Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Лоши момчета" на бис

снимка: Александра филмс
Отново непобедим тандем.

"Лоши момчета завинаги" на пръв поглед изглежда поредното продължение, от което нямаме нужда. Но той изненадва приятно. Преди 25 години, когато Холивуд не си причиняваше главоболия от сорта "има ли достатъчно цветнокожи във филмите", Майкъл Бей започна кариерата си ("Лоши момчета" е неговият режисьорски дебют!) с полицейска комедия за двама черни - Уил Смит и Мартин Лорънс. Тя се превърна в хит и сложи началото на цялото Брукхаймър-Бей течение на безмозъчни пукотевици в киносалона, което в крайна сметка навярно доведе след себе си и днешните комиксови суперпродукции. Уил Смит стана суперзвезда, напоследък с променлив блясък, а от Мартин Лорънс нищо не стана. "Лоши момчета 2" имаше, през 2003 г., но него вече никой не помни. 

"Ако през 2020-а можем да направим продължение на "Топ Гън", защо да няма и още едно на този?" - ще да са си казали Брукхаймър и Дон Симпсън, наемайки обаче чисто нов режисьорски екип за начинанието, мароканския тандем Адил и Билал. Buddy movie по всеки един начин! И ако за родоначалник на жанра броим "Буч Касиди и Сънданс Кид" през далечната 1969 г., то той процъфтява през 80-те с филми като "Смъртоносно оръжие" и "48 часа", където престрелките и преследванията се редуват с лафчета и расови стереотипи. 

В началото на "Лоши момчета завинаги" нещата за момчетата не изглеждат идеално - те са вече над 50, прошарени, единият и напълнял, все по-бавни по петите на престъпниците. Тази носталгично пенсионерска нотка се усилва от желанието у героя на Лорънс да се отдаде на кротък семеен живот и да зареже бързите коли и насилието под претекста на закона. Но старото приятелство ръжда не хваща - когато нещата стават твърди лични за Уил Смит, и Мартин неохотно се включва в мисията. 

Етническата палитра в "Лоши момчета 3" е пълна благодарение на злодеите - мексиканска фамилия наркобарони. Но този филм е твърде ретро, за да бъде политически коректен. Провалената в миналогодишния "Близнакът" идея за по-младо алтер его на Уил тук е забавно разиграна в ключ "латиносапунка". Тези "Лоши момчета" не искат да са отново млади - само искат да се забавляват, сред изпилени гуми и канонада от контролирани взривове. 

Чудесно неделно гледиво за онези, които си спомнят с добро първите "Лоши момчета" - и може би поучително за новите поколения кинопублика, които дори нямат представа откъде дойде доходоносният модел "Бързи и яростни".

 

Като за последно! Гледайте новия трейлър и очаквайте "Лоши момчета завинаги“ в кината през януари 2020!