Медия без
политическа реклама

Оставете туризма да си фалира - II

Фалитът на "Томас Кук" за пореден път показа колко е безсмислено Министерството на туризма и колко неадекватно структуриран е браншът

27 Септ. 2019РУМЯНА ГОЧЕВА
Карикатура: Христо Комарницки

Може да звучи грубо, но фалитът на най-стария английски туроператор "Томас Кук" дойде в удобен за Министерството на туризма момент. Защото се оказа добър повод за пренасочване на вниманието от проблемите в сектора и може да се използва като алиби за всичко несвършено досега. Дори той обаче не може да скрие пълната неадекватност на министъра на туризма и нейния екип, които така и не могат да оправдаят своето съществуване от създаването на министерството през 2014 г. досега. Напротив - с всяко свое действие или бездействие, било за спорно раздаване на концесии, харчене на пари за реклама със съмнителен ефект или пламенната защита на шумните дискотеки по курортите,

 

те трупат само негативи

 

В края на миналата седмица министър Николина Ангелкова бе започнала да отчита, че спадът на чуждите туристи през лятото е минимален, и да обещава солидни пари за реклама на страната ни в бъдеще. В същото време хотелиери говореха за тежък летен сезон с общ спад от близо 1/4 на посещенията от вън. Последните данни на националната статистика за туризма също направиха на пух и прах всякакви миражи за успешен летен сезон. Данните на статистиката са красноречиви - въпреки оптимизма на Ангелкова посещенията на чужденци у нас са намалели и през юни, и през юни. Българите също предпочитат съседните страни заради по-доброто обслужване на далеч по-приемливи цени в много по-разтоварваща обстановка. Това доведе до снимките на пустеещи плажове, чиито концесионери упорито държаха баснословни цени на шезлонги и чадъри, както и до огромни задръствания по граничните пунктове. Фалитът на "Томас Кук" само ще сложи

 

логичната точка на един трагичен сезон

 

по Българското Черноморие и началото на дълбока криза в бранша, където безспорно предстоят фалити на хотели и още по-сложен зимен сезон.

Всяко лято в последните години "Томас Кук" довеждаше в България между 350 000 и 450 000 туристи. Тя бе лидер на пазара на пакетните услуги заедно с немската TUI. Британският туроператор е осигурявал между 30% и 50% от полетите към морето. Близо 55% от хотелиерите в курортния комплекс "Слънчев бряг" имат договори с британското дружество. У нас компанията работи с 58 хотела и по предварителни оценки дължи около 36 млн. евро на различни обекти. Според експертите на Института за оценки и анализи в туризма обаче финалната сметка е друга и загубите за българските хотели и туристически фирми се изчисляват в рамките на около 100 млн. лева. Част от тях може и изобщо да не си вземат парите от "Томас Кук". Причината е, че гаранционният фонд във Великобритания покрива загуби само от датата на обявяване на фалита и за туристите, които към тази дата са на почивка, а "Томас Кук" се разплаща с хотелите 60 дни след края на почивката.

 

Как реагира на тази криза министерството?

 

Създаде специално звено, което щяло да бъде на разположение на засегнатите по 24 часа. Ситуацията щяла да се следи внимателно, защото всичко било много динамично. Но на практика нямало как да се помогне на ощетените, защото тепърва ще се мисли за създаването на гаранционен фонд или за застраховки, които да покриват щети в случай на нужда като този. Отново след дъжд качулка.

Няма отговор на въпроса и защо "Томас Кук" няма регистрация у нас и работи само чрез посредник - "Астрал Холидей", които в момента прибират туристите по техните родни места за своя сметка, а след това ще си търсят парите от застрахователя на британците. И това при условие, че това не е първата сходна ситуация в последните десетина години. Случаи на зарязани туристи имаше и през 2012 г., когато само в рамките на месеци три туристически фирми останаха без лиценз, а последната от тях - "Он травъл", осъмна с отнети документи заради системни нарушения. Министерството обаче така и не изработи механизъм подобни кризи да бъдат управлявани, ако не предотвратявани. 

 

Какви мерки предлага сега?

 

Още по-неадекватни. Министърката щяла да пътува до Германия, за да убеждава TUI да компенсира спада на английските туристи. За кой сезон - не е ясно. За зимния вече е късно, защото всичко е договорено. За летния е доста съмнително, защото нито се знае кои хотели ще оцелеят, нито как ще бъдат заместени анулираните чартъри на "Томас Кук". Още повече че Ангелкова така и не може да каже колко са предварителните резервации, направени през "Томас Кук" за догодина.

На фона на този хаос хотелиерите за пореден път поискаха данъчни облекчения. Нищо, че от години единствено туризмът се ползва с 9% ДДС, "отстъпка", каквато няма за храните, книгите, учебниците или лекарствата например. Сега се настоява да бъде опростен дължимият данък печалба на хотелиерите, които няма да получат парите си от "Томас Кук" или ще ги получат частично, със закъснение, след евентуалната ликвидация на компанията. "Сега е моментът да покажем дали можем да бъдем единни и солидарни като държава", настояват от бранша. Защо обаче всички данъкоплатци трябва да покриват загубите на частни фирми, които са взели погрешни бизнес решения? Всеки трябва да си носи отговорността. И ако си е направил неправилно сметката и не си е подбрал добре партньорите, може да фалира или да се преструктурира. Така както правят фирмите в останалите браншове. Това е единственият начин блатото, в което се е превърнал туристическият бранш, да бъде разчистено. В противен случай кризата не само че няма да се преодолява, но и ще се задълбочава. От което ще страдат и качествените хотели.

А що се отнася до Ангелкова, единственият логичен въпрос е защо тя продължава да е министър на едно безмислено, но пък скъпо ведомство.

Още по темата