facebook
twitter

Спорт

4 български лодки са на полуфинал на световното първенство по кану-каяк

160
 ЕПА/БГНЕС
Станилия Стаменова (вдясно) загребва здраво към финала на своята гонка в сериите, изпреварена от канадката Кейти Винсънт (на преден план).

Четири български лодки ще се състезават днес в полуфиналите на световното първенство по кану-каяк в Сегед (Унг), което е и олимпийска квалификация за Токио 2020. 

На 200 м с едноместен каяк (олимпийска дисциплина) Кристиан Душев се класира втори в серията си - на 0.16 сек. след руснака Евгений Луканцов, и днес ще гребе за място в големия финал и разпределение на първите квоти.

Също днес борбата за квота продължава и Мирослав Кирчев на 1000 м с едноместен каяк. И той завърши втори в серията си (на 1.33 сек.) след двукратния шампион от Европейските игри в Минск и родом от Сегед Балинт Корпаш и днес ще участва на полуфинал.

Бившата световна шампионка на 200 м с едноместно кану Станилия Стаменова продължава да изпитва затруднения във водния коридор, откакто дисциплината стана олимпийска, но все пак успя да се класира за днешните полуфинали. Стаменова остана 4-та, на 0.38 сек. от победителката в своята серия - световната шампионка на 500 м от 2018 г. Кейти Винсънт (Кан). Пред нея завършиха също Алена Наздрова (Блрс) и Невин Харисън (САЩ).

Първият шанс за квота за Токио 2020 се изпари пред женския двуместен каяк с екипаж беларускинята с наш паспорт Александра Гришина и Даниела Недева. Те се "закачиха" за полуфинала на 500-метровата дистанция, макар да останаха едва седми в серията си сутринта. Следобед обаче се наредиха едва шести и това им отреди да гребат във финал Б.

В неолимпийската дисциплина 500 м с едноместно кану Ангел Кодинов си извоюва право да участва в днешните полуфинали, след като се нареди трети в своята гонка от сериите - на 1.08 сек. от Тома Симар (Фр) и на 0.08 сек. от Куан-Чие Лай (Тайв).

Също днес е и първият финал с българско участие на световното в Сегед. В него ще участва мъжката четворка каяк на 1000 м (неолимпийска дисциплина). Стартът е от 17:03 ч. днес, а съперници на Христо Пеков, Веселин Вълчов, Радослав Стефанов и Тодор Колевски ще са четворките на Чехия, Беларус, Русия, Словакия, Германия, Унгария, Испания и Украйна.

Ключови думи:

кану-каяк
Все още няма коментари

Още

Кодинов ще е с тежка конкуренция за квотата на 1000 м кану

02.10.2019

14
В кану-каяка са сигурни, че ще вземат олимпийски квоти

03.09.2019

33
Сребро и нито една олимпийска квота за отбора ни по кану-каяк от световното

26.08.2019

67

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)