Медия без
политическа реклама

"Евронюз България" се освободи от Георги Харизанов

Близкият до ГЕРБ политолог съобщи, че в началото на април е поискал договорът му да бъде прекратен

18 Апр. 2023
Георги Харизанов
БГНЕС
Георги Харизанов

Българският клон на международната телевизия "Евронюз" се разделя с близкия до Бойко Борисов политолог Георги Харизанов, който изпълняваше ролята на прокурист на телевизия "Европа", на чието място "Евронюз" стъпи в България. "Георги Харизанов поема по свой, различен професионален път и вече няма да бъде част от екипа на "Евронюз България". Благодарим му за съвместната работа и му пожелаваме успех в новите предизвикателства", съобщават от телевизията. 

Харизанов също потвърди новината в профила си във "Фейсбук", като обясни случващото се като свое решение. "На 04.04.2023 помолих да бъде прекратен договорът ми за прокурист на “ТВ Европа” АД. "Евронюз България" е сбъдната мечта и, ръководена от страхотните Марина и Надя, тази мечта тепърва ще блести и ще бъде пример за обществото и гордост за екипа и инвеститора. Винаги ще помагам с каквото мога на страхотния екип. Има как", написа Харизанов. Преди време обаче в публичното пространство се появиха коментари, че Харизанов е изолиран при взимане на решенията в "Евронюз България".

От декември 2022 година Иван Иванов е изпълнителен директор на българския канал "Евронюз България", развивайки операционния план на компанията, включващ нови проекти, които да затвърдят позицията на бранда на пазара в България, се казва още в официалното съобщение на телевизията. "Нюзрумът на "Евронюз България" е под управлението на главния редактор на медията Марина Стоименова. Нейна отговорност е редакционната политика и спазването на редакционните ценности на най-голямата европейска новинарска мрежа. Марина Стоименова е служител на централата на Euronews във Франция и нейн представител в България. Марина отговаря директно пред Питър Барабас - chief content editor и Франсоа Шиняк - affiliate editorial manager в Euronews", се казва още в съобщението.
"Тези механизми, въведени още през 2021 в Euronews България, защитават мисията и редакционните ценности на Euronews, предоставяйки обективна, безпристрастна, точна, балансирана, справедлива, независима и фактологична журналистика на своята световна аудитория", пише още в него.
Euronews е водещ международен новинарски канал и една от най-известните и надеждни новинарски марки в Европа, заявяват още от "Евронюз България". В световен мащаб Euronews се излъчва в 160 държави и се разпространява в над 400 милиона домове - включително 67% от домовете в Европейския съюз + Обединеното кралство.