facebook
twitter

Наблюдател

Ако премиерът беше на изпит по история

Странно защо Борисов сравни Гоце Делчев с Че Гевара
8 418

Ако Бойко Борисов беше кандидат-студент и развиваше тема по история за националноосвободителните борби на българите в Македония и Одринска Тракия, щеше да получи двойка заради сравнението на Гоце Делчев с Че Гевара. А то щеше да се превърне в поредния кандидатстудентски бисер.

На откриването на икономическия форум в Пловдив Борисов се изказа по конспект от теми, които не беше коментирал няколко дни. След като обясни как ГЕРБ е върнал растежа на българската икономика, а България е съживила темата за Западните Балкани, премиерът засегна и спора за народността на Гоце Делчев. Въпросът отново стана актуален, след като от македонския екип в съвместната комисия, създадена по силата на Договора за добросъседство, заявиха, че Гоце Делчев не е българин, а македонец, и поискаха съвместно честване на паметта му на 7 октомври. България отхвърли предложението, тъй като на тази дата през 1946 г. академик Тодор Павлов, член на БКП и на назначения от ОФ Регентски съвет, предава тленните останки на българския национален герой на Македония. 

"Нашият герой Гоце Делчев стана повод за коментари във всички посоки, а то дори ако погледнем, е жалко. Защото това е един български герой, който е желал, който се е жертвал, който е заложил всичко за свободата на Македония. По същия начин един Че Гевара, който е аржентинец, е отишъл да се бие за свободата на Куба и загива в трета страна".

Сякаш премиерът е изрекъл това изречение по заръка на Коминтерна, който близо петдесет години се опитваше да помакедончи една група българи. Борисов звучи като подгласник на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, който заяви, че било "безспорна историческа истина", че Гоце Делчев се самоопределя като българин, но историческа истина било и това, че той се е борил за македонска държава. Не за свободата на македонските българи.

Ако Бойко Борисов беше сравнил Гоце Делчев с висшия кубински партиен функционер Че Гевара при соцрежима, вероятно щеше да бъде партийно порицан от БКП. Не заради Гоце, чието дело онзи режим ни най-малко не величаеше, а заради другаря Гевара.

Образът на Ернесто (Че) Гевара, някогашна дясна ръка на лидера на кубинската революция и несменяем управник на Куба Фидел Кастро, днес е бранд, обрасъл с митологеми за борбата срещу капитализма и американския империализъм. Пропагандната машина пропуска фактите, които биха затъмнили този лик - за множеството убийства, извършени по негова заповед, за изпратените в трудови лагери дисиденти и хомосексуални, за търговията с дрога, страстта му към лукса, жестокостта и арогантността му, манията му за величие… Нищо от чертите на този висш партиен функционер не откриваме в биографията на Гоце Делчев, написана от Яворов, който е бил четник и негов съратник. А в тази документалистика, писана от първа ръка, поетът цитира Гоце Делчев, който предупреждава да не се излага на "турски преследвания и жестокости българското население в Македония":

"- (...) Българите в Македония носят почти сами върху гърба си товара на революцията - и те са нужни, за да се продължи борбата ни, докато постигне крайната си цел.

- (...) Да се хвърли цяло Турско в анархия, да се разклати царството на султана от основа, да се направи положението нетърпимо по-нататък.

- Разбира се, друго е, ако бихме имали една нова гръцко-турска или някоя сръбско-турска, или най-после българо-турска война; обаче лошо бихме се отплатили на България за многобройните нейни жертви подир нас, ако искаме да я вкараме боса в огъня.

Тъй проповядваше Гоце, защото само любовта към народа го ръководеше на всяка стъпка в бурния негов живот. Той искаше свобода за македонското население, а не за македонската земя."*

Внимавал ли е Борисов в "университета на Живков"?

Преди време Борисов каза, че Тодор Живков и Царят са му като два университета. Само че вероятно не е внимавал много в единия, иначе щеше да знае, че през 1963 г. Живков обявява за грешна линията на БКП и Георги Димитров, сиреч на Коминтерна, за Пиринска Македония. Ясно е, че на Договора за добросъседство между София и Скопие ще се пречи. Едва са наченали инициативите за съвместните чествания, а костите на мъртвите герои пак са ползвани като пропагандни бухалки. Ако Северна Македония и България стигнат до общи учебници, за историците сигурно ще са необходими емисари от ООН.

Иначе е странно как Бойко Борисов се е сетил за Че Гевара. Да не би да има от онези тениски с лика му?

----------------

*Из биографията на Гоце Делчев от П. К. Яворов от глава "Въстание през май? Село Баница".

 

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Община Гоце Делчев отстрани болничен шеф под натиска на лекари

13.04.2020

Обновена

7090 20
Прокуратурата се зае с болници с напускащи лекари

06.04.2020

Обновена

4363 25
Зоран Заев обяви Гоце Делчев за македонски революционер

04.02.2020

3042 22

Коментари

Forza NATO

Голем е Баце, голем и непреходен...

 

Ако не беше вкарал неочакваното маваши чегевара, щяхме ли да доживеем Леле Веле да чете и разсъждава за българина Гоце и да цитира биографията му от Яворов...

 

? ?

Хулиган

Като всеки полуинтелигент, Боко даже не знае какво е искал да каже.

Затова пък даде възможност на бдителната либерастия да си почеше езика в обувките на Че...

http://www.drago.info/

доктор Гилотен

Гадно е вирулентните сили, а.к.а. лека и тежка джендърмерия да използват Гоце (Георги) Делчев, за да трупат актив върху гърба на елемент, не можещ да спре да бие жена си и децата си без ратифицирана от нашето Народно събрание Истанбулска конвенция.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

? статията.

LePenseur
снимка на LePenseur

Колкото и да е глупак Бойко Борисов, с глупави статии ли ще го оборваме? Хайде да вникнем по-дълбоко в идеологията на Кастро - Че, и тогава да плюем по Боко - Гоце. Очаквах Ловкия и бих го подкрепил.

Registriran

На премиера не му се налага да ходи на измислени в ДВ изпити по история. Премиерът си взима изпитите на избори, а там ББ е отличник, за разлика от, чакай да видя, мдам, който и да е български политик.

Registriran

Като е толоз тъп ББ, а вие сте толкоз умни, ми направете така, че вие да спечелите избори, пък той да ги загуби. Не можете? И що така? Нали сте много умни? Или пък май не сте чак толкоз умни? Да не би да сте глупави? Май излиза, че ББ е умният, а вие --  глупавите? А?

Registriran

Разправял съм го много пъти, пак ще трябва да повторя: ББ е точният български политик за българската политическа и социална среда. Пасва като тухла-четворка. Хората са свикнали с него, еластичен, рефлексивен политик. Умее да говори с всеки и навсякъде. Умалено копие на Тръмп и Борис Дж. Поливалентен. Може и да не е политически гений като един Робеспиер, опазил Бог!

Registriran

Ама друго си е една остригана лелка с кокетно подпряна долна челюст и очилца за над 800 дойче марки да ти говори за Коминтерна! Става ти едно драго, че тя е толкоооооооз умна и ти иде да * ****** **** ****а!

ssto

Критериите и оценките на Registriran ми припомниха един случай.

 

Имаше данни, че една особа е извършила престъпление. Поискахме образуване на досъдебно производство и беше разпоредена полицейска проверка. Отишъл полицаят и попитал уличения, дали е извършил съответните действия. Онзи, естествено, отрекъл. Изявленията му съставляваха цялата проверка. Заключенията `и бяха - няма данни за престъпление. С тях беше мотивиран и отказът на прокурора за образуване на досъдебно производство. Не преценяваха представените от нас доказателства, а само изявлението на уличения?!

 

Нещо подобно щеше да бъде, ако видеокамери са снимали как крадец изнася краденото от разбит магазин, а записите са предоставени на прокуратурата.  Действията на разследващите бяха сходни с това, да попитат уличения, дали е крал и той да отрече, и така те да заключат - ето, отрича да е крал, значи не е крадец.

 

Не зная каква кариера прави колегата далече от родината, но тук би могъл да е много успешен прокурор. Изглежда дори, че е много по-добър и затова е отишъл много по-далече.

Neopol

Ако Бойко Борисов бе кандидат-студент, то за едно и също твърдение явявайки се в Скопския или Софийския университет би получил противоположна оценка. Това илюстрира и проблема, а всъщност нещо което добре се знае - историята в училище не е наука, а пропаганда. А пропагандата обслужва текущата политика и цели.

Същевременно, училищното образование е консервативна система и често се случва пропагандата да е от отминала епоха и от отпаднали цели, като същевременно препятства текущите. Отпадналите цели в случая са националистическата експанзия и териториално разширение на младите балкански нации и амбициозните ив честолюбиви и жадни за славни победни войни владетели. Новите цели, са обединението на балканите под шапката на ЕС, я не промяна на граници.

Бидейки политик, при това очевидно най-талантливия и успешния, Борисов допринася за актуалните политически цели. Затова и по същество протяга ръка на Стево Пендаровски възприемайки формулата му. Другото е от лукавия.

ЗИП
снимка на ЗИП

Сравнението на Борисов си е много на място.

 

Едва ли Борисов е знаел, че Гоце Делчев е "социалист-анархист", но добре му се е получило сравнението.

 

А и в цитираните изказвания на Гоце се вижда, че той е готов да хвърли "Турско в анархия". А това нима не би нанесло тежък удар по българите ?

 

Пък и е нормално ако искаш свобода да даваш жертви. Гърците на един остров Хиос дават три пъти повече жертви отколкото всички наши в Априлското въстание...

 

 

protor

Ние сме много умни, ама вие сте много прости. И сте много повече. Затова Бойко печели. Не ми се засегнали за Гоце, най ми се засегнали за Че. Коминтерновци.

ЗИП
снимка на ЗИП

Засегнали са се прозападните либерали шот явно  не са чували, че Гоце Делчев е представител на "лявото течение" на ВМРО и радетел за "Балканска Федерация' в бъдеще.

 

Апропо и в Аржентина и в Куба не отричат, че говорят на испански език, така, че и тук Борисов уцелва дали случайно дали някой му е подсказал защото нали нашата цел някога беше да убедим света, че македонците говорят на български език макар вече да се чувстват македонци....

 

А всякаква намеса на некъф си мухлясъл коминтерн към идеите на Че е доста смехотворна с оглед на добре известните позиции на Че за "Съветите" и че той не е мноо долюбвал техните методи...

 

 

wwwe

,,урок,, по история с Бойко Борисов в ютуб.

Б.Борисов при Коритаров говори за Крим и прави аналогия с Южна Добруджа. Оказа се, че идея си няма какво, как. Оправда се, че тогава не бил ,,жив,,.

Видеото е от 2015 г. Вижте го, впечатляващо е!

Байпас

Вече в учебниците ще се пише: ГоЧе Делчев!?

mi6osp.

Дойче Веле, Борисов не може да е на изпит.

Всички изпити Борисов е взел с отличие още когато е бил в класа на майка си.

Сега  само  изпитва.

protor

А така, товаришчи. Напишете сега че и Гоце е водил класова, а не национална борба, за да си заслужите шестиците.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Жалка държава, жалък премиер с килийно образование, после висше пожарникарско. Какво искате от него, не чете книги а рита мачлета с бистришките тигри. Приятели и съветници - мутри и спортисти . От такъв човек - толкоз. А изборите печели по метода " Цветанов" . Ще го видим на следващите.
Forza NATO

Не било само Леле Веле - дори и Емил Джасим стана македонстващ патреот! ?

 

https://clubz.bg/84718-goce_delchev_osvobojdava_ro...

 

Hasta siempre comandante Batse,

благодарим за Гоцевите дни сред прогресивната общественост!  ✌️

Registriran

ssto, без да разбирам аналогиите Ви, все пак благодаря за вниманието!

ssto

Нищо лично, колега. Дадохте ми повод да поясня нещо, за което търсех повод.

 

Аналогията е на метода - може да се подбират изводите, като се подбират критериите. При доброто възпитание как е? - търси се повод (критерий), спрямо който да похвалим, възвисим, поощрим ... Това, което вие направихте. С този подход наистина далече се стига.

 

Обратното също го има в живота - критикуване, принизяване, обиждане, дразнене ... . Критерии, спрямо които да постигнем такива оценки, винаги се намират.

 

Войнстващата партизанщина поляризира оценките си, чрез подбора на критерии. От много време чакам да се появи коментар, който да отчете, че с единични доводи може да се "докаже" всяка теза, дори противоположните. Действителността е многолика и многоаспектна и по едно и също време притежава множество характеристики. Пристрастията се проявяват, чрез подбор на част от тях и пренебрегване на останалите.

 

Може да е учтиво да похвалим и възвисим, но в същото време това е и общественоопасно, когато пренебрегваме и премълчаваме вредата, нанесена на обществото от управлението на ГЕРБ.

 

Добрата оценка е безпристрастна и комплексна. Въпрос на приоритети е, колко е вредата и колко - ползата. Обществото има нужда от комплексен критерий за оценка, не само на настоящето, но и на миналото. Глупаво е да забелязваме само хубавото и да не виждаме лошото. Всичко е причина  и следствие и за всяка премълчана грешка обществото плаща, докато от тази подлост отделната личност може да печели.

 

 

Registriran

Колега, намерението диктува подхода. Когато намерението е да се даде "добра оценка" (вероятно имате предвид "обективна" такава), тогава се използват едни прийоми. Когато, напротив, намерението е да се изобличи някой, тогава се използват съвсем различни прийоми, заимстващи от карикатуристиката, сарказма, гротеската, като при все това реалността се съблюдава, за да бъде внушението пълно и безкомпромисно.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×