Медия без
политическа реклама

Ботсвана се закани да прати 20 000 слона в Германия

03 Апр. 2024
Pixabay
Забраната за лов увеличи популацията на слонове в Ботсвана и други африкански държави

Президентът на Ботсвана се закани да изпрати 20 000 слона в Германия заради спор за вноса на ловни трофеи, съобщи Юрактив, като се позова на АФП.

Зелената партия в Германия настоява да се забрани на ловците да внасят трофеи от Африка. Ботсвана страда от свръхпопулация на слонове след десетилетия на успешно опазване на вида. Тя гледа на животните като на „ресурс“, а на контролирания лов – като на „устойчиво използване“.

Африканците се оплакват, че министърът на околната среда на Германия Щефи Лемке не иска и да чуе нищо по този въпрос. „Това не е шега“, заяви Мокгвейци Масиси пред германския всекидневник „Билд“ и добави, че популацията от слонове в страната му е нараснала до около 130 000 броя.

Ботсвана вече е предложила 8000 слона на Ангола и още 500 на Мозамбик, тъй като се стреми да се справи с проблема. „Бихме искали да предложим такъв подарък на Германия“, каза Масиси, добавяйки, че „няма да приеме отказ за отговор“.

Африканският лидер твърди, че усилията за опазване на вида са довели до рязко увеличение на броя на слоновете и че ловът е важно средство за регулирането на популацията.

Стадата слонове причиняват щети на имущество, изяждат реколтата и тъпчат жителите, каза той пред германския вестник. Ботсвана забрани трофейния лов през 2014 г., но премахна ограниченията през 2019 г. под натиска на местните общности. Сега страната издава годишни квоти за лов.

Германия е един от най-големите вносители на ловни трофеи в Европейския съюз.

Ключови думи:

слонове