Медия без
политическа реклама

Мъж, пренасял древна мумия в хладилна чанта, е арестуван в Перу

02 Март 2023
БГНЕС/ЕПА
Министерството на културата на Перу показа снимка на мумията, открита в хладилна чанта.

Полицията в Перу арестува куриер в южния град Пуно, след като в хладилната му чанта е открита мумия на 600-800 години, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. Според местни медии полицията е открила мумията, докато е патрулирала в парк, където 26-годишният Хулио Сесар Бермехо е пиел с още двама мъже.

Мумията била намерена "в ембрионално положение" в червена хладилна куриерска чанта, носена от Бермехо, заяви Марко Антонио Ортега, говорител на Националната полиция на област Пуно. Пред местните медии Бермехо описва мумията, която нарича "Хуанита", като своя "духовна приятелка" и добавя, че тя е донесена вкъщи от баща му и е собственост на семейството му от почти 30 години. "Вкъщи тя е в моята стая. Тя спи с мен. Аз се грижа за нея", казва той.

Полицията съобщи, че Бермехо остава в ареста.

Мумията, класифицирана като национална културна ценност, е взета под опеката на перуанското Министерство на културата. От министерството съобщиха, че мумията, за която някога се е смятало, че е "тя", е идентифицирана като мъж на възраст над 45 години и висок 1,51 м.

В Перу се намират стотици археологически обекти, принадлежащи на различни цивилизации, развили се преди и след империята на инките.

През 2021 г. археолози откриха друга мумия, чиято възраст се оценява на 800-1200 години, в район близо до столицата на страната Лима.

Ключови думи:

Перу, мумия

Още по темата