facebook
twitter

Кинопремиера

"Смъртоносни машини" не е филм на Питър Джаксън

640
снимка: Форум филм
Инженерно "Смъртоносни машини" е изпипан, но иначе не го бива.

Това да е ясно отначало, макар да се рекламира като "филм от създателите на "Хобит" и "Властелинът на пръстените". Джаксън е сценарист и продуцент заедно с партньорките си от Толкиновите трилогии Фран Уолш и Филипа Бойенс, но на режисьорския стол сяда неговото протеже Крисчън Ривърс. Дебютантът е носител на "Оскар" за визуалните ефекти в "Кинг Конг", работил е и над "Двете кули" и "Хобит" и това трябва да ни говори едно: визуално "Смъртоносни машини" ще е без грешка. Наративно е друга работа.

За съжаление Джаксън е излязъл от най-добрите си състезателни години и това се вижда и тук. Най-силните минути на "Смъртоносни машини" са първите трийсет, когато с фантазия и мащаб пред очите ни се разкрива постапокалиптичният свят на подвижните градове. Е, не е някаква невиждана новост - стиймпънк в класическата му форма, последно блестящо защитена в "Лудия Макс: Пътят на яростта". Но пък е зрелищно, особено в IMAX. По-лошо става, когато се запознаем с главните герои и развоя на фабулата. В сценария по роман на Филип Рийв Джаксън Уолш и Бойенс са си дали среща с всички клишета на блокбастърите от последните 50 години - конфликта между бащи и деца от "Междузвездни войни", любовните сцени на палубата на "Титаник" и злодея от "Матрицата" с все същата смръщена физиономия, но без черния костюм. И това са само малка част от възможните алюзии.

Накратко: високоразвитото дигитално човечество от 21-ви век почти си е видяло сметката в Шейсетминутната война, а столетия по-късно механизирани градове бродят като гигантски хищници по опустошената земя. Чудовищната Великобритания поглъща селца и градчета на континента, хранейки се с ресурсите им, и мечтае да простре надмощието си отвъд Великата китайска стена. Тя се казва другояче, но това е идеята - просто варварите идват от грешната посока. В пътуването на изток антагонистът (Хюго Уийвинг, стана дума) се сблъсква с опасната бегълка Хестър Шоу, която крие мрачни тайни от неговото минало. Подкрепя я момче лондончанче от пролетариата, което се интересува от стара история, и сюжетът следва линията на най-малкото съпротивление в духа на многобройните young adult (в превод - юношески) истории за бунт, спасяване на света и първа любов. В главните роли са исландката Хера Хилмар и ирландецът Робърт Шийнан, особено вторият не оставя някаква следа в паметта на зрителя. 

Има няколко сцени, които напомнят за хорър закваската на Джаксън, но те бързо изтляват под баналностите на сценария и драматургията. Все пак ходещите градове са внушителна гледка и ако гледате филма, нека е заради тях. 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Питър Джаксън ще снима филм за края на "Бийтълс"
Мери Попинз се завръща с песни и танци
Хвалби за "Бъмбълби"

Коментари

SvSophia
снимка на SvSophia

сюжетът следва линията на най-малкото съпротивление в духа на многобройните young adults (в превод - юноши) истории за бунт...

Така е, така е - сюжетите имат наглостта да следват тая линия на най-малкото съпротивление още от Гаврош насам, та чак и един наш автор са подлъгали с "Young adult" (в превод - "Юноша"). 

 

Непростима наглост наистина, при положение че всички сме убедени, че в бунтовете участват само грохнали старци с бастуни, патерици и инвалидни колички, а Юго е подвел всички нас.

 

П.П. И първата young-adult (в превод - юношеска) любов и тя е клише, при положение че всички знаем, че е присъща единствено на лица от женски пол над 65 години.

SvSophia
снимка на SvSophia

Чудовищната Великобритания поглъща селца и градчета на континента, хранейки се с ресурсите им, и мечтае да простре надмощието си отвъд Великата китайска стена. Тя се казва другояче, но това е идеята - просто варварите идват от грешната посока.

Тюх, да му се не види, не очаквах от сценариста Джаксън точно да вземе да обърка посоките на варварщината...

 

И то при положение че всички знаем как Китай е водил опиумни войни в Англия, а Индия през 40-те години на ХХ в. е устроила голодомор на самия Уинстън Чърчил, който масово е мрял от глад по улиците на Лондон.

 

Къде е тръгнал тоя сценарист да бърка единствено правилните посоки, начи!

SvSophia
снимка на SvSophia

Отгоре на всичко тоз невежа сценарист Джаксън дори не е отчел как хуманно Британия е спасила българите от глад през ВСВ, като им е устроила картофени полета посред самата им столица. Е, вярно, че от тоз хуманен акт са погинали някакви си 3000-4000, но то е било за доброто на всички останали.

 

Не, не, нищо не може да оправдае сценариста Джаксън в моите очи след всичко това.

Гларyс

Звучи като поредната холивудска боза с много ефекти, комиксови герои и никакъв смисъл. Гледаш я и като излезеш от залата вече си я забравил...

TheBahurKing

Филмът ще е страхотно зрелище, особено заради мрънкянето на здравите сили.

revenant

Нездравите сили да си гледат киселото зеле и да се упражняват как с кратки и прости  фрази да величаят вожда без да стават за смях.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×