facebook
twitter

Наблюдател

Горящите катедрали и моралът на антихриста

Като влезем в храма не със свещ, а с фотоапарат в ръка, когато влезем без вяра и смирение, колкото и да сме морални в собствените си очи, нека знаем, че служим на антихриста
5475

Признавам, че дълго се колебаех дали да не озаглавя този текст „Ще оглушее ли Тръмп?“ – кореспондира с новината, че баба Ванга била предсказала за 2019 г., че ще изгори Нотр Дам и че американският президент ще оглушее. Но се отказах, защото новината май била фейк.

Не бяха фейк обаче някои коментари по адрес на дарителите. „Защо ще дават милиони за някаква си сграда, вместо да нахранят бедните!“ – тъкмо тази гледна точка ме накара да се замисля. Защо изобщо са строени пирамидите, Партенонът, Колизеумът, Венеция, Флоренция и прочие паметници на експлоататорските класи, след като парите можеше да се раздадат на бедните, те да ги изядат и да ги изакат във възхвала на историческия материализъм!

Защо строят една катедрала в продължение на векове, вместо да си гледат кефа? Защо? По много причини, първата от които е историческата памет. Човек без родова памет, без историческа памет, без съзнание за континуитет е най-обикновено животно. Симпатично, кротко, пухкаво, мило, невинно, но все пак животно. Пък и така трябва. Представяте ли си какво щеше да е, ако вашето добиче в обора живееше със самочувствието, че е пряк потомък на хайдут-Сидеровия бивол Гольо, а пък свинята ви – принцеса от коляното на Еримантския глиган!

 

Добичетата трябва да гледат по-малко в миналото и повече в бъдещето –

 

към сияйния комунизъм, към един свят без войни и неравенство, към завоюването на дълбокия Космос и т.н. Но от друга страна, всяка свиня мечтае да бъде принцеса и затова са местата като Лувъра, наклонената кула в Пиза, Акропола, включително и Нотр Дам де Парѝ.

Не бойте се: да дариш 100 или 200 милиона за реставрация на катедрала не значи да късаш от залъка на сиромасите, защото „не само с хляб ще живее човек“ (Мат. 4:4). Едно общество да живее в мир със себе си и да полага задружни усилия в грандиозни дела е полезно както за милиардери, така и за просяци.

Разбира се, тези, според които случилото се с Нотр Дам не е „голям праз“, не са много. Повечето хора скубят коси и се бият в гърдите, че „част от нас изгоря“, „гори сърцето на Франция“, „цивилизацията вече не е същата“ и т.н. Те са хора, които осъзнават, макар и по своему, значението на историческата памет, за която стана дума по-горе.

 

Но нали Средновековието беше отвратително?

 

Нали то задушаваше Човека в отровната прегръдка на Църквата, която изгаряше на клада всеки, който твърдеше, че Земята не е плоска, същата църква, която изобрети инквизицията, за да побива свободомислещи и прогресивни вещици на кол, и която организира кръстоносните походи, заради които образованите либерални европейци днес се чувстват гузни и не смеят да погледнат в очите арабите, дори когато арабите пощипват образованите либерални европейки пред катедралите. Коя история, коя култура, коя цивилизация жалят днешните европейци, когато се подпали някоя катедрала? Техните предци по време на „великата“ френска революция поне бяха наясно със себе си, та разрушиха почти до основи същата тая Нотр Дам, без да им мигне окото и без да страдат от излишни скрупули. Точно както и дедите на днешните набожни руснаци евразийци гръмнаха катедралата „Христос Спасител“ през 1931.

– Чакай сега! – ще ме прекъсне някой. – Нали щяхме да говорим за морала на антихриста, какво общо има всичко това?

Спокойно.

 

Ние вече говорим за него и има много общо. Какво е морал?

 

Моралът е представата ни за добро и зло. На нея се градят системите от ценности. Мнозина казват, че нашата цивилизация може някога и да е била християнска, но вече не е, защото обществото е секуларно и мултикултурно. Всъщност аз твърдя, че нашата цивилизация дълбоко в основите си е християнска и не може да бъде друга. Кое прави нашата цивилизация уникална? Хуманизмът. Уважението към човешката личност, от която произтича всичко останало.

Правени са десетки опити да се систематизират ценностите ни. Попадал съм на списъци с по над 240 отделни ценности. Но в основата винаги е едно и също – човекът. Което не е съвсем така при другите цивилизации. Откъде е този хуманизъм? Много просто! – ще отговорите. – От Ренесанса! Безспорно, така е. След падането на Константинопол през 1453 византийската интелигенция масово емигрира на запад с библиотеките си, но също така е вярно, че стотина години по-рано чумата изтребва повече от половината от европейското население, което прави всеки отделен човешки живот рядък и изключително ценен по един непознат до този момент начин. Въпреки чумата обаче своеобразният европейски „култ“ към човешката личност не идва само от силно намалелия брой на човеците.

Днес ценности, зад които всички застават, са личната неприкосновеност, достойнството, правото на човека да се развива, толерантността към различните, част от която е все по-остро оспорваният мултикуртурализъм, справедливостта, отговорността и т.н. Всичко това произлиза от фундаменталната идея на християнството за човека като образ и подобие божие. Ние не уважаваме, не обичаме човека, защото е симпатичен, мил и добър или защото ни прави ценни услуги. Ние уважаваме и обичаме човека даже когато е непознат и - нещо повече – трябва да го обичаме дори когато ни е враг, защото е образ на Бог. А как можеш да мразиш Бог, какво ще те сполети, ако Го мразиш? Ето го християнството!

Бидейки образ и подобие, човекът е еднакво ценен, независимо дали е император или роб. Византийските императори са носили на поясите си акакии – торбички с пръст, които не им позволявали да забравят в какво ще се превърнат, преди да се представят пред лицето на своя Творец. Ето го християнството! Ето го фундамента на нашата хуманистична, либерална и толерантна цивилизация. Всеки от нас е християнин по рождение, дори когато обявява себе си за атеист.

Заедно с хуманизма и любовта основна ценност на християнската цивилизация е и свободата. Свободата не е само право на отделната личност, гарантиращо нейното достойнство и развитие. Тя е нейно задължение, а според някои – даже и нейно наказание. Човек може да се осъществи само по един-единствен начин: след като по природа е способен да различава добро и зло, чрез свободната си воля да избере доброто. Единствен човекът има свободна воля и поради тази причина единствен той е отговорен за делата си. Ако отнемете от човека свободната му воля, ще го освободите и от отговорността за постъпките му. В модерния свят това се мъчи да постигне детерминизмът.

Човек, любов и свобода – на тази истина се гради християнството и именно защото е Истина, то е не само религия (връзка с Бога), но и уникална идеология, даваща неповторима и характерна физиономия на една цяла цивилизация, която наричаме „европейска“.

Кой е антихристът?

Казват, че ще дойде като обикновен човек – нито Бог, нито сатана. Но може да го разглеждаме и като абстракция – човекът, отхвърлил Богочовека Христос, за да провъзгласи себе си за човекобог. Човекът, гордо презрял Царството Божие, за да построи рая тук, на земята, в този живот. Противно на ширещото се схващане, антихрист не значи „против“, а „вместо“ Христос. Антихристът не се опълчва открито на Иисус, а се представя за Него. Той идва със същия морал. Моралът и на комунизма, и на другите тоталитаризми, и на съвременния атеистичен свят е по същество християнски морал, само че без Христос, тоест антихристовски морал. Добро ли е доброто, когато не е в името на Бог? Резултатите ли ще бъдат съдени, или намеренията? Доброто, ако не е осмислено чрез Бог, възгордява човека, кара го сам себе си да мисли за бог, а гордостта е изворът на всяко зло. Да, може някои филантропски акции да имат временно добър резултат, може да изглежда, че свалят рая на земята, но в крайна сметка не са добро.

Затова, когато пламне катедрала, не гори туристическа забележителност, а гори символ, предузнаване на Царството Божие. Затова, когато влезем в катедрала не със свещ, а с фотоапарат в ръка, когато влезем без вяра и смирение, колкото и да сме морални, колкото и да сме добродетелни в собствените си очи, нека знаем, че служим на антихриста. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

157

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Кемикъл Брадърс" отнесоха над 6000 души в "Арена Армеец"
Вербални и невербални проблеми на езика

09.10.2019

607
Париж пак чисти оловото край "Нотр Дам"

14.08.2019

286 1

Коментари

Страници

Предводител на ...

Представяте ли си какво щеше да е, ако вашето добиче в обора живееше със самочувствието, че е пряк потомък на хайдут-Сидеровия бивол Гольо, а пък свинята ви – принцеса от коляното на Еримантския глиган!

Не.

Sine_metu

Ура! Най- сетне Сула!

Не казвай „не“, Иполит Матвеевич, моля.

Два петъка ме оставяте самичък „под Калин“

Хубави теми, ама елате да видите как се пише там

Kultura

"вместо да нахранят бедните"

 

Бедните, по принцип, нямат нахранване.

Sine_metu

Какво щастие, че има и аристократи, които минават с две бобени зърна

Кире

Сулаа, плагиат опулен :) Я  погледни кой говори за Човекобога? "Нотр Дам" е тяхно дело, както и инквизициите. Ама не знаеш що е така, понеже така и не си дочел твърдението. В оная дискусия преди години така и не ти беше посочен извора. 

 

Относно това:

Добро ли е доброто, когато не е в името на Бог? 

Да. Несъмнено. 

аванти дилетанти

Представите добро-лошо и на вярващи и на атеистите, и с Бог и без Бог, имат едни и същи корени, които са немислими без представата за Бог. Така че дискусията е "смeшен плач". 

Kultura

От друга страна, ако цитирам свободно един финансист, "единствените пари, които са наистина ваши, са онези, които сте изпили и изяли".

Kultura

"Добичетата трябва да гледат по-малко в миналото и повече в бъдещето –

 

към сияйния комунизъм"

 

Ахахахаха, браво!!! Точно казано!

аванти дилетанти

Нищо точно няма в това съждение. Добичетата нямат нито минало, нито бъдеще.

slaughter
снимка на slaughter

Много точно казано! И добичетата нямат нито минало нито бъдеще - отново много точно казано! Точно като "комунистите" !

Предводител на ...

Сула никога не влиза в църква с фотоапарат в десницата, без да държи свещ в левицата.

Kultura

"чумата изтребва повече от половината от европейското население"

 

Реалното число е приблизително 1/3 от населението.

аванти дилетанти

Зависи какво разбира под "чумата". В много случаи (и в изворите)тя е събирателно понятия на различни епидемии. Дори и тясно погледнато чумна епидемия е имало не само веднаж през последните 800 г. Другия въпрос кое точно насиление на Европа се взема за база. Това от 19 в. когато са започнали подобни изчисления или днешния брой. Какво се включва в понятието Европа? За мого изследователи Балканите или Русия не спадат към Европа. При толкова неизвестни е твърде непрофесионална разгорялата се дискусия на любители историци или такива като Станишев и Каракачанов, които имат дипломи, но никога не са стъпвали в научна библиотека или архив. На всички вкупом явно много им липсва "дружество Г. Кирков." Една купчина дилетанти се присмива но един отделно взет дилетант. Да не говорим, че въпросът за чумата няма отношение към главната тема на статията. Тоест си е чисто тролене. Никът ми е актуален като никога. 

Kultura

"Затова, когато пламне катедрала, не гори туристическа забележителност, а гори символ, предузнаване на Царството Божие."

 

Пък туканка една туркиня (Илхан Омар й е името--знам, знам че е от Сомалия, конотацията я вдявате, надявам се) се плескаше налево и надесно, че било "архитектура и изкуство", чунким по Сомалията са видели такива.

LAIO

Не разбрах в крайна сметка на брой думи ли ми плащат на Сулата?

Kultura

"Казват, че ще дойде като обикновен човек"

 

В нашия случай, като нумер 44.

19namo

Мен в текста най ме плаши "мултикуРтурализъм". Направо нечовешко звучи!

От друга страна, явно е нещо старо и е помогнало да се навакса преполовяването на популацията след чумата.

Manrico
снимка на Manrico

И тъй като в много катедрали по света снимането е разрешено (но без светкавица), а свещи изобщо не се палят, за да не се увреждат стенописите и витражите, излиза, че според колумниста самата църква ни подтиква да служим на антихриста?

аванти дилетанти

Това вторачване във фотоапаратите измества фокуса на проблема и го формализира и дори фалшифицира. Добри Джуров и сие бяха 1989 в Александър Невски без фотоапарати- това нещо променя ли? Днешните туристи по нищо не се отличават от средновековните поклонници или възрожденските хаджии. И тогава е имало търговци и сувенири и всичко това, което е сега. Разликата е само в техническото обезпечаване, а не е принципиална.

Kultura

Що се отнася до Средновековието: това е най-великият и плодотворен период в европейската история. Доказателства: стотиците книги по темата, издадени от най-реномираните университетски издателства в света.

Предводител на ...

Реалната цифра е приблизително 1/3 от населението.

Реално никой не може да ти каже реално число.

Никой.

Kultura

Манрико, човекът говори метафорично. Мноо ниска топка, ееееее!

wreckage
снимка на wreckage

Не бяха фейк обаче някои коментари по адрес на дарителите. „Защо ще дават милиони за някаква си сграда, вместо да нахранят бедните!“ – тъкмо тази гледна точка ме накара да се замисля.

 

Всичко това произлиза от фундаменталната идея на християнството за човека като образ и подобие божие. Ние не уважаваме, не обичаме човека, защото е симпатичен, мил и добър или защото ни прави ценни услуги. Ние уважаваме и обичаме човека даже когато е непознат и - нещо повече – трябва да го обичаме дори когато ни е враг, защото е образ на Бог.

 

Ноо големо отражение върху творчеството на Иван Стамболоф Тире Сула има свръхчовешката му способност да си противоречи.

---------------------

 

After years of preaching the shrinking of the public sector, the French president, Emmanuel Macron, now wants to mobilise the full resources of the state to get the roofless cathedral rebuilt within just five years. And money from France’s billionaire class keeps raining down. In three days, the cathedral has been pledged €100m (£86m) from Francois-Henri Pinault, the ultimate owner of Gucci and Yves Saint Laurent; €200m (£172m) from the Arnault family of Louis Vuitton fame; another €200m from L’Oreal owners the Bettencourt Meyers family, and €100m from French oil giant Total.

....

But for those who care to look, there is plenty here that is ugly. No sooner had Pinault pledged his €100m, then his consigliere, Jean-Jacques Aillagon, sprang forth to suggest that all such donations should receive a 90% tax deduction. In other words, the French public should pay for most of its beloved billionaires’ generosity. The suggestion was swiftly withdrawn, but its proposer is no naïf. A former culture minister, Aillagon knows that charitable giving in France attracts a 60% tax rebate: so for every €100m some industrialist papa gâteau wants to chip in, the public will pay €60m. At least Reuters reports that the Pinault family is sitting out this particular round and not claiming tax relief.

 

Then there’s the source of that €200m pledge from France’s richest man, Bernaud Arnault, who just a few years ago was reported to be applying for Belgian nationality. This was not to enjoy any tax advantages, said his spokesman, but purely to better order his affairs. Nothing to do with the fact that inheritance tax in Belgium is only 3%, while France charges 11%, non monsieur.

 

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/apr...

Manrico
снимка на Manrico

Манрико, човекът говори метафорично. Мноо ниска топка, ееееее!

Ся к'во , за да му вдигна топка като за нивото му, да кажа, че Нотр Дам е подпалена от духа на Жак дьо Моле ли?

Shaaban_bin_Robert

Веднага ще ти каже, че духът но Жак дьо Моле е в мир от гилотинирането на Луи XVI през 1793 г.

Kultura

Никой не ти казва да дигаш и сваляш топки, просто недей да тролиш.

Kultura

"Реално никой не може да ти каже реално число."

 

Използвах и думичката "приблизително". Умрели са около 25 милиона души.

Baskerville
снимка на Baskerville

"Реално никой не може да ти каже реално число."

Число а не чресло.Точката* е  в разликата между "цифра" и "число".Какво е да замениш "думи" с "букви" ?

*Същината.Запомнете най-накрая, че цифрите са знаци!

 

Kultura

Според някои изследвания, чумата се е придвижвала/разпространявала с около 8 мили на ден.

wreckage
снимка на wreckage

Никой не троли ф коментарната секция под писанията на Сула.

Невъзможно е. Човек може да троли неква структурирана и горе-долу логична позиция, но булшит не може.

 

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×