Quantcast
Коронавирус | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Коронавирус

29 672

Коронавирус хвърли световната политическа клика в разгула на логореята. Наивни  българи въжделеят нашенските политичеки шайки да се обединят, ала когато се обединяват, то не е за добро. Ако обединението правеше силата, двайсет парламентарни глупака щяха да правят един умен човек; сборът от професорите по физика, космология и математика - един Айнщайн.

Преди да са патология, разните там микроби, бактерии и вирусни щамове бяха литературни шедьоври:

“Любов по време на холера” от Маркес,

“Чумата” от Камю,

“Пир во время чумы” от Пушкин,

“Алената чума” от Джек Лондон,

“Щамът Андромеда” от Майкъл Крайтън,

“Калки” от Гор Видал

и перлата в короната - десетте разгулни дни

- “Декамерон” от Бокачо.

И всички те са художествена имунизация против страховите нeврози, които “щабът” на Мутафчийски патетично ни насаждаше.

Уловен в световните търговски мрежи като “Данон”, линее и бавно издъхва лактобацилус булгарикус, потурчен под име “йогурт” (видяхте ли кой кому сменя името?).

За последно “ура!” чух: “дистанциони представления”, “дистанционно обучение” и “грипна ваканция”. Благодарение на коронавирус ....

Адски смешен вирус, ей! Главният прокурор не може да го арестува, друг умник иска въоръжените сили да се намесят, но нали още нямаме F-16, вирусът си хвърка. Върна ме в детството, когато ми казваха да си мия ръцете и да си кихам в кърпичката, не срещу хората. Както едно време.

Тогава, след всенародния траур за годишнината от обесването на Левски, идваше 24 май, най-българският празник. Децата в Царство България манифестирахме; размахвахме български знаменца и пеехме:

 

“Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви,

с книжовността, таз сила нова,

съдбините си ти поднови!

...

Напред! Науката е слънце,

което във душите грей!”

 

Хлапетата в царството знаехме, че думите са на Михайловски, мелодията на Пипков.

Преживях 9 септември 1944 г. и 10 ноември 1989 г., така че живях в три строя. Одъртях, ала, смешна чудесия като коронавируса не видях, макар да видях всякакви щуротии; например, когато се разрази криворазбраната демокрация, първият американеещ се начален учител, нов Киряк Стефчов, връчи на 24 май на момиченцата, вместо знаменца, бастунчета и помпони, и момиченцата заподскачаха като американски мажоретки.

В Царство България ние, седемгодишни първолачета с прехапани от старание езичета и омацани с мастило ръце, пишехме с писалки с писец топнат в мастилница дебели и тънки чертички, ченгелчета и бастунчета в нашите тетрадки с широки и тесни редове, и корици с щампованите ликове на Ботев и Левски. Още не бе масовизирано американското изобретение the ballpoint-pen (химикалката) и ние предпочитахме перодръжките, защото превръщаш счупения писец в острие на фунийка, която изстрелваш със сарбакан (тръбичката оръжие, предшественик на лъка и стрелата). Имахме часове по правопис и краснопис (калиграфия). Учехме се на “писмо и четмо” на възрастта, в която сегашните деца не четат, а чатят (they chat like chatterboxes). И се масовизира вторичната, т.е. функционалната неграмотност; минат ли три секунди, престават да разбират какво четат и какво чуват.

Ние, четящите скорозрейки знаехме наизуст какво казали Ботев и Левски, но четяхме каквото ни падне. Попадна ни Робърт Бърнс, поетът на шотландците, който ни подейства като single malt scotch, когато Владо Свинтила преведе стихотворенията “Финдли” и “В цъфналата ръж” и български певачки и певаци им се нахвърли като орда башибозук, неразбирайки, че Бърнс не е за устите им лъжица и без да питат Владо Свинтила, отнесоха се с него като към текстописец на гнусните им клипове.

Когато признателните шотландци посмъртно изваяли паметник от скъп черен гранит на Робърт Бърнс, бедната му майка казала:

- Роби, Роби, ние поискахме хляб, те ни дадоха камък.

Неотдавна годишнината от обесването на Левски бе почетена с различни инициативи; ученици и ученички четяха инфантилно бездарните си творби, които наричаха есета и стихове, кметове и кметици рецитираха папагалски заучени баналности. Но словeсно слабите дечурлига излязоха силни русувачи, певци, гайдарчета и гусларчета. Защо е така, не зная. Претендира, че знае Готхолд Лесинг (Laokoon: Oder, Über die Grenzen der Malerei und Poesie).

Цитирана беше и биографката на Левски Мерсия Макдермот, чието име (пуста английска фонетика!) се произнася Мърша М’кдърмът. Младежи, които не четат, а чатят, казваха какво биха запитали Дякона, ако го срещнеха.

Аз, старецът, бих го запитал къде му е гробът и защо написал в тефтерчето си „Народе” с четири въпросителни, приличащи на бесилки. Какво означава тази главоблъсканица от четири питанки ????

Къде му е гробът днес никой не знай, днес никой не знай; Николай Хайтов сочеше подземието на черквичката "Света Петка" в подлеза между ЦУМ и „Шератон”, историците казаха „Кой знай”. И аз не зная, и аз съм безсилен пред главоблъсканицата с четирите питанки. Единствени д-р Дариткова и освирканите Йорданка Фандъкова и Цвета Караянчева знаят всичко. Персоните, които оплюха изпадналите в безизходица медсестри, са политически мърши, съскащи и плюещи злъч.

Чини ми се, че едничък П. Р. Славейков разгадал енигмата с четирите питанки на Дякона:

Не сме народ, не сме народ, а мърша,

хора, дето нищо не щат да вършат.

 

Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!

"Аз не зная!" "Аз не мога!" - общ е глас,

И не знаем, не можеме, не щеме

да работим за себе си със време.

Само знаем и можем, и щеме

един други злобно да се ядеме...

Помежду си ихи, мирни, покорни...

Все нас тъпчат кой отдето завърни,

щот сме туткун, щото не сме кадърни...

Всякой вика: яман ни е нам хала,

а всякому мерамът е развала...

 

Не сме народ, не сме народ, а мърша,

пак ще кажа и с това ще да свърша...

           

П. Р. Славейков ни укорява в бездействие. Ала той подбуди към действие софийската не четяща, а чатеща младеж и тя вандалски откърти и открадна бастуна на сина му Пенчо от паметника на площад "Славейков".

Край на тази писаница.

/ DI copyright

59

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Член на НОЩ: Децата са сериозен разпространител на заразата

25.11.2020

2628 23
Нови 4382 заразени и 157 починали от COVID-19 бяха отчетени у нас

25.11.2020

Обновена

3917 89
Голям брой новозаразени в Германия въпреки локдауна

25.11.2020

Обновена

5946 14

Коментари

Страници

Василиса Прекрасна

Най после! 😊👍

Lucius Fer St. Ana

Да си жив и здрав, бачо Димитрие (звателен падеж)! Честит празник!

Epikur

 

  Поздравявам възрастния майстор. За пръв път го коментирам, защото съм отскоро тук, но не за пръв път го чета. Често ме е възхищавал с "писаниците си", понякога ме е дразнил, някога смущавал моите разбирания, но рядко ме е оставял равнодушен. Желая му здраве, физическо и душевно. Възрастта често предизвиква тъжни мисли, но нека като се събуди сутринта  и  види как утрото блясва в сините далечини, да  изпрати всички тях в небето. Утре е прекрасен празник, преживял го е много пъти в живота си, нека още пъти да го посреща. Това ще е удоволствие и за нас... Бъди здрав и с бодър дух, Димитри Иванов!

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Бачо от няколко години рециклира творчеството, така че ако си чел 2-3 неща си чел всичко. Важно е борбата с идеологическия враг да върви.

Жозефа
снимка на Жозефа

Честит празник, господине Димитри Иванов!

 

ПП - Бой с пръчка по задника за набиралия текста, редакцията! Напълнил го е с правописни грешки, каквито ДИ никога не би допуснал, включително "коЙто" в множествено число. За всяка грешка по пръчка, за "който" - десет! 

Един дядо

Здравей, Димитри,

С голяма радост прочетох поредната ти писаница. Радостта ми беше затова, че още пишеш.

Бъди здрав и продължавай да ни радваш (без хейтърите) с нови писаници.

Поклон!

Geo

24 май 2020 г.

 

Звънъ, не изчезвай!

 

Заклинание на словото

 

Ликувай, първо слово
На порив благороден,
Разраствай Звънъ стоманен
На родния език,
Възрадвай небесата,
О реч на дух свободен,
С победно словословие
На твоя ден велик!

Възспирай всяко ехо
От дните на ридание,
Когато Бог отвърна
Окото си от нас,
И цял народ запътен
Към кръстното страдание,
Дочу присъда страшна
От своя собствен глас!

Прогонвай всеки спомен
От времето проклето,
Когато гробът зина
Пред всеки верен син,
А нощем в тишината
Шумяха три морета
За мъртвите витязи,
Светии до един!

Изпълвай с лъчезарност
И нощите, когато
Ще слизат живи сенки
През тъмната луна,
Веднъж на три години
Те бързат към земята
На старжа да застанат
При свойте знамена.

Ликувай, светло слово
На радост благородна,
Не спирай, Звънъ безсмъртен
На българската реч,
И песни да разгласят,
Че волята свободна
Пред стъпките на Бога
Полага своя меч!

О нивга не загива
Народът, който може
Закона на живота
Самин да изкове,
Сълзите на Голгота
В победен химн да сложи,
На братската трапеза
Врага да позове!

 

(Теодор Траянов)

 

nebenebe

Здравей Майсторе, и да си здрав и занапред, желая ти го от сърце. Ама нали знаеш, като се каже майсторе, следва викам ти майстор, щот' не ти знам името и т.н. , знаеш ги тези работи. То хубаво че тургаш тука Славейкова, ама лошото е че много хора свързват името му най-вече с тези нескопосани редовце. И аз го подценявах доскоро. Имам още два тома да дочета. Ами той освен че е патриот, е бил много буден човек. И съвестен. С да кажем своите увлечения, което е нормално. Та включих се и за да призова всички да опознаят Славейкова, има какво да се научи от него. Много е различно да се запознаеш със събития описани от съвременник.

Begemot
снимка на Begemot

Честит празник на всички! Честит и на Вас, г-н Иванов!

hristo1964

Благодарим, Майсторе! Покрай тая "корона", какви ли не щуротии си помислихме. Пописвай по-често де, иамаш читатели...!!!

Хумангоид

Моите тетрадки в началото на 80-те също бяха с Ботев и Левски. Тогава вече ги имаше и с Георги Димитров. Тодор Живков не събра наглост да се появи. Сегашният тази свенливост я преодоля преди всички други срамища, даже и на тунквани вафли се изтепегьози, но те пък взеха, че като образователно явление изчезнаха тетрадките. За вафлите не знам, но помня, че имаше песничка "Вафла чудна, куку-руку".

 

Господин Иванов сигурно има друго мнение, но тази писаница е от трите най-ми-хубави. Другите две не ги знам кои са, слагам ги, за да не е самотна. Накрая само седиш и гледаш. Честит празник на всички виждащи.

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Eдно време в Пиринско, товите приятели наместниците на СССРе в България, Ботев и Левски свалиха и сложиха Тито, Сталин и Димитров.

nebenebe

От един мой голега съм запомнил приказката: "Вафла лайно не прави." . Пардон! Един вид, не одобряваше консумацията на вафли (фафли по народному). Намирал я е за безсмислена вероятно. Шегаджия беше той. И си е де, да е жив и здрав!

vvatkov

   Честит Празник Уважаеми Димитри Иванов!

  Добре, че пак се появи! Да си жив и здрав!

blackthorne

ДИ чудесно е че пак ви чета.

mehudi

днес писаницата не ми харесва

Baskerville
снимка на Baskerville

Честит празник на всички ! Поздравления за писаницата на Димитри Иванов. Пишете пак!

Желязко Желев

      Благодаря!И аз мислех,че сте остарял.На 24.05.2020г ми припомнихте най-важния урок.ЧОВЕКА не остарява.БЛАГОДАРЯ .

Последен
снимка на Последен

И аз само едно ще кажа.

 

Най-после!!

👍

Nickolas

Химикалката е патентована на 25.04.1938 година в Унгария от László József Bíró (1899–1985). След което Ласло Биро изнася патента си във Франция. Биро става нарицателно за обикновена химикалка - на англ. байро.

Мисля, че преди време и на френски съм го срещал бирò.

През 40-те години Биро патентова химикалката наново в Аржентина.

Ласло Биро е създател и на автоматичната скоростна кутия. Патентът е купен от GM.

--

Семейството е от еврейски произход и затова гледа да избяга във Франция преди 01.01.1939, когато влиза в сила забраната на износ на патенти от Унгария. Биро успява да се изнесе с патентите си на 31.12.1938.

Хулиган

Да си жив и здрав, Джимо!

Честит празник!

Шилов

Честит празник, бате Джимо. За верните ти почитатели той е двоен заради завръщането ти на страниците на вестника.

adam mitnik
снимка на adam mitnik

Crachoir.

PlaNed
снимка на PlaNed

Честит празник DI!

Радвам се, че намери време и сподели с нас тази писаница!

Благодаря ти, Човеко и моля те, пиши по-често!

 

maestrata

Да илядиш,Майсторе!Хвала!

'FranceskRivalta'8

Симеон обяви пред Народната библиотека Петко и Пенчо Славейкови за братя

 

"Спомням си още от своето далечно минало братята Пенчо и Петко Славейкови, Константин Величков и толкова други", заяви премиерът Сакскобургготски, докато изреждаше имената на българи, допринесли за националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на тържество по случай 125-ата й годишнина. 

http://old.segabg.com/article.php?id=113769

На празник понякога е тъжно? 

 

И неговият гавазин не остава по-назад:

Цитат от Премиера на 22 май 2020 г.:

„Водопроводът от Белмекен за Перник не е давал аварии досега. За един месец докарахме 300 000 литра вода от Родопите  в Перник.“ 

Преди това велико географско откритие, ние всички знаехме, че яз. "Белмекен", се намира в съседство с едноименния връх и е в Източна Рила, в басейна на Крива река.

 

rodopska_gaida

Тук има и друг проблем. Да оставим настрана, че яз. Белмекен е в РИла

300 000 (триста хиляди) литра са едни смешни 300 кубика вода. Само моето семейство потребява около 8 куб. м. вода месечно
За кого по-напред са тия 300 кубика на месец  :-))

редник

Честит празник и за много години, г-н Иванов!

Това, надявам се, няма да го разберете да пишете един път годишно, че то пишехте всяка седмица, после на две, а сега на половин година...

Притеснявахме се за Вас...

Благодаря за днешната писаница!

АлСал

Честит празник на автора и на всички българи (които се гордеят със славянската си писменост)!

 

Дано и западните медии отбелязват с поне няколко реда този наш празник (нали споделяме едни и същи ценности 😉), след като медиите у нас така усърдно следят движенията на британското кралско семейство или стъпките на папата. 

Яни-Янаки

Тъжна писаница в Деня на славянската писменост и култура, светъл празник, който е вълнувал поколения българи. Бих прибавил само казаното от Гогол по друг повод: „Голяма мъка е да не виждаш добро в доброто“.

Честит празник на всички, които все още изпитват вълнение, когато чуят „Върви народе възродени…“, независимо колко отдавна са оставили зад гърба си училищните чинове!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш