Медия без
политическа реклама

Всички на 4 г. на детска градина. А ще има ли място за 3-годишните?

Столичната община засега мълчи по въпроса дали ще успее наесен да обхване всички в задължителна възраст за обучение

Илияна Димитрова
СО не може да каже колко 3-годишни деца ще се люлеят в дворовете на общинските детски градини, колко - ще си стоят у дома

Задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст бе прието преди цели две години. Доста общини успяха да обхванат 4-годишните в детски градини, други обаче - особено големите области - изпитват сериозни проблеми заради липсата на места. Официално мярката трябва да влезе в сила за всички през новата учебна 2023/24 г., а тя вече чука на вратата. Каква е готовността на общините организационно да обвхванат всички деца на 4 г. в детските градини? Ще се отрази ли това на обхвата на 3-годишните? Колко от тези малчугани ще останат без места? Ще има ли напрежение в селата, в които няма градини, и как местните деца ще се извозват далеч до други населени места? "Сега" разговаря по темата с някои от отговорните институции, но към момента отговорите са по-малко от въпросите.

 

Отличници

Преди 2 г. бе даден гратисен период и възможност за тези общини, които искат и са осигурили нужните условия, да минат към задължителното 4-годишно предучилищно образование с решение на Общинските си съвети. Към момента 141 общини са минали към този режим, а близо 80% от децата на 4 години посещават детски градини, показват данни на Националното сдружение на общините в България. За оставащите шест месеца до началото на новата учебна година още 121 общини следва да обхванат в детска градина 4-годишните деца на своите територии. Ще могат ли?

 

Родителите не искат

Оказва се, че на доста места общините не са въвели 4-годишната задължителна предучилищна не защото нямат възможност, а защото не са получили съгласие за това от родителите. Става дума предимно за малки общини, около 110 на брой, разказва Теодора Дачева, зам.-изпълнителен директор на Сдружението на общините. По думите й оттам са питали кметовете защо не обхванат и 4- годишните - нали така ще се увеличи и финансирането им. Отговорът бил, че се въздържат, тъй като родителите не искат. Причината, изтъквана от тях, е, че децата на 4 г. са малки, боледуват по-често, а им се пишат отсъствия като в училище, които и се извиняват по-трудно. Решението на тези места е повече разговори на местните власти с родителите, съветва Дачева. "От септември 2023 г. законът влиза в сила и общините вече няма да имат избор, ще трябва да го изпълнят", казва тя.

Любопитно е, че в училищния закон е записано, че "в срок до началото на учебната 2023-2024 г. общините създават необходимите условия за осъществяване на задължителното предучилищно образование на децата на 4-годишна възраст", а в следващия параграф се допуска този срок да се прилага за децата, навършващи 4 г. в съответната календарна година, "само в населените места и общините, които са осигурили условията за осъществяване на задължителното предучилищно образование", "след решение на съответния общински съвет" и "при съгласуване с мнението на родителите". Макар някои да тълкуват това като вратичка в закона, даваща възможност за безкрайно отлагане на задължителната предучилищна, Дачева коментира, че текстът не би трябвало да се тълкува като отсрочка. "Не го схващаме като вратичка, не сме договаряли такъв вариант", категорична е тя. 

 

София, Бургас и Пловдив

Още десетина големи града също не са въвели новата мярка поради нежелание на родителите. В 3-те най-големи града у нас обаче нещата стоят другояче. В София, Пловдив и Бургас недостигът на места в детските градини е от години. Те все още не могат да предвидят колко деца на 4 г. ще отидат в частни детски градини, но отсега е ясно, че капацитетът им няма да стигне за всички желаещи. 

"Най-голям е проблемът в София. Всяка година там се строят нови градини, но местата пак не стигат", казва Дачева. По думите й недостиг на места има и в Пловдив, както и в Бургас и повечето черноморски общини - с оглед украинските бежанци, заради които системата е натоварена. "Неприятното е, че когато задължителното предучилищно образование бе въведено за 5-годишните, това доведе до намаляване на капацитета в яслите", казва Дачева, която прогнозира, че и сега ще се случи същото. По думите й въпросните общини все още нямат конкретика колко 3-годишни и по-малки деца ще останат без места в следствие на обхващане на 4-годишните в задължително предучилищно образование.

Това се потвърждава и от неполучените вече близо месец отговори на въпросите на "Сега" до Столичната община, която попитахме готова ли е София да обхване всички 4-годишни деца в задължителното предучилищно образование от учебната 2023/24 г., колко се очаква да са 4-годишните през новата учебна година в столицата и ако се осигурят места за всички тях, колко ще е недостигът при 3-годишните и тези в яслена възраст.

"Детски градини вече се строят все по-интензивно, но темпът на увеличаване на населението в София е непредсказуем", коментира столичният общински съветник Диян Стаматов. По думите му идеята на Столична община е проблемът с недостига на места в детските градини в столицата да се реши до края на 2023 г., а обхващането на 4-годишните в задължителна предучилища да стане с една година закъснение - до началото на 2024/25 г. Дали обаче това е официалната позиция на СО, може само да гадаем.

Отговори на същите въпроси обаче получихме от община Бургас. Оттам избориха поименно всички нови детските градини, изградени последните 10 г., вкл. и новите корпуси и филиали към съществуващи сгради - над 10 на брой. "В същото време обаче градът ни промени изцяло облика си, превърна се в икономически и кулутрно развиващ се град, стана притегателен център за млади семейства", казва зам.-кметът Йорданка Ананиева. По думите й вътрешната и външна миграция към Бургас се увеличава значително последните години и въпреки че общината ежегодно създава условия за по-пълен обхват на децата и учениците, все още броят на незаписаните деца в градини е значителен. За 2023/24 г. се очаква 4-годишните в Бургас да бъдат 2050 на брой, а към настоящия момент броят на местата в детските градини е 1750, т.е. се очаква за 300 деца да няма места, казват от общината. "Ако трябва да осигурим места за всички, ще се наложи да закрием всички яслени групи в детските градини, в районите, където има недостиг на места", казва Ананиева.

 

Как едно 4-годишно дете ще пътува километри сам-само до друг град?

Проблем вероятно ще възникне в някои по-малки населени места, където няма детски градини, но 4-годишните в които ще трябват да пътуват сами с автбус до детска градина в най-близкия град. "Да, 4-годишните в отдалечените места са малки да пътуват до друго населено място, но такъв казус имаше и с 5-годишните деца. Затова детските градини имат филиали, в планинските райони мрежата е добре развита и има възможност детска градина да се прави на друг адрес", коментира Теодора Дачева. Според нея в това отношение е възможно да има напрежение тук-таме, но то няма да е масово.

 

Прибързано?

Мотивът за въвеждане на 4-годишното задължително образование бе стремежът за по-пълен обхват на децата в образователната система отрано, усвояване на българския език, особено за децата от семейства, в които той не е майчин, и превенция срещу ранното отпадане от училище. Макар по тази политика да има обществено съгласие, детайлите около реализирането й срещат критики. "Тези политики на МОН са добронамерени, но трябва да са по-реалистични на действителността. Всички искаме всички деца на 4 години да са на детска градина, но не навсякъде това става веднага", казва Дачева, според която за новата мярка трябва време и подходящо финансиране. "По Плана за възстановяване нови училища ще могат да се строят само в София, Варна и Бургас, а нови детски градини - само в София. Но и във Варна например има нужда от още детски градини", дава пример тя. Според нея далеч по-смислено е милионите левове, които отиват за компенсации на неприетите в детска градина деца, да се насочат към строеж на нови сгради.

 

До кривата круша

До под кривата круша са и намеренията за преминаване към едносменен режим в училищата. Вече никой не помни кога изтича 10-годишният срок всички учебни заведения у нас да преминат на една смяна, но всички са наясно, че той няма да бъде спазен навсякъде - със сигурност не и в София, където има голям проблем с терените. "София, Пловдив и Бургас си имаха отделни планове, МОН ги одобри. Но оттогава досега нещата се промениха много", казва Дачева, която признава, че в момента няма яснота докъде са стигнали големите общини по пътя към едносмения режим. В Бургас например 28 от общо 47-те общински училища са минали на едносменен режим, 3 училища имат готовност за това до 5-6 г., а за останалите 16 все още няма такава възможност заради липса на класни стаи, като повечето от тях имат изготвени проекти за разширяване на сградите или пристрояване, казват от общината.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?