facebook
twitter

Наблюдател

Парадоксът „Брикел“ – колкото повече сажди, толкова повече субсидии

Държавата плаща над 35 млн. лева годишно на предприятието на Ковачки, за да трови жителите на Гълъбово. А има и други подобни случаи.
1 841
 Брикел
"Брикел" - фабриката замърсител, която държавата субсидира с милиони.

Българската енергетика е секторът с най-малко истински пазар и единственото обяснение за процесите в него е силно влияние на задкулисието. ТЕЦ-Варна например беше абсолютно ненужен актив, докато беше собственост на ЧЕЗ. След като чехите го продадоха на бившия министър Данаил Папазов (впоследствие отиде при Ахмед Доган), компанията стана много подходяща да получава десетки милиони годишно за студен резерв вместо държавната "Марица-изток 2".

Присъствието на играч като Христо Ковачки в сектора също е достатъчно легендарно. Неотдавна излязоха снимки на поредното брутално замърсяване на района на Гълъбово от "Брикел" - дружество, което произвежда брикети, топло- и електроенергия. И противно на здравата логика, се оказва, че това цапащо предприятие е субсидирано с огромни суми и въпреки това работи на загуба.

За много хора сигурно е странно как борещата се с климатичните промени Европа позволява подпомагането на сигурно най-мръсния завод в страната. Всъщност позволение няма. Даже от Брюксел са уведомили правителството, че субсидиите за когенерация са непозволена държавна помощ и не трябва да бъдат толерирани, най-малкото в този им вид. Ако се стигне до санкции, може да се наложи да плащаме и милиарди, а редица топлофикации (включително и софийската) най-накрая да фалират.

 

Каква е схемата с когенерациите?

 

Това се води високоефективно производство на пара и електричество, като второто се изкупува преференциално, за да се подпомогне по-евтиното отопление на гражданите. Не е много пазарно, но както и да е. Идеята е, че (както е при големите топлофикации) основният бизнес е парата или нещо друго, а по-голямата част от електричеството отива за тази основна дейност. И само излишъкът се продава на преференциални цени. Точно тук е хватката. Преди години се установи, че "Видахим" съществува единствено за да може тецът към завода да продава скъпо ток на НЕК. Тази субсидирана дейност беше 99% от всичко, което компанията правеше. 

При "Брикел" е подобно. Приходите от продажба на топлоенергия са под 1% от общите постъпления за 2018 г.  -  едва 573 хиляди от общо 84 млн. лв. Останалото е скъп ток (70%) и брикети. Тази година ще има ръст, защото определената от КЕВР цена на изкупуване на тока от фабриката е 17.59 ст. на киловатчас без ДДС, 24% над миналогодишната. И много над цените на американските ТЕЦ, на новите вятърни мощности, да не говорим за постигнатите при търгове в редица държави цени на нови соларни централи. Т.е. при същите физически обеми продажбата на ток от "Брикел" ще бъде за над 70 млн. лева. При положение че определената от регулатора цена е поне двойно над пазарната (друг е въпросът колко е пазарна цената на електроенергийната борса, но нямаме друг ориентир), излиза, че субсидията, която държавата плаща годишно на собствениците на "Брикел", за да тровят гълъбовци, е над 35 млн. лева. И това, за да изпълнява социалната роля да продава топлоенергия за… половин милион. 

Имам едно предложение. Щом като е за 500 хил. лева, нека данъкоплатецът

 

да поеме изцяло сметката за отопление

 

на всичките 7000 жители на град Гълъбово. Да минат на електричество за отопление и топла вода и да им е безплатно. На всички нас ще излезе максимум милион. А пък хората ще спрат да бъдат тровени. Нека държавата да поеме и заплатите, и осигуровките на работещите в "Брикел" (25 млн. лева за 2018 г.), докато си търсят нова работа. Пак ще излезе по-евтино от сегашната схема на субсидии плюс сажди. 

Плюс че ще бъде вкаран много повече пазар в енергетиката. Това е, от което страда секторът, затова няма и нови инвестиции освен тежко субсидираните. А "Брикел" не е единствен. И други топлофикации работят така - основният им бизнес едва мъждука, а

 

скъпият ток носи огромната част от приходите им

 

"Брикел" е най-очевидният пример, защото става въпрос за предприятие с голяма мощност, което осигурява парно на малък град.  

Много се говори, че "зелените" пречим на бизнеса. Да, ние сме против сраснатия и съществуващ заради държавата „бизнес“. Слагам кавички, защото това не е предприемачество, а кражба от всички данъкоплатци. И колкото по-бързо разбием такива схеми, толкова по-бързо ще спечелим - не само плащащите данъци, но и нормалните инвеститори в енергетиката, както и целият бизнес, който не може да намери работници. Губещи ще са само схемаджиите. И във властта, и техните авери.

 

Какво да правим в енергетиката?

 

Орязване на субсидиите след изтичането на съответните договори. Връзване на енергийната ни система с европейската, за да има повече реална конкуренция, не измислената в момента. Листване на пакети от държавните фирми на фондовата борса. За да се държат като корпорации, а не като ведомства. И да са прозрачни, а не задкулисни. И всеки да си поема всички разходи. По този начин ще печелят най-добрите, а не връзкарите. Така ще привличаме инвестиции, ама не защото чакат субсидии и помощи, а защото могат да предложат конкурентен продукт, за който имат пазар. При изравняване на условията мегаглупави проекти като АЕЦ "Белене" ще са невъзможни. Зелената енергия ще пробие, защото инвеститорите там са готови - само да се отпушат нишите. И трансформацията ни ще мине по-безболезнено, отколкото ако оставим нещата на схемаджиите.

 

 

* Авторът е съпредседател на "Зелено движение"

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Студеният резерв позлати избрани бизнесмени
ТЕЦ "Брикел" се уреди да гори боклук без екооценка

20.07.2020

Обновена

1888 14
Гешев: Ако трябва, да се промени Конституцията и да има възмездие

13.02.2020

5327 37

Коментари

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Снимката съвсем не е показателна за Брикел. Винаги, когато минавам покрай Гълъбово, се чудя защо не го затварят. Освен от комините, пушек и прах излизат от всяко прозорче или отдушник на сградите, които са руини. И тъй като са в съседство с АЕС Гълъбово, човек може да направи сравнение между замърсяването, причинявано от  двете производства. Намерих една по-реална снимка: https://btvnovinite.bg/az-reporterut/zamarsyavane/zamarsjavane-na-vazduha-ot-tec-brikel-gr-galabovo_517658.html

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Може би Ковачки си плаща на когото трябва, щом не го затварят. Гледам още от  2010 г. уж са се канели да го затварят, заради замърсяване на въздуха, но ето че си работи и до днес. Че и субсидии му плащаме.  https://btvnovinite.bg/1011218951-Nona_Karadjova_Ako_Kovachki_ne_izpalni_vsichki_usloviya_Brikel_nyama_da_raboti.html

Влез или се регистрирай за да коментираш