facebook
twitter

Горещи новини

Пускат билети по 5 лв. в Деня на българското кино

397
Pixabay

На 13-ти януари отбелязваме деня на българското кино, припомня БГНЕС.

През 1915 г., на същата дата, се провежда първата прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант“. Датата е утвърдена от 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, за професионален празник на българската филмова общност.

В чест на този празник Националният филмов център в сътрудничество със Столична община и Националния дворец на културата организира прожекции на български филми в пет софийски киносалона – „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер-Лидл“ G8, El, Евросинема, както и във ФКЦ Варна и Lucky Дом на киното - Пловдив. Зрителите ще имат възможност да видят новия филм на Костадин Бонев „Далеч от брега“, семейния „Смарт Коледа“, боксофис хитовете „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“, носителя на голямата награда „Златна роза“ за 2017 г. „Вездесъщият“ и много други. Билетите ще са на специалната цена от 5 лв.

2019 година започва оптимистично за българското кино, което през 2018 година спечели множество международни награди и участия в конкурсни прогами, както и сърцата на българските зрители. Филмът „Ага“ на Милко Лазаров беше селектиран да закрие 68-ото издание на Берлинале и спечели голямата награда „Златна роза“ във Варна. Копродукцията с българско участие „Не ме докосвай“ на Адина Пинтилие получи „Златна мечка“ в Берлин, а копродукцията „Дивата круша“ на Нури Билге Джейлан беше част от конкурсната програма на фестивала в Кан. „Ирина“ на Надежда Косева беше селектиран във Варшава и спечели множество отличия. Новият документален филм на Тонислав Христов „Тайният живот на Вера“ ще се състезава в престижния конкурс на фестивала в Сънданс.

През 2018 година Законът за филмовата индустрия беше адаптиран към Европейските изисквания, беше възстановено финансирането на български филми чрез Национален филмов център и бюджетът за кинопроизводство за 2019 беше увеличен за пръв път от шест години насам с два милиона лева.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София, Варна и Пловдив честват 104 г. българско кино

11.01.2019

87 1
Китайски филм бе изтеглен от "Берлинале"

11.02.2019

1954 7
Номинацията на режисьора на "Бохемска рапсодия" за наградите БАФТА е оттеглена

07.02.2019

885 16

Коментари

ablepsia

боксофис хитовете 

 

беше селектиран 

 

беше селектиран

 

 

"Българско", дааа!

duch

Вай вай вай

социализма ли искаме да стигнем ама тогава билетите бяха от 20 до 35 ст.

Влез или се регистрирай за да коментираш