Медия без
политическа реклама

Виктор Орбан има пръст в изкупуването на "Евронюз"

Фирми, близки до унгарския премиер, са изкупили мажоритарния дял в международния новинарски канал

12 Апр. 2024
След преместването на централата в Брюксел "Евронюз" е съкратил 180 работни места
de.euronews
След преместването на централата в Брюксел "Евронюз" е съкратил 180 работни места

Фирми, близки до унгарския премиер Виктор Орбан, са участвали тайно в изкупуването на новинарския канал „Евронюз“ (Euronews), твърди съвместно разследване на унгарски, френски и португалски медии.

По информация на открити източници базираният в Португалия инвестиционен фонд Alpac Capital през 2022 г. е купил за около 170 млн. евро мажоритарния дял в изпитващата затруднения медийна компания, като продажбата е била одобрена от френското правителство.

Но поне 1/3 от средствата за извършване на сделката идват от източници, свързани с Орбан, разкриха унгарският разследващ уебсайт Direkt36, френският всекидневник Le Monde и португалският седмичник Expresso. Те се позовават на документи, според които унгарският инвестиционен фонд Szechenyi Funds е допринесъл с 45 млн. евро. 

Direkt36 разполага с 64-странична подготвителна презентация, от която излиза, че в решението за закупуване на "Евронюз" има политически причини. В презентацията подробно е описана визията на Szechenyi Funds за „Евронюз“, и като една от целите се посочва "изграждане на сътрудничество с най-добрите университети за намаляване на лявата идеология и пристрастността/едностранчивостта".

Вътрешен източник заявява през разследващите, че е очевидно, че заповедта за финансиране на инвестицията е дошла "отгоре". И че хората, които са дали парите, са били инструктирани, че нищо не трябва да се оповестява публично.

Компанията на основния комуникационен партньор на унгарското правителство - New Land Media, също е предоставила дългосрочен заем в размер на 12,5 млн. евро на местното дъщерно дружество на Alpac Capital, участващо в поглъщането, потвърди пред Direkt36 неговият собственик Дюла Балаши.

Ръководителят на пресслужбата на Виктор Орбан - Берталан Хаваши, същевременно заяви, че унгарското правителство "не знае нищо" за сделката.

Спекулациите за възможното участие на унгарския премиер се появиха и по-рано, понеже шефът на Alpac Capital - Педро Варгас Давид, е син на ексчлена на Европейския парламент Марио Давид, бивш съветник и личен приятел на Орбан.

Премиерът на Унгария тогава отрече да е свързан със сделката с „Евронюз“, като подчерта, че неговата дясна партия "Фидес" "не крои планове за световна империя".

Откакто Орбан се върна на власт през 2010 г., много независими медии в Унгария или прекратиха дейността си, или бяха купени от негови бизнес съюзници и превърнати в про-фидески органи.

„Евронюз“ е водещ международен новинарски канал в Европа. Според негови данни предаванията му са достъпни в повече от 400 млн. домове в 160 държави по света. Когато стартира през 1993 г. той излъчваше от Лион (Фр) на 15 езика с редакционен екип от 400 журналисти.0

Когато тази година премести базата си от Лион в Брюксел каналът съкрати почти 180 души. Журналистите на „Евронюз“, интервюирани от Le Monde, заявяват, че върху тях няма редакционно влияние при отразяване на събития в Унгария, също както и отразяването на европейските въпроси. Профсъюзите обаче посочват за пример рекламни договори, подписани с държави, като Азербайджан или Саудитска Арабия, и твърдят, че те оказват влияние върху съдържанието

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Евронюз