facebook
twitter

Кинопремиера

София, Варна и Пловдив честват 104 г. българско кино

90
Сантименталният и топло приет от зрителите "Дъвка за балончета" е в програмата за празника на българското кино.

Въпреки че още се спори дали "Българан е галант" (който не е съхранен до наши дни) на Васил Гендов е първият български филм, както и за точната дата на прожекцията, 13 януари 1915 г. е официално приет за рождена дата на българското кино. През 2005 г. денят е обявен за празник с постановление на Министерския съвет и оттогава българската филмова общност го чества като свой професионален ден.

В чест на този празник традиционно се организират прожекции на български филми и 2019 г. не прави изключение. На 13 януари ще "празнуват" седем киносалона - пет в София ("Одеон", Дом на киното, "Люмиер-Лидл", G8 и Евросинема), както и пловдивското "Лъки - Дом на киното" и ФКЦ-Варна. В тях ще бъдат прожектирани някои от най-новите български филми - хитовете "Възвишение", "Дъвка за балончета" и "Вездесъщият", детските "Смарт Коледа" и "Лили Рибката", новият филм на Костадин Бонев "Далеч от брега", "Безкрайната градина " на Галин Стоев, лауреатът на "Златен леопард" от Локарно "Безбог", както и документални филми за Светлин Русев и Невена Коканова. Билетите ще са на цена 5 лева. 

Националният филмов център, който е инициатор на събитието, припомня, че 2019 г. започва оптимистично за българското кино, което през 2018-а спечели множество международни награди и участия в конкурсни програми. Филмът "Ага" на Милко Лазаров беше селектиран да закрие 68-ото издание на Берлинале и спечели голямата награда "Златна роза" във Варна. Копродукцията с българско участие "Не ме докосвай" на Адина Пинтилие получи "Златна мечка" в Берлин, а "Дивата круша" на Нури Билге Джейлан (също копродукция с България), който ще закрие "София филм фест" през март, беше част от конкурса за "Златна палма" в Кан. Новият документален филм на Тонислав Христов "Тайният живот на Вера" пък ще се състезава в престижния конкурс на фестивала в Сънданс след броени дни. 

През 2018 г. Законът за филмовата индустрия беше адаптиран към европейските изисквания и бюджетът за кинопроизводство за предстоящата година беше увеличен за пръв път от 6 г. насам с два милиона лева.
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пускат билети по 5 лв. в Деня на българското кино

13.01.2019

404 2
Ненужна реставрация
Време е за безплатно лятно кино

19.07.2019

75

Коментари

blue_fish

В списъка е пропуснат "Синко мой". А филмът е много хубав.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×