Медия без
политическа реклама

Българското кино ще празнува цял месец

100-годишнина на Въло Радев и куп премиери на нови родни филми са в дневния ред през януари

09 Яну. 2023
Сцена от "Адаптация" (1981) на Въло Радев, роден преди 100 години.в
БНФ
Сцена от "Адаптация" (1981) на Въло Радев, роден преди 100 години.в

Въпреки че киноисториците още спорят относно рождената година на българското кино – дали през 1910 или 1915 г. Васил Гендов завършва и показва пред публика своя филм "Българан е галант", през 2005-а тази дискусия стига до своето административно разрешение. С постановление на Министерския съвет 13 януари е обявен за ден на българското кино и филмовата общност у нас като дата на премиерната прожекция на първата родна лента. По традиция той се отбелязва с показ на български филми - в киносалоните, а през пандемията и онлайн, често безплатни или с преференциални цени.

В 109-ата година на българското кино то ще празнува не един ден, а цял месец, съобщават от Националния филмов център. Празникът му съвпада с отбелязването и на вековен юбилей от рождението на режисьора Въло Радев. Роден на 1 януари 1923 г. (починал 2001 г.), той остави в златния фонд на нашата кинематография филми като "Осъдени души", "Крадецът на праскови", "Цар и генерал", "Адаптация", "Най-дългата нощ", "Черните ангели", а в "Тютюн" (реж. Никола Корабов) е оператор. В миналото творбите му събират в киносалоните милиони зрители, а MoMA - Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк, съхранява сред своите експонати "Крадецът на праскови" с участието на Невена Коканова. 

100-годишнината на Въло Радев ще бъде отбелязана тази вечер, 9 януари, във столичното Филмотечно кино "Одеон". Там ще се прожектира филмовата версия на "Адаптация" в присъствието на актьорите Ели Скорчева, Николай Сотиров, Любен Чаталов, Аня Пенчева, Вихър Стойчев, Мария Статулова, Жени Пашова, както и на композитора Митко Щерев и Васил Найденов - изпълнител на едноименната песен. В следващите дни "Одеон" е включило в програмата си и прожекции на "Крадецът на праскови", "Най-дългата нощ" и "Цар и генерал". 

С избрани филми на Въло Радев в юбилея се включва и БНТ - снощи тя излъчи "Осъдени души", ще последват още.

На самия 13 януари, 108 години след първата кинопрожекция у нас, в няколко кина в София, Пловдив, Бургас и Варна ще бъде показана селекция от късометражни, анимационни и документални филми, отличени на националните ни кинофестивали. Предстои техните заглавия да бъдат обявени. 

В рамките на месеца ще можем да видим и премиерите на филмите "Майка" на режисьорката Зорница София Попганчева (в разпространение от 13 януари), "Януари" - свободен прочит на Андрей Паунов по пиесата на Радичков (от 20 януари) и българо-испанският "Васил" (от 27.01.) с участието на Иван Бърнев, продуциран от Мина Милева и Весела Казакова.

Днес стана ясно и че краят на месеца няма да е краят на стълпотворението от нови български филми по екраните: на 3 февруари предстои и премиерата на "Шекспир като улично куче" на режисьора Валери Йорданов, филмът с най-много награди от последния фестивал "Златна роза" (шест). Така в четири поредни седмици (а и след това) зрителите ще могат да избират измежду най-новото българско кино.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата