facebook
twitter

Наблюдател

Заблудата „стартиращ бизнес“

7 895
 Pixabay
Нима човек със здрав разум връхлита в болницата с вик: „Има ли тук някой начинаещ хирург? Горя от желание да го насърча и ще му платя да ме лекува!“. Или пък да е спестил за къща и обявява конкурс за стартиращи строители?

Чувам, че „България“ (т.e. ресорните ведомства и техните подведомствени държавни фондове и фирми) щяла с левски скок да се впусне в лов за еднорози, сиреч да се включи в „европейската програма за иновации“ чрез щедро и ускорено подпомагане на „стартиращи бизнеси“ (start-ups). За целта щели да заделят няколко от обетованите 15 млрд. евро в бюджета на Брюксел за родината ни. Прочутият „Фонд на фондовете“ (държавна администрация, създадена да стиска европейските пари, неизползвани за каквото са били предназначени и застрашени Комисията да ги иска обратно) вече подготвил специални „инструменти“ за тази цел. Даже сключил договори с няколко ловци на еднорози, готови веднага да развъртят „инструментите“.

„Еднорози“ наричат финансовите чудеса,

които според борсовите рекламисти се случвали веднъж на незнамколкоси опита начинаещи, никому неизвестни, но гениални мислители да направят от абсолютното нищо бизнес за милиарди и стотици милиарди. Седнали двама студенти да пишат курсова работа и измислили алгоритъм за търсене на данни, пуснали го да рови в Мрежата, добавили хитър нов начин за рекламиране, компанията им хвръкнала като ракета, след двадесетина години струва трилион долара. Други двама наели гараж да правят изчислителни машинки – и сега огризката от ябълка, която им знак, също струва трилион. Трети хлапак, вместо да гони момите в студентското общежитие, направил сайт да събира фейсовете им. И цял свят се влюбил в точно това интернет воайорство. И той – трилион. Знаете и другите приказки за еднорози, повтарят ги непрестанно. Само че

онова, което не казват,

е колко често се случват финансовите чудеса. Чудеса всъщност не стават никога. Понякога съвсем рационални проекти, подготвяни с години, с професионална организация и финансиране, се представят като приказки, за да вдъхнат на наивните нации вяра, че чудеса все пак има. Нашата професия, занаятът на банкерите, се е родил в храмовете на древните Йерихон, Ериду и Ур, за да прави от вярата пари. Колежката Айлийн Лии, нарекла чудодейно печелившите начинаещи компании „еднорози“ има чуство за хумор, но е била честна: еднорози не съществуват. Само лакомията на клиентите, съчетана със солидна доза вродена глупост, ги кара да си въобразяват, че има проекти в които да вложиш 100 долара, да легнеш на хълбок да се събудиш с милион в сметката. Това е същият нагон, който събира милиарди в казината. Всъщност срещу всеки долар, спечелен от успешни инвестиции в рискови стартиращи проекти стоят поне 3 долара загуби от стартиращи проекти, които се провалят и фалират без да покрият направените разходи. Подобно е съотношението печалби към направени залози в повечето хазартни игри. Има една единствена причина за неистовия стремеж да се залага на начинаещи компании с несигурни, но обещаващи проекти -

магията на стартиращите:

те са единствените на пазара, които могат да постигнат печалба в пъти, - хиляди, в най-лошия случай - в стотици проценти годишно. Наложила се, утвърдена и стабилна фирма, колкото да е добра, ще се похвали в най-добрия случай с десетки проценти печалба. Начинаещият бизнес няма натрупване, при него всеки успех е от нищото, т.е. от минималното вложение, нужно за да започне работа. А от капитала-семе (seed capital), посадено от предприемачите на рисковата почва на потенциалната възможност, може да поникне финансов баобаб. И тогава авторите на проекта и първата вълна инвеститори в него ще направят великия удар. Те са уловили еднорог. От размера му зависи сумата на печалбата. „Еднорозите“ са стартиращи компании, които събират при първоначално предлагане на акции на борсата над 1 млрд. долара. Но има и декахорни (те набират над 10 млрд.), вече и хектахорни, оценени над 100 млрд. долара. Като китайската финансова мравка (Ant Financial Services), отгледана от Алибаба Груп. под името Алипей и оценявана вече на 150 млрд. долара. Пандемията забави очакваната гигантска сделка за пускане на мравката-гигант на фондовия пазар. Големият удар предстои, а според мен предстои и

гигантско разочарование

както винаги, когато възможностите на една идея, колкото и рационална да е тя, се сблъскат с коварството на живота. Когато една велика идея излезе от лабораториите или слезе от чертожните дъски, за да се превърне от изследователски проект в реален бизнес, тя се сблъсква с конкуренцията и с клиентите, които чакат от нея векидневна, усърдна работа, гарантирано качество, надеждни доставки и изгодни цени. За жалост малцина от бездруго нищожния брой гении, увенчани със славата на велики откриватели, могат да се похвалят, че са станали поне прилични бизнесмени. Вземете за пример Тесла – не еднорога на г-н Мъск, а истинския, - великия откривател Никола Тесла от с. Смилян в Хърватия. Всичките му бизнес начинания са пълен провал. За разлика от своите бивши работодатели Кока Кола и Едисон, той не ставал за скучната, еднообразна и къртовска работа на бизнесмена. А да не говорим, че с разсаждане на мечти, разгласяване на обещания и продажба на очаквания, т.е. с отглеждане на стартиращи бизнеси се занимават твърде различни хора.

Гениите са рядкост, мошениците са легион

(и) в този занаят. Особено в него. Освен естествения риск на стартиращия бизнес – очакването за откритие просто да не сбъдне, откритието да не може да стане конкурентен бизнес, и високата детска смъртност на начинаещите компании, са познати около две дузини типови измами на лакоми и наивни инвеститори. Не е нужно да четете учебника за дипломирани следователи по измамите (CFE, те са гилдия във финансите, като анализаторите, CFA, одиторите, CA и CIA). Припомнете си историите за тръста „Питърс, Тъкър и Сатана“ в разказите на колегата Уилам Портър, неудачник банкер, но безсмъртен под името О. Хенри. Чудесно и изчерпателно въведение в теорията и практиката на финансовата измама. Искрено го препоръчвам за българските държавни служители, които ще „насърчават и финансират стартиращи бизнеси“. Поредният европейски приоритет. Това е пълен абсурд!

Кой, по дяволите, залага на начинаещ?

Нима човек със здрав разум връхлита в болницата с вик: „Има ли тук някой начинаещ хирург? Горя от желание да го насърча и ще му платя да ме лекува!“. Или пък да е спестил за къща и обявява конкурс за стартиращи строители? Само господа със солиден стаж на брюкселските хранилки могат да стигнат до брилянтната мисъл да влагат държавни пари в стартиращи компании. За това има безброй инвестиционни банкери, „бизнес ангели“ и пр. майстори на финансов хазарт. Те си владеят занаята. А държавният служител в него ще е яре младенец, пратено да насърчи растежа на алигаторите. Болката ще е голяма. Загубите ще са потресаващи. „Обаче някои хора просто умират да ги измамиш“, казва мъдрият Джеф Питърс от онзи тръст.

Вместо да залага на финансовата рулетка, държавата по-добре да спазва правилата на банкерите (много добре ги е обяснил нашият учител Атанас Буров на Михаил Памукчиев – Топалов, тъкмо ги публикуват във в. Труд). Финансира се доказаният. Начинаещият, ако учителите му го оценят, се отглежда в лабораторията, в академията – на мизерна заплата, но с възможност да се докаже и утвърди. И никакъв бизнес! Глупаво до смях е как трябвало да караме фирмите да (съ)финансира образованието и фундаменталната наука, а пък държавата – начинаещите бизнеси. Това са идеи като от обърнатите наопаки светове на Тери Пратчет, гротески от картини на Йеронимус Бош и Питер Брьогел Стария. Бюджет – гротеска. Писъкът ще се чуе.

Ключови думи:

Емил Хърсев, start ups, заблуди
29

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Казино „България“

14.06.2020

ЕМИЛ ХЪРСЕВ, д-р ик.

5981 16
Г-0 дойде след много спорове в Г-7

08.06.2020

ЕМИЛ ХЪРСЕВ, д-р ик.

4165 4
Цунами от фалити ще удари Западна Европа

06.05.2020

6353 23

Коментари

Billy-Joe Winchester

👍

Damien
снимка на Damien

Много добро! Но разумът отдавна си е отишъл, г-н Хърсев. След това следва финансиране на бизнес, държан от цигани, бизнес със жена -собственик, бизнес със жена-собственик-лезбийка или трансджендър, бизнес държан от аутисти и т.н. Но в основата е изпращането на калинки тип "Габриел" в европейските институции. Тези неграмотни,но все пак достатъчно ориентирани ,за да знаят колко са боси, нямат никакъв авторитет и самочувствие, затова всяка безумна идея спусната "отгоре" е посрещана с овчи възторг. Та, елементарно, българските представители дори не знаят английски!

Mitnicharъ

"Интервютата" на Буров за Памукчиев са доказан фейк, 99% плод на авторовата фантазия, нещо като "дневниците на Хитлер". Всъщност, самият Памукчиев е своего рода стартъп в областта на фейка - помня, как се разпространяваха апокрифните циклостили с тези "интервюта" още в дълбокия соц :)

Mitnicharъ

дубъл

Бург Гаски

Браво, г-н Хърсев!

Амира

👍 реалистично и откровено!

редник

А държавният служител в него ще е яре младенец, пратено да насърчи растежа на алигаторите... Загубите ще са потресаващи. „Обаче някои хора просто умират да ги измамиш“, казва мъдрият Джеф Питърс от онзи тръст.

 

E, тук Хърсев е малко завоалиран - може би намеква, че държавният служител е готов да се направи на измамен срещу приличен комисион...

 

Кафеджия

Съдържанието заслужава похвала.

 

Малко повече внимание може да се обърне на езика. „Стартиращите бизнеси“ всъщност са новосъздадени предприятия. След като имаме еднорози, защо вместо „декахорни“ нямаме десеторози и вместо „хектахорни“ - сторози? А „капиталът-семе“ е предстартово финансиране/предстартов капитал. За „детската смъртност на компаниите“ да не говорим (вярно е, че в статистиката има раздел „бизнес демографска статистика“ и говорят за раждания и умирания на предприятия, но и това идва от неграмотни преводи).

майор Цепеняков

И още:

 

"...на рисковата почва на потенциалната възможност..."

 

потенциа̀лен

 

Значение на думата потенциален

потенциална, потенциално, мн. потенциални, прил. Възможен. Потенциален съперник.

 

Синоними на думата потенциален

(прил.) скрит, непроявяващ, се, възможен, евентуален, виртуален
(прил.) спящ, латентен, неизползуван, неприлаган

Послушко

Хърсев напоследък става все по-добър. 

Meto_ot_Interneto

"Интервютата" на Буров за Памукчиев са доказан фейк, 99% плод на авторовата фантазия, нещо като "дневниците на Хитлер"

Може ли да посочиш тези доказателста? Не казвам, че не е така, но все пак бих искал да видя кой и къде твърди, че интервютата са измислица. Личен интересс към личността на Буров.

Mitnicharъ

Да, мога, но не желая да влизам в дискусия по тази тема тук, в този форум. Източници са от семейството на Буров, някои от които не са вече сред нас. Ако се чудиш, как аз бих могъл да знам това, ползвай търсачката на Гугъл, знаеш кой съм ☺️
 

 

Тутракански

  докато има безпризорни пари , по програми и фондове и тн . , винаги ще има тарикати които ще се възползват . 

  Това трябва да се прекрати .

mick

Фондовата борса е точно за това. Чужди пари, лесно се харчат.. а и на запад яко я поливат с прясно напечатани хартийки. Трилиони. И как да не се случват тук там и успешни стартъпи? След като могат по 10 години да им наливат милиарди..докато накрая успеят. Амазон е точно това. Убер - също. Случили на инвеститори, дето над десет години са "вярвали" в способностите на фирмите да успеят. Даже Тесла.. А то просто май неща опират до пране на пари/или по-точно правене на пари от други пари, просто като се продава идея/. Пък ако и бизнес някой успее - супер.. ще има материал за медиите.

 

Сега обаче искат и дъравите да правят същото да наливат яко по неясни критерии години наред.

 

За да има стартиращи бизнеси.. то трябва да има яко поливане с пари.. т.е. парите да са евтини - напечатани, откраднати и т.н. Трилиони превъртяни през центрофугите на банките с частичен резерв и превърнати в десетки трилиони. Що пък да няма пари за стартъпи.

 

 

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Правилно! 

Аз предлагам направо да забраним отварянето на нови бизнеси и така да се предпазим от измами.

Всичките пари от всичките фондове - само на стари и утвърдени бизнеси. Имаме си бол такива бизнеси - на Пеевски, на Домусчиеви, обръчи на Доган и други знайни и незнайни утвърдени бизнеси.

Так держать!

Evasion

Глупаво до смях е как трябвало да караме фирмите да (съ)финансира образованието и фундаменталната наука, а пък държавата – начинаещите бизнеси.

 Дааа... насила хубост не става...

Meto_ot_Interneto

По темата: Авторът пита кой би заложил на на начинаещ. Един отговор дава предаването на БиБиСи "Змейска бърлога": https://www.bbc.co.uk/programmes/b006vq92
В него група мастити предприемачи изпитват кандидати, които искат финансиране на своите начинания. Ако преценят, че новият бизнесс има бъдеще, отпускат парите, но срещу дял от фирмата на новобранцеца. Системата работи, защото се основава на бизнес, а не на бюрокрация. Лично аз не виждам по какви критерии държавата ще избира и одобрява начинаещите и в тоя смисъл споделям скептицизма на Хърсев.

Solace

И от мен едно 👍 за чичо Хърси този път.

Работя в банка, занимавам се с фирмено кредитиране. Та, банката свои пари не раздава на start-up-и. Т.е. дава, но ако има съдлъжник с история, който да бъде анализиран. Или ликвидно обезпечение.

И това е напълно нормално - няма частен бизнес, който да е съгласен да търпи загуби заради нечии чужди щения. Докато държавата може, и за зла беда - го прави. Чиновници смятат някакви магически числа, опират се на идиотски регулации, докато същевременно са с ниска финансова култура, без имвестиционен опит, слабо аналитично мислене и тотално непознаване на отделните пазари, в които някакви стартъпи ще оперират. 

Има и друго - доста хора чакат да опапкат подобни фондове - с подставени лица, повтарящи се бизнес планове и т.н.

Onazi
снимка на Onazi

😉 Хърсев доста ви е избъзикал за да изглежда по убедителен.
Точно Тесла размазва Едисон при електрификацията на САЩ.
Хърсев под успешен бизнесмен разбира такъв, който е готов да осере всичко и всички за да натрупа милиони.
Тесла прави точно обратното, отказва се от вече спечелените милиони долари в името на прогреса. С патентите на Тесла за променливия ток George Westinghouse размазва Едисон. Който го мързи да чете, поне да гледа филми.
"The Current War"
Колкото до неадекватните му подвеждащи примери с Гугъл и Епъл, за негово сведение точно големите фирми със всичките му любими "рационални проекти, подготвяни с години, с професионална организация и финансиране" се провалят. 
И не само се провалят, но и са късогледи като Хърсев и пропускат да купят нещо за жълти стотинки, което после развито от тези които са им го предлагали да го купят им нанася огромни финансови загуби.
Създателят на компютъра Епъл, Возняк първо го предлага на фирмата в която работи и когато не проявяват интерес по предложение на Стив Джобс правят фирма и започват да го продават сами. Подобна е историята на алгоритъма на двамата студенти, предлагат го на много известна фирма да го купи, когато им отказват правят търсачката Гугъл. 
Нека Хърсев да ви светне кои са тези две световно известни фирми пълни с "умни" икономисти като него, които така са се прецакали.

 

wreckage
снимка на wreckage

👍

SgtTroy
снимка на SgtTroy

Онаци, ти да не си сестра на онци? 

Onazi
снимка на Onazi

Сестрата на онци е Сендовче, мен са ме учили по друга система.

😉

Onazi
снимка на Onazi

Кой, по дяволите, залага на начинаещ?

Нима човек със здрав разум връхлита в болницата с вик: „Има ли тук някой начинаещ хирург? Горя от желание да го насърча и ще му платя да ме лекува!“. 

 

Много готин, но неадекватен пример.

Точно с такава тъпа логика се е прецакала фирмата, отказала да купи алгоритъма на начинаещите студенти.

Нека Хърсев да ви разкаже какво се е случило с тази фирма, отказала да купи алгоритъма създаден от начинаещите студенти. 

😉

Onazi
снимка на Onazi

SgtTroy и wreckage нещо не ви мяркам вече често в другия форум, не че съм изненадана.

😉

wreckage
снимка на wreckage

Напоследък няам настроение да им развалям настроението.

SgtTroy
снимка на SgtTroy

другия форум

клуб трета възраст си е за друга аудитория. отдавна и за бъзик не стават 😉

 

а и сичките пишат тук, ма под друга форма. и не се забелязват особено, както е и редно. 👀

Зазимен

Що пак започна с простотиите? 

Не те знам коя възраст си, ама бързо забрави колко пъти в "другия форум" тъкмо теб те вземаха за бъзик.

И как мислиш, от къф зор пишат тук под "друга форма"?!?

И верно,  пак са те подгонили обичайните комплекси, щом си мислиш, че някой те забелязва!

 

 

kaily
снимка на kaily

Аз пък предпочитам начинаещи ентусиазирани икономисти, политици и изобретатели пред дрти ояли се гузести такива.

Без

Да, гусин Хърсев, гениите са малко на тоя свят. И Вие не сте от тях. Но защо така тежко го преживявате?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×