Quantcast
План за развитие за 30 млрд. лв. - това е нужно на България сега | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

План за развитие за 30 млрд. лв. - това е нужно на България сега

Парите от ЕС няма да бъдат усвоени по досегашния начин - ще се залага на зелена икономика, дигитализация и растеж
1 634
 EPA/БГНЕС

EURACTIV.bg/

Европейската комисия предложи най-големия в историята си пакет от мерки за справяне с икономическите последствия от корона вируса. Освен бюджета за периода 2021-2027 и вече договорения пакет от 540 милиарда евро, централно място е отделено на фонда за възстановяване, наречен “ЕС следващо поколение“, в размер на 750 милиарда евро.

Тази безпрецедентна сума се дава, за да компенсира различните възможности на страните членки за преодоляване на последствията от кризата и да ги предпази от задълбочаване на различията. Така например до 20 май 2020 г. ЕК разреши страните членки да предоставят държавна помощ за икономиките си в размер на 2 трилиона евро. От тях половината са предоставени само от Германия. Това представлява 29% от БВП на страната. Следват Италия, Франция и Белгия, съответно с 17%, 13.4% и 11%. От другата страна на скалата са страни като България, които са отделили по 2-3% от БВП. Логично е да се очаква, че тези, които отделиха повече средства за икономиките си в първите седмици на кризата, ще се стабилизират и ще излязат от нея много по-бързо. Другите – тези като България – ще имат много по-бавно и трудно възстановяване и ще изостанат още повече. Заради това ЕК предлага изоставащите да се подпомогнат с повече средства.

ЕК предлага България да получи 15 милиарда евро, а да участва във фонда с 3.3 милиарда. Така нетната сума, която ще получим извън предвиденото в европейския бюджет за следващите години е 11.7 милиарда евро или около 23 милиарда лева. Това е над 19% от БВП на страната. Разпределени за 4 години, това означава по около 5% от БВП за година. Добавени към над 3-те % от БВП, които получаваме от бюджета на ЕС, това прави над 8% годишно допълнително за икономиката ни.

Добрите новини обаче вървят с ангажименти.

За солидарността към нас трябва да се отплатим с резултати. След 4 години България трябва да бъде много по-близо да останалите от ЕС по отношение на производителност и доходи – елементите на т.нар. реална конвергенция. Нещо повече – ние трябва да се превърнем в модел за трансформация по отношение на Зеления договор за ограничаване на емисиите на въглероден двуокис и за цифровизация на икономиката.

Ще пропуснем ли поредния шанс, който ни предоставят историята и ЕС? Така, както пропуснахме последните 13 години членство, в които не се отлепихме от последното място и дори допуснахме тези преди нас да ни изпреварят още повече.

За да не се случи това,

 

България следва изцяло да смени парадигмата.

 

Целта не може да бъде да похарчим средствата от ЕС. Още повече, че ако това стане по досегашните канали, те ще увеличат неравенствата в страната и ще направят някои още по-богати. Европейските пари са инструмент за постигане на много по-голяма цел – просперитет, солидарност в обществото, по-висок жизнен стандарт за всички.

На първо място България следва много бързо да изготви план за ускорено икономическо развитие. Това предполага много бърза цифровизация на икономиката. Държавната администрация трябва не да следва бизнеса, а да е водеща в това отношение. Най-късно до края на следващата година всички публични услуги и комуникацията между институциите и гражданите трябва да става по електронни канали. Необходима ни е ясна програма за бърз преход към ниски емисии на въглероден двуокис от сгради, транспорт, индустрия. Този преход трябва да е съчетан с откриване на нови работни места и заетост, която е по-висока от днешната. България трябва да излезе от капана на ниските доходи и да премине на коловоз, в който икономиката се развива и осигурява високи доходи от труд. Значителни нови инвестиции трябва да се насочат и към социалната сфера – в здравеопазването, образованието, социалните грижи, активното стареене. По този начин не само ще се увеличи икономическият капацитет, но и ще се постигне по-голяма кохерентност на обществото и по-висок жизнен стандарт.

Да се върнем отново на плана “ЕС следващо поколение“. От предвидените 30 милиарда лева, може да се очаква

България да получи 20 милиарда като грант и 10 милиарда – като заем при изгодни условия.

От общата сума 28 милиарда ще отидат за публични инвестиции и 2 милиарда лева – за подпомагане на частни инвестиции, които се очаква да бъдат на стойност минимум 3 милиарда лева. Публичните инвестиции трябва да бъдат свързани основно с намаляването на въглеродните емисии, цифровизацията и укрепване на социалните системи. Страната ни ще трябва да поеме ангажимент за конкретно увеличаване на БВП (поне с 2% над сценария без фонд за възстановяване) и за трайни работни места – поне с 2% увеличаване на заетостта над сценария без фонд. Значително предизвикателство ще бъде и усвояването на тези средства – равномерно за 4 години, като особено трудно ще бъде през първите 2 – до края на 2020 вече трябва да има готови проекти и сключени договори. Много важно е да се подчертае и че мерките за икономическо възстановяване трябва значително да превишават европейските програми. В крайна сметка ние трябва да разчитаме основно на националния си бюджет, като европейските пари идват като допълнение.

И още едно важно уточнение. Чухме предложението на Европейската комисия. Дали то ще стане факт, зависи от съгласието на страните членки и на Европейския парламент. Каквото и да се случи, България трябва да е готова със своя план за ускорено развитие.

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Оскъдната програма на парламента предизвика ропота на опозицията

14.10.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

939 8
Нови водещи и предавания в столичната програма на БНР

16.09.2020

669 2
Над 260 училища се борят за финансиране за СТЕМ центрове

Коментари

Нафарфор

бих казал 300 млд. до 1 трилион и пак ще е малко..

nottheone

мноо глупава теза.

а кой ше ко̀па на полето да имат сите дигитализатори и растежници мамбо?

 

Sine_metu

По-важното е какво правим с накопаното?

Субсидират 96 „зърнари“ с отрицателна добавена стойност като досега или преработваме с висока добавена и се връщат айде да не са 600 000 човека, ма барем половината

Sine_metu

Този план е закъснял с трийсет години и една епоха.

Епохата е да се питат най-сетне и българите какво искаме.

„Дигитализация“ и „укрепване на социалните системи“, каквото и да значи това, или инвестиции в предприятия, най-паче преработвателни и най-вече за храни. Където хем имаме сравнителни предимства, хем растящо търсене, хем 500 000 българи, които в момента произвеждат храни в ЕС, докато ние изчезваме.

аиг3

Никакъв план не е нужен. Или по-скоро е неусъществим с настоящия управленски капацитет. Такива програми биха служили просто за прибиране на още пари в партийната(това и БСП) и сарайската(неизменно) каса. Просто трябва да оставят бизнеса на мира, да си търси ниши и да се бори. Както едно време с интернет доставчиците и ИТ фирмите. Но пък точно в момента имаме обратното. Правосъдието се използва за отнемане на бизнеси. 

Sine_metu

Четв., 28/05/2020 - 13:08 (нов)

аиг3

Никакъв план не е нужен.

 

Нататък можеш да си спестиш лафчетата

Sine_metu

Публичните инвестиции трябва да бъдат свързани основно с намаляването на въглеродните емисии, цифровизацията и укрепване на социалните системи. Страната ни ще трябва да поеме ангажимент за конкретно увеличаване на БВП (поне с 2% над сценария без фонд за възстановяване) и за трайни работни места – поне с 2% увеличаване на заетостта над сценария без фонд.

 

Калфин, вие там окончателно ли забравихте човешкия език?

 

Хайде да опитаме.

 

Мерките за въглеродните емисии са 4.

2 - нова ядрена мощност и газификация - са ефективни. Заложени са в Енергийната стратегия от 2002 и в тази от 2011. Естествено, понеже са ефективни, не се изпълниха.

2 - енергия от ВЕИ и изолации - са неефективни. Естествено, понеже са неефективни, ги преизпълнихте. Вашето правителство ни натрапи ВЕИ-тата (европейска цел за 2020 - 16% енергия от ВЕИ, изпълнение - 24%), за които плащаме по 750 милиона годишно. Борисов ни натрапи „санирането“ - 18 600 лева за жилище, не се изплащат при никакви обстоятелства, да не говорим, че за забележим екоефект трябват към 50 милиарда лева.

Кои смятате „брюкселците“ да подкрепите?

Освен очевидно неефективните, както винаги досега...

 

За цифровизацията - защо действително не оставите ИТ-сектора?

Питахте ли го какво иска и с какво може да справи? Габриелката ли е „експертът“? А питахте ли дали изобщо има смисъл? 60% от хората у нас не могат да ползват компютър. Колко лева трябва да се инвестират за 2 млн. потребители и в какво точно? И как ще повдигне заетостта?

 

„Укрепване на социалните системи“ значи ли нещо? И какво?

 

 

 

geni1

Като чуя г-на Калфин да се изказва и веднага търся да видя къде е слънцето.

 

Такова доверие му имам .

Дежурния

Сметките на Калфин малко куцат.

Дал Колю: 7 милиарда лева еднократно и безвъзмездно, 6 милиарда лева вноски в ЕС за тези години, 10милиарда от тези  30 са заем. Черта - 23 милиарда.

Взел Колю: чисто (до!) 30-23 = 7 милиарда. Само дето не се харчат по волята на Колю, а с 30 милиарда се купуват "зелении" "цифровии" и "социалии" от фирмите на спонсорите. Тези фирми естествено ще си запазят персонала и печалбите, но не в България. България само ще плаща вноските и заема.

марк

 

 

 

                                   Укрепване на социалните системи“ значи ли нещо? И какво?

 

 

                               Бе лаф да става !

Bullet Tooth Tony
снимка на Bullet Tooth Tony

Черпаклии....

АлСал

Тоя от снимката, заедно с Радан Кънев, ще се погрижат да не получим голяма част от тези пари. Още отсега го казват. И ще получат доживотна пенсия от хиляди евра за това. Както Бареков, който в най-важния момент - гласуването за пакета "мобилност" - не се появи за гласуването.

Дежурния

Има уточнение на сумата - 11.7 милиарда евро или под 23 милиарда лева. Нещата си идват съвсем на мястото. Дал Колю 23, взел Колю 23. Даденото е от собствения джоб, а дареното ще се харчи както каже Големият Брат дето ги дава.

АСЕН ИЛИЕВ 22
снимка на АСЕН ИЛИЕВ 22

ПАРИТЕ СА ЗА ДА СИ ОТКУПЯТ ЖИВОТА ЧИ ФУТИТЕ. ЧИ ФУТИТЕ НА ЯРМА!

kaily
снимка на kaily

Не знаете какво е социална система? Че що тогава плювате циганите?

Впрочем, Испания въвежда безусловен базов доход. Сега, покрай ковида го обяви.

 

indiec

Парите, взети от Германия, бързо лесно ще бъдат изхарчени. А после пак ще плачат като дойде  поредният зор.

Впрочем, всичко взем да кънти на зелено - това е новата обцесия на ЕС бюрократите (демокрацията вече не е оня приоритет, който беше).

дъртреалист

Испания въвежда безусловен базов доход.

ТУй добре.

Къде е уловката?

 

дъртреалист

Примерно, стей хоум форевър, ваксиниране 2х годишно, 

чипиране разбира се .... избиране завинаги там когото трябва, 

портрет на билгейтс във всеки дом...

... все нещо има.

Пари даром никой не дава.

Влез или се регистрирай за да коментираш