Медия без
политическа реклама

Слоновете си измислят имена и се викат по тях

Оказва се, че освен човека има и друг вид, който общува чрез поименни обръщения

12 Юни 2024
Ако слон чуе името си, само той отговаря на повикването в стадото
Pixabay
Ако слон чуе името си, само той отговаря на повикването в стадото

Проучване, според което слоновете се обръщат един към друг, използвайки индивидуални имена, които измислят за своите събратя, изненада научната общност.

Докато делфините и папагалите са наблюдавани да се обръщат един към друг, имитирайки звуците на други представители на своя вид, слоновете са първите нечовекоподобни животни, за които е известно, че използват имена, които не са свързани с имитация, твърдят изследователите.

За целите на новото изследване екип от международни изследователи използва алгоритъм за изкуствен интелект, за да анализира виковете на две диви стада африкански саванни слонове в Кения.

Изследването „не само показва, че слоновете използват специфични вокализации за всеки индивид, но и че те разпознават и реагират на повикване, адресирано до тях, като игнорират тези, адресирани до други“, казва водещият автор на изследването Майкъл Пардо. „Това показва, че слоновете могат да определят дали даден призив е бил предназначен за тях само като го чуят“, казва в изявление поведенческият еколог от Държавния университет в Колорадо.

Изследователите пресяват „ръмженето“ на слоновете, записано в Националния резерват Самбуру и Националния парк Амбосели в Кения между 1986 и 2022 г.

Използвайки алгоритъм за машинно обучение, те идентифицират 469 различни повиквания, които включват 101 слона, излъчващи повикване, и 117, които го получават .

Слонът издава широк спектър от звуци - от силно тръбене до толкова тихо ръмжене, че не може да бъде чуто от човешкото ухо.

Невинаги в призивите на слоновете са използвани имена. Но когато са били извиквани имена, това често е ставало на голямо разстояние и когато възрастните са се обръщали към младите слонове.

Възрастните също така по-често използвали имена, отколкото малките, което предполага, че за усвояването на този специфичен талант може да са необходими години.

Най-често срещаното повикване е било чрез „хармонично богат, нискочестотен звук“, според проучването, огласено в списание Nature Ecology & Evolution.

Кажи ми името
Когато изследователите пуснали на слон запис на негов приятел или член на семейството, който вика името му, животното реагирало положително и „енергично“, казват изследователите.

Но същото слонче е било далеч по-малко ентусиазирано, когато му е било пуснато името на други.

За разлика от палавите папагали и делфини, слоновете не просто имитирали повикването на желания получател.

Това предполага, че слоновете и хората са единствените два известни вида, които измислят „произволни“ имена един за друг, а не просто копират звука на получателя.

„Представените тук доказателства говорят, че слоновете притежават способност за абстрактно мислене“, казва старшият автор на изследването Джордж Витеймър.

Изследователите призовават за допълнителни изследвания на еволюционния произход на таланта за назоваване на имена, като се има предвид, че предците на слоновете са се разграничили от приматите и китоподобните преди около 90 милиона години.

Въпреки различията ни хората и слоновете имат много общи черти, като например „разширени семейни единици с богат социален живот, подкрепени от високоразвити мозъци“, заяви изпълнителният директор на организацията „Спасете слоновете“ Франк Поуп. „Това, че слоновете използват имена един за друг, вероятно е само началото на предстоящите открития“, казва той.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

слонове