facebook
twitter

Наблюдател

Религиозната показност се възпалява по време на избори

Ролята на християнството в политиката – да ни издигне над различията и да ни обедини в общоприемливото
1 637

Тя започна в първите месеци след промените през 1989-а. Политиците смирено (и малко неумело, защото до този момент мнозина от тях не го бяха правили) се черкуваха, а телевизионните камери усърдно ги снимаха – наведени глави, в ръката трепти свещица и т.н. Тогава на мода беше антикомунизмът, българската демокрация беше антикомунизъм, десницата беше антикомунизъм, защото в основата на всичко стоеше неистовото желание да се махне всеки спомен от Тодор Живков и българо-съветската дружба. И тъй като комунизмът е не само атеистически, но атеизмът или по-скоро антихристовството е неговата дълбока идеологическа основа, черкуването се приемаше като знак на антикомунизъм.

После стана така, че в Русия православието се оказа удобна държавна доктрина, защото след поредния плах опит за демократизация по западен образец, сблъсъкът със Запада отново се върна на дневен ред, и то с нова сила. А още от IV век, от първите вселенски събори, от борбите против арианите и другите ереси, този сблъсък минава през Църквата.

Няколко века по-късно, през 1054-та, Западът окончателно отпада от православието или по-точно – признава, че отдавна е отпаднал. Изтокът и Западът тръгват по свои пътища, но продължават да се карат кой е прав и до ден днешен. Русия иска да се изживее като наследник на Византия и водач на Изтока. Как по-лесно да се легитимира освен чрез православието?

Българските комунисти винаги са били функция на Русия, нейна метастаза. И какво да правят, когато дойдоха тези тежки времена Русия да е християнска, православна, въцърковена? Няма как – ще трябва да се въцърковят и те. И ето как децата на някогашните отговорници по атеистично възпитание на младежта плахо пристъпват в храма, целуват иконите и се осеняват с кръстното знамение, като са толкова по-усърдни, колкото повече хора и (дай, Боже!) медии ги наблюдават.

Това се отнася не само до комунистите (макар че именно те прекаляват по най-безвкусен начин), но и до всички политици. Особено ревностни и набожни стават в навечерието на избори. По какво се отличават от обикновените християни? По показността. Използват църквите за декор да раздават пред тях „курбан“ на бедните. Не е ли по-лесно да приведат миниатюрна част от субсидиите си по сметка на някоя от стотиците благотворителни организации, включително и на самата Църква? Тогава наистина лявата ръка няма да знае какво прави дясната (Мат. 6:3) – това е християнско, а не снимка за вестника с икона в едната ръка и черпак в другата.

В деня на местните избори тази година, по-скоро вечерта, след като бяха свършили,

министър-председателят се прекръсти пред камерите и благодари на Бога

В телевизионното студио, в което бях и аз, веднага отекна реплика: „Да иде да се кръсти в църквата! В Библията е казано: „Не споменавай напразно името Божие“. Очевидно намерението беше да се цитира книга Изход 20:7, или иначе казано – седмата Божия заповед. Там, разбира се, табуто е върху съвсем друго име на Бог (יַהְוֶה), но като цяло призивът прозвуча адекватно: „Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог, защото Господ няма да остави ненаказан оногова, който изговаря името Му напразно“.

Въпреки това желанието предизборната кампания да се открива с молебени и водосвети беше толкова неудържимо, че Св. Синод се принуди да излезе с Окръжно послание за неучастие в предстоящите избори за кметове и общински съветници (Изх. №593/13.09.2019 г.), в коeто на свещениците се забранява да служат молебени и водосвети по молба на политически партии и други ангажирани в изборите лица извън храмовете, а когато от тях се очаква да поднесат някакво приветствие, то да бъде единствено с духовно съдържание.

Но за много политици дори не беше необходимо да прибягват до храмовете и свещениците

Една от кандидатките инкрустира икона на св. Софѝя и дъщерите ѝ Вяра, Надежда и Любов в катедрата, от която даваше пресконференции и се обръщаше към избирателите си. Очевидно заблуждавайки се, че св. Софѝя е патрон и небесна покровителка на град София, тя каза, че думата софѝя означава мъдрост (което е точно така, но в случая със столицата има и друг смисъл) и по този начин се опита да придаде пикантен религиозен привкус на кампанията си.

Защо за политиците е толкова важно Бог да присъства в кампаниите им? Само защото е модерно, защото е благочестиво? Очевидно не, не само за това. Правят го преди всичко, защото „на избирателите ще им хареса“. А защо ще им хареса на избирателите?

Най-свидното за властта е легитимността. Властта не може да произлиза от нелегитимен източник

Затова са измислени династиите, които в най-желания случай имат небесен произход, или поне водят началото си от някой безспорен за времето си авторитет като Атила, както е в случая с нашата първа династия. Подобна легитимираща фигура е и Александър Македонски. Юлий Цезар произхожда от Венера, султаните са роднини на Мохамед, чийто пряк потомък и до ден днешен е кралят на Мароко. Каролингите и Меровингите също имат славни корени, които им дават свещено (не конюнктурно, не някакво друго, а именно свещено) право да притежават и упражняват властта. Въпросът е да се намери онзи общ знаменател, по който цялото общество да е съгласно, че субектът на властта има право да я упражнява, тоест е легитимен. Този общ знаменател е светостта, осветеността, помазаността и именно поради тази причина демокрацията говори за „свещената воля на народа“.

Всичко това е израз на една и съща истина, а именно че властта има мистична природа и неземен произход, което личи в най-изчистен вид в християнските държави и теоретичната му основа е положена още от Юстиниан през VI век. Апостол Павел казва, че властта е от Бог, а Византийската империя се опитва да формулира политически тази истина и да я приложи (за жалост неуспешно) в практиката. Но така или иначе съзнанието, че властта произлиза от Бог, е живо и хората приемат този факт, дори и само инстинктивно. Ето защо политиците, когато посягат към властта, търсят благословията на Църквата. Човек, дори и политик, носи вродена представа за Бог. Твърдението „Няма Бог!“ също е израз на тази представа.

Християнството (дори и когато го наричат само „морал“ или „общочовешки ценности“) изпълнява и друга важна функция при формирането на политическото мислене. Тя е защитата на убеждението, че съществува ниво на обобщеност, на което идеите, убежденията, интересите, ценностите, разпилени веднъж, отново се събират в цялост.

Един свободен народ в условията на демокрация развива многопартийна система

На пръв поглед тя е върховен израз на свобода и плурализъм, но всъщност разделя – единият народ се разпада на партии, които враждуват помежду си и се мразят. Но националният идеал се осъществява на следващото ниво, където обединяващото отново доминира над разделящото – левите и десните са българи, българите са европейци, европейците са човеци. Добрата стара триада на Хегел. Но спиралата единство-разпадане-обединяване не е нищо повече от обществено-политически израз на църковната страна на човека. Човешката природа е една – първият Адам. След грехопадението тя се разпада на множество ипостаси – отделните индивиди. В единствения възможен исторически момент се появява вторият Адам (Христос) и отново обединява разпиляната природа в Църквата. Христос обединява човека в една природа, а Св. Дух обособява ипостасите, като превръща индивидите в личности (индивидът е част от цялото, а личността съдържа цялото в неговата пълнота), всяка от които поема задачата и пътя да се обòжи и да поеме към вечността. Това са стари базисни положения, които е хубаво да се знаят. След всяко разрояване – било на индивиди, било на политически партии – трябва да следва синтез; аналитичното и синтетичното, катафатическото и апофатическото трябва да се редуват и винаги да има хоризонт, по-далечен от ежедневния.

Ето я ролята на християнството в политиката – да ни издигне над различията и да ни обедини в общоприемливото. Мисля, че този извод е подходящ за последния ден от поредната предизборна кампания – нека политиците забравят с какви думи са се наричали един другиго през цялото време и оттук нататък да се грижат повече за общия знаменател. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

 

 

 

46

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

5 неща, които научихме от подслушаните разговори

30.07.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

23113 35
ГЕРБ се опря на БСП в защитата на статуквото

21.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4168 19
Българският интелектуалец пак мрънка

07.04.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

2161 2

Коментари

Страници

wreckage
снимка на wreckage

 Там, разбира се, табуто е върху съвсем друго име на Бог (יַהְוֶה)

 

Друг премълчаван факт е, че на иврит dickhead е ראש זין.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

No comment.  И Картахен оъдавна е разрушен. Засипан със сол. След туй римляните изгюраждат нов град до него, център на африканска провинция. За да стане столица на вандалоте. Кое точно рути Сула?

Verbis verbis

 „.Кое точно рути Сула?„

 

Това сигурно.

„Третий Карфаген „

https://www.youtube.com/watch?v=0_0q38heENg

 

Но интересното е, че точно този вестник не е най-подходящото място да рутиш Картагена.

Weiß

А бре Сула, да не би да си се запопил или замонашил?

Няма лошо, но остави Картагена на мира, по добре е да завършваш проповедите си с: 

„Кесаревото кесарю, а Божието Богу”!

 

Сироко Леванти

Боговете от гръцкия пантеон легитимни ли са? Много ми харесват Аполон, Артемида, Афродита. Ще им се помоля.

Минавам оттук

Ами да, много е хитро да се води предизборната кампания и през деня на мълчание!

Erato
айде бре, каква предизбория те е патила па и тебе? изборите са ясни още от миналата неделя. хеле па някакво си коментарче в някакво си вестниче да е пропаганда.

добре е също да забележиш, че тука сме в България, а не в русия, имаме "ден за размисъл", а не за "мълчание".

LPetrov

  Тавариш, ти никога не си излизал от Русия, личи си обсесията ?

Erato
де го калката да се изсипе пак неколкократно?
Simplicissima
снимка на Simplicissima

пикантен религиозен привкус на кампанията

Религия и пикантерия досега можеха да се видят обединени само при Карбовски. Но вече и при Сула.

 

А религията може да се употреби и за заобикаляне на закона.

Утре по пладне администрацията на столичния район Изгрев кани всички добри християни на молебен за техните деца.

Действащият все още кмет на Изгрев е от "една от политическите сили". Ще я познаете по това, че за нея непознаваемият Творец е "Началника" на техния началник, сиреч е наистина голяма работа. И си струва да бъде турен в работа, особено когато са натясно.

Но това вече е ясно.

 

nottheone

тука има рядко тънък предизборен контекст.

тоя път палеца е нагоре.

сула, винаги съм имал несъгласия, но и вяра в ума ти и в разума ти..

истинска радост е да видиш един разумен десен ум. десен, но разумен.

Sine_metu

Един свободен народ в условията на демокрация развива многопартийна система

На пръв поглед тя е върховен израз на свобода и плурализъм, но всъщност разделя – единият народ се разпада на партии, които враждуват помежду си и се мразят. Но националният идеал се осъществява на следващото ниво, където обединяващото отново доминира над разделящото – левите и десните са българи, българите са европейци, европейците са човеци.

 

Майко мила! Защо ме научи да чета? Редакцио драга, вий Сула не четете ли

Sine_metu

За любознателните: къде в конкретния случай е грешката?

Това, което фамилиарно нарича „добрата стара триада на Хегел“, въпреки че никога не го е чел, доказателство са собствените му думи, се отнася за едни и същи или за тъждествени системи. Винаги.

Ако сте анализирали, че при ежемесечните таквоз на Марийка й помага спанакът, то не „синтезирайте“, че заради многото спанак ги няма Иванчо.

emo1971

Хммм...

Винаги ми се е струвало, че в действителност голямата схизма от 1054-та е пряк резултат от... разлом в самото разбиране- що е то християнство. На запад от един момент нататък, явлението- с този знак ще победиш, по всичко личи, става много много по-важно от... смирението. И още Карл Велики, сам коронован за император от папа, предпочитащ да се явява на вярващите с препасан меч и облечен във военна ризница..нежели с църковните си одежди и инсигнии... най-неочаквано, фактически пръв в историята започва да разпространява християнството със... сила, оправдавайки завоеванията си с... християнството. СЕГА, пределно ясно е, че сам той е плагиатствал здраво от Мохамед и исляма, понеже последния и наследниците му- халифи, един от които- небезизвестния Харун ал-Рашид дори е имал пряка кореспонденция с Карл... несъмнено първи са изобретили мерзостта- да бъде нужна даже война... и пр. крайно насилие, за да бъдат вкарани друговерци в... "правата вяра"... И явно на западните християни много им се е усладило, таквоз едно- силово християнство, понеже дори след саксонските походи, те вообще не престават, ами даже още примерно Арнулф Каринтийски, относно Великоморавия и пр. сърби... или там при Хайнрих Птицелов и пр. и пр... отчетливо се наблюдава т.нар. "натиск на изток", та дори се е наложило Пястите спешно да се покатоличват, че да си имаме днес и поляци... и тъй чак до кръстоносните походи и пр...

А в днешно време, т.нар. дясно на запад, по всичко личи, че все още не се е отърсило, от обхваналия ги още с победата там... на ваарламитската ерес, лъжливо проповядваща рационализъм... а всъщност безпросветно суеверен неоплатонизъм, мистицизъм, окултизъм, включително кабалистически, алхимия, астрология, магия... и пр. и пр. езотерически тайни общества... независимо, че даже по-лицемерно и от отрекъл се комунист... там се правят на християни... при това много смирени...?

 

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ъхъ... Тя приказката "Путята крести мечом, а Добрыня огнём" се отнася до Карл Велики и саксонците.

Празнотата в главата поражда безумия - да перифразираме един виден русофил.

emo1971

И кога са го правили бонго ? Преди или след Карл Велики?

Да повлякъл е крак франксият император, дори и всерд някои... останали си по-късно източно- православни. Но продължителността на тия процеси и мащабите им на изток, са пренебрежимо- незабелижими в сравнение със случилото се на запад. Кръстоносни походи да са организирали и надигали, ромей или българи? Иван Грозни да е християнизирал насила, вложко-камските братовчеди, все едно са някакви си инки или ацтеки... и т.н. и т.н.?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

И кога са го правили бонго ? Преди или след Карл Велики?

Да повлякъл е крак франксият император, дори и всерд някои... останали си по-късно източно- православни.

Ъхъ... те руските покръстители подробно са изучавали делата на Карл Велики и стриктно са го следвали. Запазени са, понеже, преписи на Айнхард на брезови кори, а всички знаем, че Карл Велики е бил изографисан в киевската Св. София. ... 

Що ти требе да си фантазираш неква "La Longue Durée Histoire ", вместо чистосърдечно да си признаеш нещо от рода на "Мразя ги. В червата ги мразя западняците" ?

 

emo1971

Първо и преди всичко, Карл Велики е бил роден, израсъл е и е бил възпитаван... в традиционно вече християнско семейство и среда. Франките по него време, от векове са били християни... т.е. очаквало се е и императора им да е бил пределно наясно, какво означава християнство. Абсурдно е да го сравняваете с хора, които преди това са били езичници, но после са се захванали с установяване на християнство. Тях по-скоро ще ги сравнявате, примерно с ония дето са християнизирали Норвегия... също с огън и меч, или що не с дядото на Уйлям Завоевателя, който доколкото помня, по повод личното си покръстване... принесъл в жертва на Иисус Христос... 300 човека /за нещастие, пленени преди това от него и бандата му морски разбойници... християни/. Дори нашият Борис, би могъл с право да бъде упрекнат в това отношение, а и видимо сам той по-късно е започнал да осъзнава грешките си. Карл Велики, потомствения иначе християнин... дали някога ги е осъзнал?

Второ, абсурдно е да се твърди, че между Русия и западна Европа, през нея епоха е нямало никакви връзки. Напротив, имало е... при това много сериозни, чак до крале... примерно английски, получаващи политическо убежище от киевски велики князе. И на по-ниски нива, връзките са били много съществени. Примерно споменавал съм вече, че една от главните причини за тогавашното изоставане на Русия е бил факта, че там са липсвали планини т.е. полезни изкопаеми за металургията и оръжейното производство. Обаче пък война там се е водела непрекъснато. Самият начин примерно за установяване на велик киевски княз, сякаш специално измеслен от умопомрачен викингски берсерк... страстно копнеещ единствено за Валхала, 100%-во е гарантирал, една абсолютно перманентна война между князете. Е, от всичките запазени останки от древноруски мечове примерно, от тази епоха, а става дума за няколко стотин находки... само 4 са с доказано руска изработка. Всичко останало е било внос, поне 90% от който... от Германия. И като съобразим, че руснаците тогава, Германия все още нито веднъж не са я били превземали, и при тогавашните цени на оръжието... ми в действителност иде реч за един изключително сериозен стокооборот... Ама иначе не... в Русия изобщо не са били наясно, какви ги вършат германците...

Трето... някога ги харесвах западняците. Възхищавах се на постиженията им, симпатизирах на културните им влияния и пр. и пр. В днешно врме, като виждам какво правят с България, просто нямам вече никакъв избор- Да... Мразя ги! Мразя ги и в червата...

 

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Първо и преди всичко, Карл Велики е бил роден, израсъл е и е бил възпитаван... в традиционно вече християнско семейство и среда. Франките по него време, от векове са били християни... т.е. очаквало се е и императора им да е бил пределно наясно, какво означава християнство. Абсурдно е да го сравняваете с хора, които преди това са били езичници, но после са се захванали с установяване на християнство.

Айде пак глупости на търкалета. Не е небходим Карл Велики за погрома в Александрия от 415 и жестокото убийство на Ипатия; Св. Кирил не е викинг-берсерк, а още по-малко "неоплатонист" (нали и тез ги мразиш в червата!);  не е бил роден Карл Велики, когато е съставен Теодосиевият код в Константинопол, който предвижда "хиляда ужаса" за противниците на Християнството.

Християнската "толератност" )доколкото може изобщо да говорим за религиозна толератност в предмодерната епоха) изчезва, когато от преследвана Църквата става "триуфираща". Религиите рядко се сменят по мирен начин, при това насилието никак не е монопол на монотеистичните религии.

За другите вопиющи примери на невежество - викинги, германски мечове "примерът на Карл Велики" просто няма смисъл.

emo1971

О я стига. 

Отново напълно произволно подменяте написаното от мен, както на Вас Ви е по-удобно. Къде съм твърдял, че насилие при утвърждаването на християнството е отсъствало? Просто подчертах, че Карл Велики е първият християнин, който превъръща християнството в оръжие за нови териториални придобивки... за сметка на нехристиянски народи, като саксонците примено или сърбите от по-късно, вече след него. Къде ме пращате в Александрия през 5-ти век? Та това там си е било вътрешно римски неразбории, а не военен поход срещу чуждоземци- неверници. До Карл Велики, християнството всред езическите народи се е разпространявало единствено от мисионери... при това най-често дори еретици... основно ариани или несторианци, но не и с меч. После чак, виждайки, че и тъй става... даже някои руски покръстители са си позволявали да го налагат на някои езически славянски и угрофински племена, ама наистина ли си мислите, че не са знаели, какво са направили германците на сърбите примерно?

Относно начинът по който се е наследявал великокняжеския престол в Киев, как този, скандинавски по произход начин е пораждал постоянна война и какво е било въоръжението на тогавашните руски полкове и княжески дружини... това, че не сте наясно... не е по моя вина.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Просто подчертах, че Карл Велики е първият християнин, който превъръща християнството в оръжие за нови териториални придобивки... за сметка на нехристиянски народи, като саксонците примено или сърбите от по-късно, вече след него. Къде ме пращате в Александрия през 5-ти век? Та това там си е било вътрешно римски неразбории, а не военен поход срещу чуждоземци- неверници.

А какво е утвърждаването на една религия освен отнемане на души, тела и територии от друга? Защо черкви се вдигат върху стари капища? С какво една гражданска война в името Божие е по-различна от външна война пак в името Божие? Според Св. Августин и двете са праведни войни - и вътрешната срещу еретици и езичници, и външната срещу езичници и еретици. Да не говорим, че по негово време двата вида война се преплитат - войната с Готите е колкото "външна", толкова и "вътрешна".

Програмата е предначертана още от Св. Павел:

Ефесяни 6:

10. Прочее, братя мои, усилвайте се в Господа и в мощта на силата Му;
11. облечете се във всеоръжието Божие, за да можете устоя против дяволските козни,
12. защото нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата.

 

В промеждутъка между Константин и Теодосий (макар процесът да завършва при Юстиниан) Църквата побеждава и на този свят и в небесния. По времето на Ипатия , много египтяни вече вярват, че техните стари  богове са победени в небесната битка и са се оттеглили. Няма нищо по-естествено за Св. Амвросий Медиолански да насърчава император Грациан с цитати от Езекил да води война с Гог и Магог, т.е. с варварите, но също и с арианите, за да изпълни волята на Бог! Това е връзката на Рим и Християнството, на Империята и Църквата. Когато Ираклий води "свещена война" срещу Хозрой за Йерусалим, той със сигурност е имал предвид мисията на Империята на Новия Рим и отговорността и към Божия град. А това е мисията на Новия Рим - да пази и  разпространява Християнството във всяко едно отншение, включително и военно. Римска история и Православие се преплитат във всички сфери на управлението на Юстиниан - от Св. София през войните до законодателството. Това е отначало и смисълът и на "Третия Рим". Това е идея заложена още от Евсевий по времето на Константин - идеята за християнската световна империя. Всичко, което Стамболов тире Сула описва за Юстиниян го има заложено при Евсевий.

По същият начин , бъдещият Римски император, Карл Велики е "Новият Константин" във войната със саксонците, когато основава Падеборн като Urbs Caroli  тъй както победителят с кръста Константин преди него е основал Константинопол. Carmen de Conversatione Saxonum прави аналогия с издигнатата в новия "град" (но по-скоро граничен пост) черква със Св. София. Като "Нов Константин" , Карл е приветстван и от папата по този случай.

Но ти се хващаш за "териториални придобивки" - ми Василий Македонец как подчинява славяните в днешна Гърция  - като грецизира и християнизира тамошните славяни. Преди него това правят и Ирина и Никефор.

Всичките тези хора - и Грациан, и Теодосий, Юстиниан, Ираклий , Ирина, Карл Велики, Нинифор и Василий Македонец са дълбоко религиозни хора, които искрено вярват , че изпълняват Божията воля и действат от Негово име. 

Толкоз образование по въпроса.

ПП. Само да допълня. С превръщането на Християнството в държавна религия на Империята , то приключва с пацифизма, по същия начин, по който приема напълно и смъртното наказание. Това няма отношение към въпроса "лошите западняци - добрите хора от Изтока". През 4 и началото на 5 в. Християнската империя се превръща в бастион срещу Антихриста и тази идеология "пътува" паралелно с "Пренасянето на Империята" към Константинопол, а сетне в Москва, която ще остане "свещената столица" на Империята, която империя има и сакрален характер  до ден днешен. Справка Дугин и компания. 

 

emo1971

Всичко това е чудесно и вярно, но... само може би малка вметка- Ираклий например, в един момемнт практически напълно е разгромил персите, а победоносната му армия е пред безащитната им, и реално предала се тяхна столица. Обаче въпреки всичко... вярно... дето сте го написал, на него и през ум не му е минало, да се захване с християнизирането на Персия. Не, върнал се е обратно, възстановявайки само християнството в старите граници на империята /и други християнски императори... преди Ираклий, включитвлно Маврикий, зарди когото конкретно е започнала и тази последна касапница между двете империи, също са навлизали дълбоко и неотвратимо-победоносно в Персия... и също, колко странно, напълно са пренебрегвали "свещенния си дълг"... да я християнизират/. И... отново... колко странно, само някакви си 5 години след това, размазаната практически от Ираклий Персия... естествено с лекота е прегазена и от арабите на Абу Бакр и Омар, които иначе разбира се са нямали никакви шансове, срещу империя от подобен калибър, но... последните без да им мигне окото, се захващат и да я ислямизират. Просто недоумявам, как не успявате да я забележите... тази толкова "тъничка" разлика?!? Е, Карл Велики, определено я е забелязял и проумял /то още дядо му се е сблъсквал с араби... идващи чак от на майната си... да го ислямизират.../ 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Ма верно ли?  Ираклий нито има възможност да завоюва Персия, нито да и наложи каквото и да е, хеле па да я християнизира. Държавата му едва се крепи. И не само размазаната Персия пада от арабите, но и толко трудно отвоюваните римейски провинции падат с лекота. Или тая дребна подробност не я отчитаме. И без особени трудности Ислямът се налага и в бившите християнски провинции.

Говорейки за условното разделение между "вътрешна война" и външна, пак Ираклий набляга на религиозния аспект на неговия поход срещу узурпатора Фока, като вкл. декламира, че войниците му са под специалното покровителство на Богородица, съответно окичва корабите си с нейни икони.

 

От друга страна , България приема Християнството от Византия като резултат от победоносна война за Империята. По франкски тертип - не мисля. По арабски - това само на Емил може да му хрумне.

 Нещо повече, в ромейската кампания срещу християнска България от 917 ромеите - и Продължителят на Теофан го натъртва - ромеите настъпват с ясното съзнание, че те защитават богоизбрания народ от българите. Да напомням ли ромейската интерпретация, че сам Св. Димитър Солунски пронизал Калоян под стените на Солун?

Защо са глупостите за немските мечове, викингския порочен ген при покръстването на Рус и прочее простотии, при условие, че руските извори наблягат на присъствието и участието на епископите при насилственото покръстване на населението - напр. в Новгород. И няма как да е по друг начин - това е начинание, в което  духовенството няма как да бъде отделено от властта.

 

emo1971

Да, Византия също е била ужасно изтощена, но все пак главната причина тя да загуби току що отвоюваните провинции, по-скоро се корени в разочарованието на преобладаващо обитаващите ги монофизити... от ортодоксалното православие, а и от монотелитството. Съвсем очевидно е, че монофизитите напълно са се доверили на мюсюлманските обещания за веротърпимост и са предпочели, поне преобладаващата част от тях, да се преместят от империята в халифата. Иначе армията на империята, поне като численост, съвсем не е изглеждала зле, но абсурдната и вътрешна липса на единство и единоначалие... достигащи чак до междуособни вътрешни  противопоставяния, съперничества и открити откази да се изпълняват заповеди... вкупом довели конкретно до военното поражение, също несъмнено са били пряк резултат от усилилите и изострилите се до немислимо кресчендо, след последната война с Персия, религиозни  борби вътре в самото християнство. 

От друга страна лекотата с която арабите ислямизират Персия, недвусмислено навежда на мисълтта, че при зороастризма... нещата са стояли в пъти по-зле. И това не бива да ни учудва. Добре известно е, че още някъде 200 години преди тия събития, християнството проповядвано в Персия от мисионери... с лекота е било постигнало завидно разпространение... и положение, та се наложило някои персийски императори, масово да изколват християните, за да спасяват зороастризма. Тъй че ако Ираклий се бе захванал сам с покръстването на Персия, непосредствено след победата и независимо от изтощението на Византия... петте години преди арабския удар, щяха да са му напълно достатъчни... а и щеше да изнесе голяма част от религиозното напрежение... от старите ромейски територии, канализирайки го в нова посока- покръстването на Персия, т.е. да изпрати най-големите чукундури, фанатично търсещи във всяка... "христологична"...ако ми позволите така да се изразя... запетайка, повод да строшат нечия чужда глава... из баирите на Иранското плато... барем там свършат нещо полезно. Обаче не, Светът изобщо го е нямал този късмет... според мен до известна степен и по причина, че Ираклий е нямало как да се възползва, от "светлия пример" на религиозни иноватори от сорта на Мохамед или Карл Велики.

Относно покръстването на България, откъде накъде изобщо го споменавате. Михаил не ни е поставял условие да се покръстим. Инициативата е била наша. Калоян пък, хептен няма нищо общо. Хи хи, та той първоначално се е оказал около Одрин, за да подкрепи византийско въстанние срещу католиците. Изобщо тия събития, във връзка с темата по която спорим, са интересни единствено с извъртанията на Инокентий III... и то още от атаката на кръстоносците, срещу принадлежащата на католическия крал на Унгария- Зара, но нямам намерение да се разпростирам чак до там.

А германските мечове и пр. ги споменах единствено като доказателство, за много широките контакти между Русия и западна, католическа Европа... през тази епоха, а такива контакти несъмнено означават и влияние. Да, без епископи... едно всенародно покръстване би било невъзможно, независимо дали е насилствено или доброволно. Просто... да ги запукаш направо с огън и меч, тия дето се инатят на со кротце со благото, издава в много по-голяма степен грманско влияние, нежели византийско или що не и българско...

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Относно покръстването на България, откъде накъде изобщо го споменавате. Михаил не ни е поставял условие да се покръстим. Инициативата е била наша. Калоян пък, хептен няма нищо общо.

О, да несъмнено трябва безрезервно да верваме на това, че иницитива е била "наша". Цитирам Симеон Симеон Логотет:

"Но българите, като узнали за това (за кампанията на Петронас), били поразени като от гръм и още преди борбата и сражението се отчаяли за победата и молели да станат християни и да се покоряват на императора и ромеите; тогава императорът, след като кръстил княза им и го възприел, турил му своето име, а  първенците му , като ги отвел в Константинопол, кръстил и тях; оттогава настанал мир дълбок."

Нема как инициативата да не е "наша" в условията на война, която не върви никак добре и без никакъв шанс за победа.

Нека се концентрираме на формулата: "да се покръстят и да се подчиняват на ромеите" , която е толкова ромейска по своята същност, че повече не може. Подобна формула използва Константин Багренородни за сърбите, които неговият дядо Василий Македонец покръстил по тяхна молба и има назначил князе (глава 29). И разбира се, трактовката за съдбата на ромеоубиеца Калоян има общо с концепцията за богоизбрания народ, подобно трактовката на войната за подчинение на България от страна на Василий Втори. Борбата срещу Самуил е представена като потушаване на бунт срещу богоибрания император, подобен на бунтовете на Варда Фока и Варда Склир.

===
Имперската доктрина е , че разширението на християнското екумени е неразривно свързано с подчинението на ромейския василевс, който е естественият, божествено санкциониран глава на християнския. Това е един от аспектите на византийската теокрация.

Както казах, тази доктрина е заложена още от Евсевий Кесарийски, който постулира, че раждането на Христос по времето на Август, т.е. когато се ражда Римската империя, не е случайност, а е Божият план за спасение на човечеството, защото на Римската империя Бог отсъжда да стане бастиона на Християнството  и да го разпространи по цял свят. Това е ромейската коцепция. Западната е малко по-различна - там имаме възпроизвеждане на Константиновия модел - нови константиновци приемат и налагат християнството. Посочих вече примера с Карл Велики , но това видно и  от латинските извори за покръстването на българите - както в писмото на папа Николай, така и в Бертинските анали на Хинкмар. Макар че папата и франкският прелат водят в това време ожесточена борба за юридикция (подобна в много отношения на тази на Рим с източно франкските епикопи в Моравия), и двамата виждат в Борис нов Константин. Подобен дискурс за ромеите би бил абсурден- Константин е един: той е основател на Новия Рим и Равноапостол , приел Християнството. Ерго, той е мислим единствено в контекста на Християнската империя на Новия Рим.

 

Да повторя, за да затвърдиш наученото: всяка една война, водена от Християнската империя е също и религиозна. В тоя смисъл , ако някой толкова иска да търси дългосрочни идеологически проекции в историята, най-добре да си спомни есхатологичните изказвания по повод бъдещ ядрен конфликт:

че няма смисъл от съществуване на света без Русия

че в случай на ядрено унищожение на поданиците на Русия е гарантиран раят.

Защото нали е казано: "Два Рима паднаха, третият се държи, а четвърти няма да има".

 

ПП. А Калоян , освен победител над гадните католици при Одрин, е Ρωμαιοκτόνος, Ромеоубиец - прозвище, което нито един от водачите на IV кръстоносен поход не си е и помислял да си присвои, нито един халиф, нито един султан. Но това не ни е удобно да го знаем, както ни е удобно да си фантазираме за немския принос в насилието при покръстването на Рус....

emo1971

Абе то ако трябва да сме изчерпателни, религиозни са били и войните водени от Тиглатпаласар I, всичките до една, практически задължително.. щото туй е разбирал въпросния касапин, известен ни дори от Библията с името Фул, под- "справедлива война", а е бил чудесно наясно, че една справедлива война се печели в пъти по-лесно... щото мотивировката на войниците е в пъти по-силна, отколкото само при представата за грабежа. И напипал този Фул, купчина древни двустранни търговски договори, съхранявани в храма на Ашур /а може и сам да си е изработил такива, според нуждата... Не разбира се, че го вярвам последното, но и не бих се изненадал особено/ сключвани с околните народи и градове. В тия договори, гарант за безопасната търговия се явявали Боговете, поради което и обезателно присъствали клаузи... задължаващи договарящите се страни, всеки да почита Бога на другия. Точно тия клаузи се понравили на Фул... и изпращал в харесалия му се за прилапване град пратеници, които заявявали на шашардисаните местни /всъщност твърде често, те се оказвали представители на съвършено други племена и народи, нямащи абсолютно нищо общо със сключилите договора навремето, понеже в Месопотамия етносите често се меняли... шумери, акадци, хурити, халдей, аморити, аморей.. което обаче изглежда не вълнувало особено Фул... даже хич/- Вижте уважаеми, вашите предци оттук, преди... примерно 500 или там 700 години, колкото е според договора... са се задължили да почитат нашия велик Бог Ашур. После обаче, за всичките тия години... практически нищо... нито сте изпращали ежегодно полагаемите му се дарове, нито делегации за празника му, които да му принесат необходимите жертви в зикурата му. Той нашият велик Бог Ашур, разбира се е най-милостивият всеред милостивите от Боговете, но дори неговото търпение си има някакви граници... та затуй бъдете така добри, да си платите доброволно натрупалото се задължение... за да си нямаме неприятности от някакво различно естество...И тъй като задължението се оказвало невъзможно за изплащане, а и самия ултиматум обиден, обикновено отговора бил от типа- Абе я вървете на майн@ата си... барабар с великия си Бог Ашур... след което започвало страшното, понеже Фул обявявал пред войските, че ги повежда срещу злостни богохулници, люто сквернословещи срещу добрия им Бог...и те... съвсем "справедливо" обзети... от праведен гняв...

Що си го позволих това огромното отклонение, ми да илюстрирам, че и Евсевий не е бил съвсем оригинален, но и отново да почертая... тази тъничка разлика, която упорито отказвате да забележите- Тиглатпаласар I, не е променял вярата на покорените, освен само че ги е карал, да признаят Ашур за по-старши от собствените им Богове... и да си плащат редовно естествено.

Както бях споменал малко по-горе, войни между източната Римска и Персийската империи, наспорил Бог. Случвало се е и едните и другите... често пъти напълно безпрепятствено, да навлизат много дълбоко в противниковите територии, отцепвайки практически цели провинции. И тогава ясно е проличавал... и религиозния характер на тия конфликти. И едните и другите са извършвали масови кланета на друговерци. Избити са били безмилостно, стотици хиляди мирни жители на тия държави, само защото са били зараострийци или съответно християни. Имало е дори случай, когато един ромейски генерал е бил наредил, да бъде убиван всеки ромейски войник, който е заловил персиец и не го е тутакси заколил на място... а в персийската провинция в която е шетал, по това време е нямало нито един персийски войник /цялата персийска армия е била дислоцирана на североизток, за да отблъсква някакво нашествие на братчедите- савири../... само мирни жители. Вярата им обаче, не са се опитвали да променят... Защо? 

Аз на няколко пъти се опитах да намекна, за съдбата сполетяла някои славянски племена, обитавали територии намиращи се в днешна Германия. Селищата основани от тях са се съхранили, като доказателство за присъствието им. От едно от тях, Берлин, германците даже са си направили столица, обаче основателите... както и балтийците пруси от по-късно... де ги? Ми "покръстили" са ги разбира се, простичко е. И както вече също споменах, Пястите например, като го видели туй "покръстване"... мигом и те зарязали старите Богове /за разлика от великоморавците, те успяват да си издействат кръщение директно от Рим... което тогава ги е спасило от изчезване, в буквалния смисъл на думата/. Да се мисли, че всичко това не е било наблюдавано с жив интерес, от христианизиращия се приблизително по същото време Киев /Олага даже е имала кореспонденция с Отон I и е приемала в двореца си епископа на Магдебург/, извинете ме, но ми се струва даже леко наивно. Съвсем чудесно всичко са видели в Русия... и са си направили нужните изводи... примерно, започнем ли по-сериозно с християнизацията, трябва непременно много да се бърза, както се опитват да правят германците, щото всяко забавяне носи риск... да се появи някой друг кандидат покръстител, а после само проблеми. Затуй, който не ще... бой по глвата, че да му се намести правилно ума... ако оцелее случайно...

П.П.

Озадачен съм от симпатиите Ви... към разбойниците от четвъртия кръстоносен поход...?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Озадачен съм от симпатиите Ви... към разбойниците от четвъртия кръстоносен поход...

Тая работа не става със симпатии и антипатии. Той походът е кръстоносен само по име - още от самото начало кръстоносците попадат под финансовата зависимост на Венеция и се превръщат в нейна наемна войска. На Балканите те също идват като наемници - на ромейския принц Алексий Комнин.

Впрочем мнозина мислят за кръстоносните армии в контекста на модерните армии. А те не са - те са феодални армии , съставени от доброволните отряди на аристократи , където организация и дисциплина са само конюнктурни и пожелателни категории. Битката при Одрин го показва нагледно.

===

Опитите да се изкара кръщението на Рус като някаква местна адаптация на немския опит чрез примъкване на вода от двайсе кладенеца , са тъпня. Епископ Адалберт го няма при кръщението на Рус, а не зная Олда да е преследвала езичници и да е покръствала насила. На Владимир не му е нужен някакъв чуждестранен пример, че да преследва християни преди покръстването си, а сетне езичници след като е приел Св. Кръщение. Това прави той, заобиколен от "източни" попове, не от "западни". Както казах, религия и власт в онова време са неразривно свързани - както християните са били възприемани като врагове на един езически княз, така и езичниците се превръщат в такива след като той "се прероди в Христа". Просто и ясно.

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Озадачен съм от симпатиите Ви... към разбойниците от четвъртия кръстоносен поход...

Тая работа не става със симпатии и антипатии. Той походът е кръстоносен само по име - още от самото начало кръстоносците попадат под финансовата зависимост на Венеция и се превръщат в нейна наемна войска. На Балканите те също идват като наемници - на ромейския принц Алексий Комнин.

Впрочем мнозина мислят за кръстоносните армии в контекста на модерните армии. А те не са - те са феодални армии , съставени от доброволните отряди на аристократи , където организация и дисциплина са само конюнктурни и пожелателни категории. Битката при Одрин го показва нагледно.

===

Опитите да се изкара кръщението на Рус като някаква местна адаптация на немския опит чрез примъкване на вода от двайсе кладенеца , са тъпня. Епископ Адалберт го няма при кръщението на Рус, а не зная Олда да е преследвала езичници и да е покръствала насила. На Владимир не му е нужен някакъв чуждестранен пример, че да преследва християни преди покръстването си, а сетне езичници след като е приел Св. Кръщение. Това прави той, заобиколен от "източни" попове, не от "западни". Както казах, религия и власт в онова време са неразривно свързани - както християните са били възприемани като врагове на един езически княз, така и езичниците се превръщат в такива след като той "се прероди в Христа". Просто и ясно.

Пясти, унгарци, моравци, българи  в покръстването си играят общо взето една и съща игра - не искат комшиите чрез църквата да им се месят у работите. Същата игра сега играят Украйна и Македония.

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Озадачен съм от симпатиите Ви... към разбойниците от четвъртия кръстоносен поход...

Тая работа не става със симпатии и антипатии. Той походът е кръстоносен само по име - още от самото начало кръстоносците попадат под финансовата зависимост на Венеция и се превръщат в нейна наемна войска. На Балканите те също идват като наемници - на ромейския принц Алексий Комнин.

Впрочем мнозина мислят за кръстоносните армии в контекста на модерните армии. А те не са - те са феодални армии , съставени от доброволните отряди на аристократи , където организация и дисциплина са само конюнктурни и пожелателни категории. Битката при Одрин го показва нагледно.

===

Опитите да се изкара кръщението на Рус като някаква местна адаптация на немския опит чрез примъкване на вода от двайсе кладенеца , са тъпня. Епископ Адалберт го няма при кръщението на Рус, а не зная Олда да е преследвала езичници и да е покръствала насила. На Владимир не му е нужен някакъв чуждестранен пример, че да преследва християни преди покръстването си, а сетне езичници след като е приел Св. Кръщение. Това прави той, заобиколен от "източни" попове, не от "западни". Както казах, религия и власт в онова време са неразривно свързани - както християните са били възприемани като врагове на един езически княз, така и езичниците се превръщат в такива след като той "се прероди в Христа". Просто и ясно.

Пясти, унгарци, моравци, българи  в покръстването си играят общо взето една и съща игра - не искат комшиите чрез църквата да им се месят у работите. Същата игра през 14 в. играе Иван Срацимир, когато откъсва Видинската митрополия от Търновската патриаршия и я подчинява на Константинопол. Сега тая игра я играят Украйна и Македония.

 

emo1971

Ся. тя тази работа со се похода е и тъй... както я пишете, ама и не съвсем тъй. Проверете моля, колко години преди похода, папството започва да събира пари за него- 1 четиридесета част от всичко и от всички... в католическата част от Европа! А е имало и дарения за похода... много. Сумата която в крайна сметка е била натрупана, със сигурност е превишавала стотици пъти... това което Дондоло е поискал за транспорта... т.е. Инокентий III, просто само с един мах на перото за писане.. е можел да го реши, практически без да усети... целия този проклет финансов проблем. Обаче не го е направил... защо ли? Дали пък някак си не му е било по-изгодно, кръстоносците да се окажат в положението на обикновени наемници... първоначално на Дондоло, а после... формално на прктика.. но и на Алексей? И забележете, още тогава, накои кръстоносни лидери, като съвсем небезизвестния Симон дьо Монфор примерно, скандализирани възмутено са напуснали похода, заедно с хората си, въпреки всичките гнусни адвокатски извъртания на папата /той тоз Инокентий, по образование и професия... преди да се захване с църквата... е бил адвокатин/ целящи да оправдаят избиването на християни, при това далеч не само схизматици, но и католици в Зара /щурмът и последвалото клане в града, са били не по-малко дивашки, от тия в Константинопол... само в малко по-малки мащабни, ама тя и Зара е била доста по-малък град от столицата на Византия/... Та тъй, за този поход, а и за ролята на католическата църква в него...

Относно останалото, ще се опитам да обобщя, понеже вече ми писна да пиша под тази тема, а и страшно се отдалечихме...

Съвсем не отричам, редица сериозни простъпки на православието през историята, но като цяло, католицизма е бил в пъти по-жесток и зъл, по-лъжлив и лицемерен и много много по-брутално агресивен. Ако източната Римска империя беше играла по методите характерни за Римската империя на германската нация /наследени от последната още от Карл Велики/... то тя щеше да си съществува и до днес. Уви обаче, няма добро останало ненаказано... както разправят евреите. Относно Русия... главното е в невероятния и късмет, да изглежда ужасно непривлекателна векове наред, за всякакви сериозни разбойници /монголите са я покорили, но дори те, привикналите на много по-суров от руския, начин на живот, не са се заселили на нейна територия...щото са имали по-привлекателни алтернативи/. А относно влиянията, за мен например е несъмнено, че Олав Трюгвасон е бил пряко повлиян от Владимир, когато се е захванал да покръства Норвегия. Не разбирам, защо пък самият Владимир да не е бил повлиян от събитията точно по-неговото време в Германия... свързани с въстанието на лютичите примерно? Не мога разбира се да го докажа безапелационно, но така всъщност е в пъти по-вероятно... поне според мен.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш