досега не е съществувало в спортната медицина."

Още

Германия тръгна към Мондиал 2022 с протест срещу Катар

26.03.2021

479
Над 6500 работници са загинали при подготовката на Мондиал 2022

23.02.2021

6091
Саудитска Арабия иска сближаване с Катар като подарък за Джо Байдън

28.11.2020

517