Медия без
политическа реклама

Коледно чудо, ама побългарено

"Чичо Коледа" е смесица от скечове и сантименталност

По-голямата част от "Чичо Коледа" изглежда като скеч в Новогодишна програма на БНТ.
снимка: Киномания
По-голямата част от "Чичо Коледа" изглежда като скеч в Новогодишна програма на БНТ.

"Чичо Коледа" се подготвя да срещне своята аудитория в кината, след като спечели Наградата на публиката на "Златна роза" във Варна и бе посрещнат с прилично пълна зала и шумни овации на софийската си премиера в зала 1 на НДК. Режисьорът Ивайло Пенчев работи в типичния си стил - ансамблова комедия с (мело)драматични елементи, както беше и в "Като за последно" (предишния му филм, нашумял с участието на номинираната за "Оскар" Мария Бакалова) и в "Летовници". Въпреки ярките актьорски съзвездия в продукциите му обаче те остават ширпотреба, която би стояла по-добре в телевизионен формат, отколкото на големия екран. Сантиментална киночалга, драматургично немощна, бъбрива и разпиляна, съставена от клиширани скечове на (предимно) талантливи актьори, които стоят като кръпки на фона на парцаливия наратив и се опитват с преиграване да компенсират липсите откъм сюжет и диалози.

Както и в предишните си два филма, Пенчев работи със съсценаристите Весел Цанков и (вече покойния) Божан Петров. "Чичо Коледа" експлоатира утвърдения англосаксонски модел на "коледно чудо", като сценарното трио се опитва да осигури чудеса на кило за всеки един от първоначално скръбните и ощетени участници. Всичко обаче е много побългарено - чак до немощната сатира на премиера (тогава) Бойко Борисов и президента (и сега) Румен Радев.

Филип Аврамов е в главната роля на млад мъж с амнезия и костюм на Дядо Коледа. Открива го безпомощен на спирка палаво сираче (Ален Ангелов, син на актьора Деян Ангелов), което вчера е било осиновено от американско семейство, но след ден, изпълнен с магарии, отново е зарязано. Двамата тръгват заедно да дирят коледния си късмет, натъквайки се на трима изпаднали музиканти в бомбоубежище (Васил Банов, Стефан Денолюбов и Свежен Младенов), симпатична сервитьорка (Милена Аврамова), отегчен млад полицай (Ивайло Драгиев) и т.н. В паралелния сюжет таксиметров шофьор-измамник (Малин Кръстев) се сближава с клиентка-инвалид (Симона Халачева). В епизодите виждаме още Китодар Тодоров, Башар Рахал, Аня Пенчева, Ана Пападополу, Меглена Караламбова и т.н. "Всеки от героите търси това, за което жадува най-много – семейство, идентичност, прошка, любов, съчувствие, приятелство", се казва в рекламния текст на филма. Зрителят пък намира няколко откъслечни смешки и доза захаросана човечност: едновременно твърде неправдоподобна и прекалено банална.

Би било идеално за Новогодишна програма по БНТ - знаем, че може да бъде къде по-лошо в този жанр, но срещу цената на билет за кино трябваше да се постараят повече. 

Благодарим Ви за отделеното време. Ако този клип Ви е харесал, можете да коментирате, да харесате и да се абонирате! :)

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?