Медия без
политическа реклама

С критики отвсякъде парламентът не прие отчета на СЕМ

Депутатите се интересуваха как СЕМ се отнася към войната в Украйна и колко време те имат за участие в телевизиите и БНР

21 Март 2024
Соня Момчилова
Булфото
Соня Момчилова

С огромно мнозинство парламентът не прие годишния отчет на Съвета за електронни медии за 2022 г. От 199 гласували депутати само 15 одобриха 176-те страници заключения на медийния регулатор, 128 бяха против, а 56 се въздържаха. Подкрепата дойде от единствено групата на ИНТ. По време на дебатите основните спорове се оформиха около това как СЕМ се е отнасял към войната в Украйна в първата година след избухването й, както и дали е следил колко време получават парламентарните партии за изява в ефира на обществените, а и в частните радиа и телевизии. Както редовно се случва, когато се гледат отчетите на СЕМ, при разискванията народните представители от различните групи постоянно се обиждаха на "цензори" и "проводници на чуждо влияние".  

При изслушването на шефа на СЕМ Соня Момчилова от ПП/ДБ я критикуваха преди всичко за нейни изказвания относно войната в Украйна. Специално внимание бе отделено на коментара на представителя на Румен Радев, че освен руска пропаганда, в българските медии се наблюдава и "пропаганда в обратна посока". Като примери за това тя даде "публикациите за Буча и т.н". Заради тези нейни думи протести разпространиха посолствата на Украйна и САЩ. Антоанета Цонева от ПП припомни и казуса с предаването "Политически Некоректно" по БНР с водещ Петър Волгин отпреди 2 г., в което участва лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Тогава двамата дълго време разсъждаваха над мнино отвличане на българския кораб "Царевна" от бойци от батальона "Азов".            

От БСП заявиха, че няма да подкрепят доклада на СЕМ, тъй като той не обръща внимание на това, че представителите на левицата са канени в по-малко предавания на обществените медии БНТ и БНР в сравнение с тези управляващото мнозинство. "От доклада не видяхме как СЕМ ще защити плурализма в обществените медии", коментира Иван Ченчев от БСП. Той изчисли, че около 80% от времето в политически предавания на БНТ е предоставено на "една партия". От БСП се възмутиха и от това, че в доклада на СЕМ проведените от Русия референдуми в Донбас и Луганск са наречени "т.нар". "Не ми се иска тези референуми да се наричат "така наречени" от СЕМ. Те си бяха референдуми", възрази Ченчев.  

От "Възраждане" не се ограничиха до БНТ и БНР, а атакуваха Би Ти Ви и Нова телевизия затова, че канят повече събеседници от други партии, отколкото от тяхната.

ИТН подкрепиха доклада на СЕМ. "Ще подкрепим този доклад по една много проста причина. Трябва да се поощряват свестните хора в СЕМ. Това са Соня Момчилова и Габриела Наплатанова", коментира Тошко Йорданов. Той насочи ударите си изцяло срещу техните колеги Пролет Велкова и Симона Велева. През 2022 г. те бяха избрани в регулатора с номинации от ПП и ДБ. В същата процедура ИНТ номинираха Мартин Карбовски, но впоследствие той се отказа да участва в надпреварата.  

 

 

Още по темата