Медия без
политическа реклама

СЕМ отказа да се занимае с шефа на БНР

"Директорът е свободен да прави каквото реши", заяви председателката на съвета

28 Март 2024
Председателката на СЕМ Момчилова смята, че намесата на съвета в случая може да се тълкува като цензура.

Съветът за електронни медии (СЕМ) отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР и постъпила жалба от доскорошния ѝ ръководител Даниела Късовска. Вчера Асоциацията на европейските журналисти също настоя СЕМ да се занимае със случая, предизвикан от спирането на интервюто на руската посланичка Митрофанова пред Петър Волгин. Тогава програмната дирекция се мотивира, че интервюто нарушава редакционните стандарти.

Днес "против" са гласували председателят на СЕМ Соня Момчилова, Габриела Наплатанова и Галина Георгиева, а "за" - Пролет Велкова и Симона Велева, предаде БНР.

Аргументът на Велкова е бил, че става въпрос за обществен интерес. 

"И трябва публично тези въпроси, които възникват около закриването на дирекцията, да бъдат изяснени – фактите около тях. Вътрешната саморегулация как от тук нататък ще продължи?", попита тя.

Соня Момчилова е изразила опасение, че с подобно изслушване на генералния директор има риск СЕМ да влезе в ролята на цензор.

"А и автономността и независимостта на генералните директори, както и отговорността, която те трябва да носят за кадровите решения, които поемат, мисля, че е нещо, което трябва да се поощрява, дори да се насърчава. Директорът трябва да има свободата да прави своите промени. Няма свещени крави", коментирала Момчилова. 

Още по темата