Quantcast

Медия без
политическа реклама

Вулканично изригване може да унищожи цял град близо до Рейкявик

Външното ни министерство предупреди да сме внимателни, ако ни предстои пътуване до Исландия

12 Ноем. 2023
БГНЕС
От 2021 г. насам на полуостров Рейкянес са регистрирани три изригвания - през март 2021 г., август 2022 г. и юли 2023 г.

Исландия обяви извънредно положение, след като серия от мощни земетресения разтърси югозападния полуостров Рейкянес в страната, което може да е предвестник на изригване на вулкан, предаде БГНЕС, като се позовава на АФП. Градчето Гриндавик, в който живеят около 4000 души близо до столицата Рейкявик, може да бъде сериозно засегнат от вулкана, който се очаква да изригне до дни, пише ''Гардиън''.

"Началникът на Националната полиция обявява извънредно положение за гражданска защита поради интензивното земетресение (активност) в Сундхнюкагигар, северно от Гриндавик", се казва в изявление на Департамента за гражданска защита и управление на извънредни ситуации.

"Земетресенията могат да станат по-големи от тези, които са се случили, и тази поредица от събития може да доведе до изригване", предупреди администрацията. Исландската метеорологична служба (IMO) заяви, че изригването може да се случи "след няколко дни".

Градчето Гриндавик, в което живеят около 4000 души, се намира на около три километра югозападно от района, в който е регистрирано земетресението. Въведени са планове за евакуация в случай на изригване. По предварителни данни на IMO най-силният трус е бил с магнитуд 5,2, северно от Гриндавик. IMO отбеляза, че под земята се натрупва магма на дълбочина около 5 км. Ако тя започне да се придвижва към повърхността, това може да доведе до вулканично изригване. Министерството на гражданската защита заяви, че изпраща патрулния кораб "Тор" в Гриндавик "от съображения за сигурност".

Синята лагуна, популярна туристическа дестинация, разположена близо до Гриндавик, известна с геотермалните си извори и луксозни хотели, беше затворена като предпазна мярка след поредното земетресение. Наблизо се намира и геотермалната централа Svartsengi, която е основният доставчик на електроенергия и вода за 30 000 жители на полуостров Рейкянес. Тя разполага с планове за действие при извънредни ситуации, за да защити централата и нейните работници в случай на изригване.

От 2021 г. насам на полуостров Рейкянес са регистрирани три изригвания - през март 2021 г., август 2022 г. и юли 2023 г. Тези три изригвания са били разположени далеч от всякаква инфраструктура или населени места. В Исландия има 33 активни вулканични системи, което е най-големият брой в Европа.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Летище ''Кефлавик'', което се намира на 15 минути път с автомобил от Гриндавик, към момента работи нормално. Всяка авиокомпания решава индивидуално дали да продължи полетите си. Повече информация за полетите може да бъде намерена на сайта на съответната компания или на летище ''Кефлавик''.

На гражданите се препоръчва да следят с повишено внимание ситуацията, редовно да се информират от медиите или от телефона за спешна помощ в Исландия - 112. Червеният кръст в Исландия също е отворил гореща телефонна линия на номер 1717.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат денонощно на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център" на МВнР: тел.: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, e-mail: [email protected], както и на телефоните и ел.поща на Посолството на Република България в Кралство Норвегия – +47 480 89 793, [email protected], което отговаря за Исландия. 

Ключови думи:

Рейкявик, вулкан, Гриндавик

Още по темата