facebook
twitter

Наблюдател

Рецепта за нов политически проект

За участие на избори през 2019 г. в България са регистрирани 136 партии. И въпреки това някой идва да ми каже, че се нуждаем от още една нова партия
7 650

Вчера се опитаха да ме убедят, че в страната е налице нужда от нов политически проект (партия) и се обосноваха с ниската избирателна активност на последните европейски избори. Дали е така?

Каква е логиката, защо трябва да има партии? Да вземем земеделците. Техните проблеми отдавна не са проблеми на „земеделските“ партии. Те наистина имат нужда от политическо представителство. Но затова ли се създават партиите у нас?

Във Византийската империя е имало четири циркови партии: сини, зелени, червени и бели според четирите елемента - вода, земя, огън и въздух. На практика обаче партиите са две – сини и зелени, като червените гравитират към сините, а белите към зелените. Смята се, че със сериозна политика извън хиподрома партиите започват да се занимават в Антиохия някъде през III-IV век и стават много активни в Константинопол, докато не проявяват неблагоразумието да организират големия метеж Ника и да принудят пълководеца Велизарий (родом от Сапарева баня) да ги изколи на любимия им хиподром, и то в такава степен, че никога повече не успяват да се съвземат напълно.

Въпреки че Византия е автокрация (което е много различно от абсолютизъм), местното самоуправление и партийният живот са добре развити. Сините и зелените на практика очертават един завършен двуполюсен модел. Сините са седели отдясно на императора в цирка и са изразявали интересите на едрите земевладелци и сенаторите. Очевидно още оттогава синьото е цветът на дясното. Зелените пък са били партията на търговците и занаятчиите. Тоест можем да кажем, че сините са аристокрацията, а зелените – буржоазията. В идеологическо отношение сините са православни, а зелените – монофизити.

И така, по времето на Юстиниан I (респективно на споменатия вече Велизарий от Сапарева баня), когато Византия се е простирала на три континента от Персия до Гибралтар, е имала всичко на всичко две политически партии. За участие на избори през 2019 г. в България са регистрирани 136 партии. И въпреки това някой идва да ми каже, че се нуждаем от „нов политически проект“?

Само през последната година и половина се сдобихме с 11 „нови проекта“, а може и да са повече. Това са КОД на Москов, „Непослушните“ на Иванчева, „Прогрес“, ВОЛТ, „Подем“, НАРОД, „Коалиция за теб България“; Румен Радев при отчета на първата половина от мандата си заяви, че и той ще подкрепя „нов проект“; предстои да се регистрират „Път на младите“ – опит за рестарт на НДСВ с нови лица и с благословията на царя; предстои и регистрацията на „Няма такава държава“ на Слави Трифонов, възмутила с името си бившата му секретарка и настояща първа дама.

Добре, да речем, че е нужен „нов проект“. Каква е рецептата?

1. Финансирането. Все още се колебая дали да го оставя него на първо място, или да сложа лидера, защото и двете са важни. Но, хайде, нека да е финансирането. В света на комуникационните технологии без него е невъзможно. Комуникационните технологии са жизнената среда за всяка реклама, включително и на политическата. Може твоята идеология да е самата ИСТИНА, може да имаш най-гениалната ВИЗИЯ, може твоята управленска ПРОГРАМА гарантирано да въведе народа в земния РАЙ, но ако не ги разкажеш на избирателите, ако не те чуят достатъчно ясно, всичко е напразно. А медиите струват пари.

Освен медии са необходими и структури по места. Това пък колко пари струва! И не само пари. Откъде новият проект си осигурява първоначално финансиране? В идеалния случай тегли кредит, който после връща от субсидията, ако се добере до такава. В още по-идеалния учредителите събират свои пари, но това е възможно, и то само на теория, при една хипотетична партия на едрите индустриалци или земевладелци. В останалите случаи се разчита на спонсор. Спонсорът е човек, който инвестира в политика пари, за да спечели повече пари. Нали никой не се заблуждава по този въпрос?

2. Лидерът. Ако се появи ярка личност, то и процесът на финансирането може да протече по различен начин. Лидерът е важен колкото и финансирането и това се доказва от многото опити на хора с пари да си направят партия, но като не успяват да намерят личност, всичко отива на вятъра.

Обикновено лидерът е герой на своето време. В пещерни времена това е бил най-силният ловец, в Античността – най-хармоничният атлет, през Средновековието – най-благородният рицар, при ранния капитализъм – най-богатият банкер, а днес – телевизионната звезда.

Лидер, разбира се, може и да се произведе, но е по-скъпо, защото трябва дълго и напоително да го набиваш в главата на публиката. Помните ли Бойко Борисов като главен секретар на МВР? Преди или след него някой друг секретар да е бил медийна звезда? Преди или след него някой друг секретар да е станал кмет на София, а после и министър-председател?

3. Универсализмът. Той трябва да се осигури в две направления: 1. проектът да е лицеприятен за всички избиратели; 2. да е удобен за коалиране с всяка от другите партии. В този смисъл задължителни атрибути са: всички са маскари, време е да бъдат сменени; политиците са лоши, хората са добри (сякаш политиците идват отнякъде другаде); ударихме дъното, време е за рестарт; бързо увеличаване на пенсиите; вкарване на престъпниците (лошите) в затвора. В никакъв случай не бива да се допускат разединителни тези. Знаете ли защо в никой партиен документ не пише „споделяме християнските ценности“? Защото веднага възниква въпросът: ами как ще гласуват за нас мюсюлманите? Затова, за да се погали „консервативното“ ухо, се предпочитат думи като „традиции“, „ценности“, „патриотизъм“ и т.н.

Що се отнася до второто направление на универсализма, то трябва да осигури общ знаменател между всички „проекти“, за да може, когато аритметиката покаже, че има сметка да се коалираме с някого, и двете страни да намерят обща основа в името на народното благо и националните приоритети. Тук е хубаво да се говори за „национален интерес“, „евроатлантическа интеграция“, „общочовешки ценности“, „права и свободи“ и разбира се, „увеличаване на доходите“. Задължително да се спомене за корупцията и борбата против нея! Всички до днес злоупотребяваха с властта, но като ни изберете нас, ще се отгърне нова страница!

4. Обещанията. Не се скъпете, не се срамувайте, обещавайте всичко, каквото ви дойде наум! Обещавайте, че ще върнете властта на народа чрез референдуми; обещавайте, че ще намалите депутатите наполовина, а субсидията на партиите – 10 пъти; обещавайте, че с колкото намалите субсидиите на гадните политици (от които и вие ще станете част, след като ви изберат), с толкова ще увеличите минималната заплата; обещавайте, че няма да закривате губещи болници и училища, а напротив – ще отворите нови за радост на малчуганите от всички малцинства и мнозинства. Обещавайте смело, защото никога няма да ви се наложи да изпълните обещанията си. Първо, избирателите още на следващата сутрин след изборите няма да помнят какво сте им обещали. Второ, дори и някой да помни и в края на мандата да ви попита: А бре, байно льо, защо не ми вдигна заплатата?, ще отговорите: защото суверенът (народът, българинът) не ми даде необходимата власт, не ми даде конституционно мнозинство. Как при това положение да си изпълня обещанията?!

Прибавете накрая и неколцина „лидери на обществено мнение“ да споделят честно и обективно (и разбира се положително) мнение за „новия политически проект“ и сте готови. С достатъчно пари и придържайки се дисциплинирано към тази рецепта, всеки може да създаде „нов политически проект“. Хората обаче не са идиоти и най-вероятно проектът ви ще остане под бариерата за влизане в парламента или пък в най-добрия случай ще вкарате десетина депутати, които на втората седмица ще ви зарежат.

Не знам каква е избирателната активност там, но Съединените щати от около 200 години не са изпитали нужда от „нов политически проект“. Ние, разбира се, не сме САЩ и у нас рано или късно нов голям проект ще се появи, защото всичко се износва, всичко се компрометира и всичко се изражда. Само че не сега. Ще спечели онзи, който прояви достатъчно търпение. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Ключови думи:

партия, пари, лидер, послания
22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП към Борисов: Мазнинките са парите на българите, а не ваши

28.07.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

3298 47
Цветанов: Разграничаването на Борисов от ДПС е кризисен пиар

18.07.2020

5047 32
Как се каляваше със зъби катарзисът

22.06.2020

Г-н БАЛЕВ

5091 5

Коментари

Sine_metu

пълководеца Велизарий (родом от Сапарева баня)

 

Преписваш, както и четеш. Небрежно.

Германея, днес Сапарева баня е вероятното рождено място на Велизарий. Британските автори, воглаве с Грейвс, считат за такова Чермен до Адрианопол.

На Германея й стига да бъде родно място на император Галерий, което също е спорно.

Yantar

Аз само пак ще напомня, че всеки взема насериозно "фактологията" на Сульо на своя глава. Като цяло се поднасят полуистини и обикновени грешки с претенция за истинност и... интелектуалност? Зачудих се какъв е източникът на неразбирането на бунтовете Ника и прегледах Уикипедията - наистина не са описани добре, а Сульо е преписал безкритично. Не знам защо се натъртва Сапарева Баня - вероятно Велизарий е родом от този регион (естествено, че е нямало "Сапарева Баня" тогава), но какво значение има това? И какви са тези благородни рицари дето били лидери (сигурно става въпрос за водачи) през средновековието. За банкери да не говорим. Не съм сигурен, че този човек знае какво е Картаген и къде се е намирал.

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Сульо даже и уикито не може да прочете с разбиране.

Не знам каква е избирателната активност там, но Съединените щати от около 200 години не са изпитали нужда от „нов политически проект“.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_parties_in_the_United_States

Sine_metu

Светлите виждания за проектите не ще коментирам. Няма смисъл

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Велизарий - българин! (Както впрочем и Спартак!. Цял тюрлюгювеч забъркан за да каже: "Долу чалгаря Слави!", "Да живее ББ!"

Sine_metu

Пет., 09/08/2019 - 20:46 (нов)

Yantar

бунтовете Ника

 

Не са кой знае колко сложни. Причините са династични : зелените са партията на предишния император Анастасий и племенника му Ипатий, религиозни : зелените са монофизити, а сините православни и най- вече причините са партийни. В смисъл на разбойническа война и на двете партии, „Ника!“ е била общата им парола, срещу населението. Убийства, грабежи, изнудвания, безчинства... нищо ново под балканското слънце

Sine_metu

Заради изтребването на партийците при потушаването на Ника, Велизарий е един от най- симпатичните исторически персонажи.

Друго славно негово дело е завладяването на Картаген. Странно е, че Сула знае толкова малко за тази личност

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Браво, Стамболов-Сула и Сине_Мету, здраво стъпили на википедиите, одма решиха с по няколко реда една вече близо половин вековна дискусия за цирковите фракции в Източната Римска Империя. Да се чуди човек Порфирий, който няколко пъти сменя отборите в началото на 6 в., монофизит ли бил или православен.

Ника е бунт, провокиран от некомпететността на властта, подхранван от моментната и слабост и опитите да бъде използван за преврат.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Порфирий не беше ли кит? Самка при това.

Sine_metu

Кит и историк. Щом няколко пъти сменя отборите. Абе партиец

Sine_metu

Пет., 09/08/2019 - 23:13 (нов)

бонго-бонго

Браво, Стамболов-Сула и Сине_Мету, здраво стъпили на википедиите, одма решиха с по няколко реда една вече близо половин вековна дискусия за цирковите фракции в Източната Римска Империя. Да се чуди човек Порфирий, който няколко пъти сменя отборите в началото на 6 в., монофизит ли бил или православен.

Ника е бунт, провокиран от некомпететността на властта, подхранван от моментната и слабост и опитите да бъде използван за преврат.

 

Близо половин век дискусия, за да стигнете до причини, банално- общи за всеки бунт? От мен да мине, мачкай Грейвс, казал е всичко

https://chitanka.info/text/16547/10#textstart

Има и у Гор Видал и други, ама не ми се рови

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

А,  има  го и в Пътуване към Сарантион на Гай Гавриел Кай. А Априлското въстание го има в "Под Игото"....

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Въпреки че Византия е автокрация (което е много различно от абсолютизъм), местното самоуправление и партийният живот са добре развити.

Пълна глупост.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Грейвс, казал е всичко.

Най-вече за благодарността на владетелите!

Непримирим

От 16 коментара, нито един не е по същество. Явно, темата е безинтересна или неудобна.

Sine_metu

Темата е коментирана напоително, 30 000 индивидуални прочита, 450 мнения и затворена преди повече от година. Това, че списувателите в хартиеното издание се преструват на неразбрали, си е за тяхна сметка.

 

Припомням основните моменти :

1. Дали ще има нов „проект“ или не и какъв ще бъде, ако има, не интересува никого. Освен авторите му, разбира се. Шепа хора;

2. Политическата ни система не боледува от липса на „проекти“, а от невъзможност да избереш когото искаш. Независимо дали е „проектен“ тип или просто човек, когото харесваш;

3. Точка 2. се лекува с малка промяна в Изборния кодекс : изборите за НС да се провеждат като изборите за ЕП. Единна национална поименна листа. Единна, национална, поименна листа. Както гласуваме за евродепутати.

 

За подробности виж тема ДЕМОКРАЦИЯ в стария форум

emo1971

Смята се, че със сериозна политика извън хиподрома партиите започват да се занимават в Антиохия някъде през III-IV век и стават много активни в Константинопол,

Що за глупост? Тоя отгоре пак ми обърка глаголите... И с каква точно "сериозна" политика са се занимавали хиподрумните партии? Може би са избирали народни трибуни, или пък знам ли... плебейски консули невям..? Или пък са решавали с кого империята да започне война, или примерно да се отпуснат средства за някой важен държавен обект... като Св. София например, или някакви си дълги стени /крепостни/ и т.н и т.н.... "политики" както е модерно да се казва днес!?! Ми не, не се сещам за нищо такова. Доколото ми е известно, най-силно са се вълнували от цената на виното, зехтина и хляба... и съвсем естествено... кой ще е следващия победител в гонките. Е да, вземали са участие и в превратите, както и днешните футболни агитки понякога участват дейно в протестите, ама туй е било повече "изпускане на пара", а понякога и срещу заплащане, отколкото някаква сериозна и последователна политика... Примерно зелените първо помагат за свалянето на Мавркий и заменянето му с Фока, после пък минават вкупом към Ираклий... и се обръщат срещу вече писналия им Фока и т.н. де е тук политиката, недоумява чутура проста?!? Обикновени капризи на непостоянната късно-римска тълпа... и оттам и на хиподрумните партии. А че в тях понякога е имало и действащи политици, ми да, ама какво оттова? Ей го хубава илюстрация, с кръстника на нашия Борис... Той обичал сам да се съзтезава за сините. Веднъж през време на съзтезание, разтревожени велможи му съобщили ужасяваща вест- че сигналните огньове току що са съобщили в столицата, за катастрофален разгром на византийските армии край Ефрат... Михаил тогава, направо побеснял... как е възможно да му прекъсват хубавото съзтезание, с такива дреболии и простотии... и даже заповядал сигналните огньове да бъдат изгасени. Е те толкоз обикновено, са се занимавали хиподрумните партии... деми... със сериозната политика. А доколкото специално във Византия, църквата е била много съществена част от политиката, то може би в това отношение, доста добър е примерра с патриарха Теофилакт Лакапин... луд заплянко на съзтезанията и активен участник в хиподрумната "политика'... Известно е, че неговите конюшни са били изградени от мрамор, а вътре... в позлатени ясли на конете се сервирали, не някакви си тривиални сено и овес, ами пшеница, фурми, сушени смокини , стафиди... и скъпи вина естествено, от специалните за патриарха. Нещо повече, в такива вина даже ги къпели конете, а после ги парфюмирали с шафран и канела...Веднъж въпросният Теофилакт, провеждал света литургия в Св. София естествено, в присъствието на баща му-императора, целия двор, другите източни патриарси, цяла камара още отгоре, разни там епископи, митрополити и пр..., а и кусур светска аристокрация... изобщо гигантската катедрала, буквално пращяла по шевовете... когато му съобщили, че любимата му кобила е започнала да ражда. Мигновено щастливия, но и естествено разтревожен, патриарх, минал направо към най-последните строфи на иначе изглеждащата почти безкрайна литургия, практически съкращавайки я с часове... претупал скоростно и Евхаристията, след туй... пред зяпналите от изумление император, клир и аристокрация... се втурнал към конюшната... Мисля това е повече от достатъчно, относно и този аспект на т.нар. "политика", провеждана уж от хиподрумните партии...

 

докато не проявяват неблагоразумието да организират големия метеж Ника и да принудят пълководеца Велизарий (родом от Сапарева баня) да ги изколи на любимия им хиподром, и то в такава степен, че никога повече не успяват да се съвземат напълно.

А е туй пък възоснова на какви исторически факти се е пръкнало, вече хептен недоумявам. Аз вече малко по-горе споменах за Михаил III и дейното му участие в партията на сините. Това е доста след въстанието Ника... а имаме даже император, участващ в такава "неуспяла да се съвземе напълно" хиподрумна партия. Нещо повече, отново както малко по-горе споменах, но практически непосредствено след въстанието Ника, когато се предполага, че хиподрумните партии са изключително слаби поради мащабите на клането, всъщност изведнъж ги виждаме да свалят един от най-могъщите и умни императори- Маврикий, а после и един от най-жестоките- Фока... Ама иначе не са били успели да се съвземат напълно... Айде холан..! 

 

 

   

Mavrodinov
Най важното: Силно контраразузнаване, което да не допусне инфилтриране на вражески къртици, особено на ДС и КГБ. Второто - силен маркетинг/ пропаганда. Опитът на Гьобелс се ползва до днес, и от леви партии и от десни. А за мен най важното - ПОЧТЕННОСТ. Ако почтеност няма, нищо няма.
Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Земеделци тдавна няма.

А земеделие? Земеделие има ли?

Ravia

Авторът явно в забравил своето активно участие в създаването на ДБГ на Кунева. Тогава явно е нямал притеснения от многото на брой партии...плюенето по тези, които не ни харесват е национален спорт, явно.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Ravia ?

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
ВСИЧКО С ВРЕМЕТО СИ!

Ззззначи, в древността циркът е бил с две партии, а сега циркът е с над сто. Има огромен прогрессс в цирка. Това не може да не кефи.

Влез или се регистрирай за да коментираш