Quantcast
Не искаме властта само за да излъчим премиер | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Не искаме властта само за да излъчим премиер

Ангажираме се и с исканията на протестиращите - разобличаване на корупцията, казва шефът на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски
1 159
 Илияна Кирилова
Георги Свиленски е роден през 1970 г. във Велико Търново. По професия е строителен инженер. Беше два мандата общински съветник в София. Сега е трети мандат депутат от БСП, избран от 24-ти МИР - София. Зам.-шеф е на червената ПГ. Миналата неделя оглави предизборния щаб на левицата.

- Г-н Свиленски, в БСП направихте „правителство в сянка“, но не изпуснахте ли момента да свалите сегашното на премиера Бойко Борисов? Не се включихте и в протестите, които текат повече от 100 дни.

- Опитите да свалим настоящото правителство ги правим от 3 години. Със сигурност сме изпуснали момента, защото то трябваше да си отиде много по-рано, защото нанесе много щети на държавата. Затова и поемаме своята отговорност,  че не успяхме последните 3 г. да го направим. Имаме ангажимент да го направим на следващите избори. Тъй като правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" е вредно за България, и БСП има дълг да излъчи такова управление, което не е корумпирано, да не е мафиотско, да не злоупотребява с обществени поръчки и да направи живота на българските граждани по-добър като цяло. Затова и ще работим в тази посока.

- Каква е идеята на това ваше правителство, което дублира в общи линии структурата на Министерския съвет и какво показвате с него?

- Терминът „правителство в сянка“ се налага от медиите. Всъщност, това са съвети, които съответстват на ресорните политики в държавата и те функционират винаги. Те са записани и в Устава на партията. Досега в Националния съвет също имаше такива съвети, самият аз бях зам.-председател на Съвета по транспорт 7 г. Новото към момента е, че тези органи ще имат нов състав, тъй като на конгреса в края на септември бе избран и нов Национален съвет. Работата на тези съвети е да правят анализ на работата на министерствата и на отделните сектори, да правят предложения и препоръки към народните представители на левицата, за да може пред българските граждани да бъде изобличено управлението със своите порочни практики. И да бъде дадена алтернативата, защото точно в тези съвети се правят политиките и в тях ще бъде направена предизборната платформа на партията.

- Казвате, че ще давате алтернатива, че сте алтернатива на настоящата власт и на ГЕРБ. Но как ще убедите другите, че наистина сте?

- Ще ги убедим с нашата управленска програма, в която има разписани политики за всеки един сектор в държавата – примерно в сферата на здравеопазването болниците да не са търговски дружества, в социалната политика да бъдат преизчислени всички пенсии, а не 50 лв. на калпак, в икономиката да се развиват секторите, които дават висока добавена стойност и прочее. Най-важното е – да се управлява честно.

Защото българските граждани протестират през последните месеци не за заплати, не за по-високи доходи, а срещу корупцията, мафията в управлението, срещу опорочените обществени поръчки и несправедливостите в съдебната система. И изкореняването на всичко това ще залегне в нашата предизборна програма. Най-важното е, когато обещаваш, да изпълняваш след това, за да няма усещане, че гражданите са излъгани.

- Покрай преизбирането на Корнелия Нинова за председател на БСП, както и вътрешните битки, довели до напускането на депутати, има отлив и в местни организации. Стабилна ли е партията, която претендира да управлява държавата?

- Дали е стабилна, или не, го показа резултатът от прекия избор за лидер на партията. Никой не очакваше подобно масово участие, както и с такъв резултат да спечели председателят на партията – над 43 000 гласа. Спекулации са, че партията е разединена, че се управлява тоталитарно, че е приключила своето функциониране. Че 6 народни представители са напуснали ПГ, не е драма - трябва обаче да напуснат и парламента. Винаги е имало недоволни от резултатите, но тези депутати на първото препятствие, което не можаха да преодолеят – да станат членове на Националния съвет, се разсърдиха на партията и на 900 делегати на конгреса, които не ги избраха. Всеки има право на избор, ако имат достойнство и морал, трябва да напуснат и НС.

Те самите обаче казват, че не напускат заради невлизането си в пленума, а заради начина на управление на партията и че се води реваншизъм от страна на Нинова и ръководството срещу тях. Реваншизъм или обновяване в БСП тече в момента?

Те се сърдят не на Нинова, не на Изпълнителното бюро, а на 900 делегати на конгреса, които не ги избраха. Няма как да кажеш, че има реваншизъм, при положение че толкова хора не гласуват за теб. Обединяват ни много по-големи и важни неща – като визия как да изглежда и да се управлява България. А те стигат до това дали ще бъдат избрани, или не в някой партиен орган.

- Отстрани погледнато Корнелия Нинова и новото ръководство овладяхте към момента партията, а едни по-познати социалисти са изтласкани встрани или на заден план. А това са хора с опит…

- Никой не овладява партията. По устав тя има председател и ръководни органи. Винаги те са избирани от конгреса. Когато години наред ходиш и публично говориш против партията си, срещу ПГ, то съпартийците ти имат предел на толерантност.

- Сега обаче ви предстои доста по-трудна задача като председател на предизборния щаб, защото доколкото показват последните социологически проучвания, сте с изравнени позиции с ГЕРБ. Да предположим, че сте първа политическа сила, но нямате мнозинство. Как ще управлявате и с кого?

- Ще ви отговоря така – БСП няма да влиза в коалиции с партиите, които са носители на корупцията, които олицетворяват настоящето управление срещу което искахме 5 пъти вот на недоверие, заради което 100 дни български граждани са на улицата и протестират. С такива политически субекти БСП няма да управлява, а ще управлява с онези, които възприемат нашата програма, нашите идеи в различните сфери, за което говорих по-горе. Политиката няма да я правим на базата на политически пазарлъци в парламента, а на база на политики и решения за бъдещето на България, за да може децата да останат тук и възрастните хора да живеят достойно.

Не искаме властта само и само БСП да излъчи министър-председател. А да направим така, че животът у нас да бъде по-добър.

- Смятате ли, че достатъчно добре сте го заявили, така че да имате възможността да управлявате?

- Длъжни сме да го направим. Нямаме право нито на отпускане, нито на грешки, защото миг невнимание, дълго време страдание. Този път ще бъдем много бдителни, внимателни в това какво предлагаме, какво обещаваме, с кого го правим.

- Останалите формации, които евентуално ще влязат в бъдещото НС са „Няма такъв народ“ на Слави Трифонов, ДПС и дясно формирование – "Демократична България".

- Нека да видим кои ще влязат наистина в парламента. Примерно с ДПС - не съм сигурен, че тази партия ще е съгласна с нашето искане болниците да не са търговски дружества. Ако имаме разминаване, компромис няма да направим. Когато се седне на разговори по политики, а не по пазарлъци, тогава много лесно ще се отсеят партиите, с които ще се направи управлението.

- Идва тежка зима, заради коронакризата и бюджетът е опоскан, с дългове, трябва да бъде гласуван нов бюджет, като не е ясно какви ще са параметрите му и прочее. Ще ви е доста трудно откъм финанси?

- За съжаление и нашите впечатление са такива. Онова, което ще заварим, е доста притеснително, но не само изхарчените средства и липсата им, но и взетите заеми и кредити, които Борисов взе. Той действа на принципа „след мен и потоп“. Надявам се при приемането на бюджета за следващата година тези неща да бъдат много добре показани на българските граждани и каква държава Борисов оставя. Работата на тези съвети, за които говорихме вече, е именно да анализират работата на всяко министерство и каква е конкретната ситуация в този сектор. Включително и парите от еврофондовете трябва да се видят.

- Ако вземете властта, ще потърсите ли сметка на Борисов? И къде е в цялата схема главният прокурор Иван Гешев, тъй като неговата оставка е обвързана с тази на Борисов?

- Нееднократно заявихме, че искаме оставката и на главния прокурор Гешев. Включително и на него му го заявихме в парламента. По тази тема няма от какво да се притесняваме, казали сме какво ни е отношението.

Колкото до търсенето на сметка. Убеден съм, че има нарушения в съответните министерства, и всичко ще бъде  придвижено по надлежния ред. Никой няма да прикрива корупцията на бивши управления. Няма как да се бориш с нея, когато я прикриваш. Хората няма да ти повярват.

- Покрай скандала с началника на кабинета на президента Румен Радев като че ли поохладняха доста отношенията между вас.

- БСП никога не се е намесвала в работата на други институции, включително и на президентската. Да, Румен Радев беше издигнат от БСП, беше избран с гласовете на социалистите, но оттук насетне той представлява президентската институция и неговата работа е да я представлява така, както е обещал на българските граждани. Не ни е работа да се месим в президентската институция.  Нямам впечатления за охладняване или затопляне на отношенията.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

COVID-болницата на Борисов затвори, преди да заработи

26.11.2020

5929 29
Конституционната измама на ГЕРБ тръгна внезапно и приключи така

25.11.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6029 18
Германия избира наследник на Ангела Меркел догодина

25.11.2020

489 2

Коментари

принцеса Даяна

"Затова и поемаме своята отговорност,"

Ами както на банкета в Боровец...

*

Този г-н или "другар" май беще първия... такъв на Деса?

УПСС
снимка на УПСС

👎

УПСС
снимка на УПСС

👎

Forza NATO

Пропуснал си да смениш никовете за второто палче.

tatyana1

Чакам партия, която ще ми обещае премахването на неграмотниците от всички видове управления!  Или поне същественото им намаляване. Обещавам да гласувам за нея.

Маса поразии стават не поради корупция, а  от безхаберие на всички нива. 

Както казваше един познат чичко на времето, един честен, но тъп субект в корумпирана среда ще се корумпира за месеци, но ще си остане тъп.

Бич Божи

Това недоношче и то се пришило към "протестите" ама некакси с половин куманизка зурла, нали фчера бибикянците срамежливо пръднаха че уж не били комуняги.  Ангажирало се било. 

Влез или се регистрирай за да коментираш