Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българското кино ще празнува цял месец

100-годишнина на Въло Радев и куп премиери на нови родни филми са в дневния ред през януари

09 Яну. 2023
БНФ
Сцена от "Адаптация" (1981) на Въло Радев, роден преди 100 години.в

Въпреки че киноисториците още спорят относно рождената година на българското кино – дали през 1910 или 1915 г. Васил Гендов завършва и показва пред публика своя филм "Българан е галант", през 2005-а тази дискусия стига до своето административно разрешение. С постановление на Министерския съвет 13 януари е обявен за ден на българското кино и филмовата общност у нас като дата на премиерната прожекция на първата родна лента. По традиция той се отбелязва с показ на български филми - в киносалоните, а през пандемията и онлайн, често безплатни или с преференциални цени.

В 109-ата година на българското кино то ще празнува не един ден, а цял месец, съобщават от Националния филмов център. Празникът му съвпада с отбелязването и на вековен юбилей от рождението на режисьора Въло Радев. Роден на 1 януари 1923 г. (починал 2001 г.), той остави в златния фонд на нашата кинематография филми като "Осъдени души", "Крадецът на праскови", "Цар и генерал", "Адаптация", "Най-дългата нощ", "Черните ангели", а в "Тютюн" (реж. Никола Корабов) е оператор. В миналото творбите му събират в киносалоните милиони зрители, а MoMA - Музеят на модерното изкуство в Ню Йорк, съхранява сред своите експонати "Крадецът на праскови" с участието на Невена Коканова. 

100-годишнината на Въло Радев ще бъде отбелязана тази вечер, 9 януари, във столичното Филмотечно кино "Одеон". Там ще се прожектира филмовата версия на "Адаптация" в присъствието на актьорите Ели Скорчева, Николай Сотиров, Любен Чаталов, Аня Пенчева, Вихър Стойчев, Мария Статулова, Жени Пашова, както и на композитора Митко Щерев и Васил Найденов - изпълнител на едноименната песен. В следващите дни "Одеон" е включило в програмата си и прожекции на "Крадецът на праскови", "Най-дългата нощ" и "Цар и генерал". 

С избрани филми на Въло Радев в юбилея се включва и БНТ - снощи тя излъчи "Осъдени души", ще последват още.

На самия 13 януари, 108 години след първата кинопрожекция у нас, в няколко кина в София, Пловдив, Бургас и Варна ще бъде показана селекция от късометражни, анимационни и документални филми, отличени на националните ни кинофестивали. Предстои техните заглавия да бъдат обявени. 

В рамките на месеца ще можем да видим и премиерите на филмите "Майка" на режисьорката Зорница София Попганчева (в разпространение от 13 януари), "Януари" - свободен прочит на Андрей Паунов по пиесата на Радичков (от 20 януари) и българо-испанският "Васил" (от 27.01.) с участието на Иван Бърнев, продуциран от Мина Милева и Весела Казакова.

Днес стана ясно и че краят на месеца няма да е краят на стълпотворението от нови български филми по екраните: на 3 февруари предстои и премиерата на "Шекспир като улично куче" на режисьора Валери Йорданов, филмът с най-много награди от последния фестивал "Златна роза" (шест). Така в четири поредни седмици (а и след това) зрителите ще могат да избират измежду най-новото българско кино.

Още по темата