Медия без
политическа реклама

В Беларус журналист бе вкаран в затвора заради статия за КГБ

23 Март 2023
Генадий Можейко
Генадий Можейко

Беларуски журналист, работил за руския всекидневник "Комсомолская правда", бе осъден днес на три години затвор заради статия, в която се споменава беларуската тайната служба КГБ, съобщиха беларуски медии, цитирани от БТА.

Генадий Можейко бе признат за виновен за нанасяне на обида на президента Александър Лукашенко, като и за подбуждане към вражда по социален признак, предаде беларуската новинарска агенция БелТА. Беларуската полиция твърди, че Можейко е избягал в Русия с надеждата да се добере до трета държава, но е бил депортиран обратно в Беларус, където е бил арестуван, допълва БГНЕС.

През 2021 г. Можейко публикува статия за престрелка между служители на КГБ и специалист по информационни технологии, който бива убит по време на престрелката. В статията си журналистът цитира съученик на убития, който представя покойника в положителна светлина. Това кара властите да обвинят Можейко в "опит да оневини престъпник".

През октомври 2021 г. бюрото на "Комсомолская правда" в Минск е затворено. Управляваният от 1994 г. насам от президента Александър Лукашенко режим принуди много медии да напуснат, а много независими журналисти са хвърлени в затвора. Преди по-малко от седмица двама високопоставени служители на най-големия независим сайт в страната бяха осъдени на 12 години затвор. По данни на правозащитната група "Вясна" в момента в Беларус има 1454 политически затворници.

В затвора е и Нобеловият лауреат за мир Алес Беляцки, основател на "Вясна" - организация, която документира и протестира срещу използването на изтезания срещу политически затворници от властите. Наскоро Беляцки получи 10 години затвор по скалъпено обвинение. Той посрещна зад решетките и новината, че Нобеловият комитет е отличил борбата му за демокрация в Беларус.

Съдът в Минск осъди беларуския лауреат на Нобелова награда за мир Алес Беляцки на 10 години затвор, съобщи правозащитната организация "Вясна" (Пролет), която бе основана от самия Беляцки през 1996 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Беларус

Още по темата