Quantcast

Медия без
политическа реклама

Страните от ОИСР са отбелязали най-голям икономически спад от 2009 г.

26 Май 2020
Pixabay

Брутният вътрешен продукт (БВП) на  страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е отбелязал през първото тримесечие на 2020 г. най-резкия си спад от глобалната финансова криза през 2008/2009 г., съобщава БНР.

През периода януари - март БВП в рамките на организацията се е свил с 1.8% спрямо последното тримесечие на 2019 г. Причината е, че въведените в края на тримесечието карантинни мерки са оказали негативно въздействие върху световната икономика. По-голям спад от 2.3% в рамките на ОИСР е бил отчетен през 2009 г., когато светът все още се намираше в т.нар. Голям рецесия.

Най-голям спад сред 37-те страни в ОИСР са регистрирали икономиките на Франция и Италия. Френският БВП е спаднал с 5.8% за трите месеца до края на март, докато БВП на Италия е намалял с 4.7%. БВП за Германия и Обединеното кралство са се свили с по около 2%, а на ЕС като цяло - с 3.3%.

В същото време икономиката на САЩ се е свила с 1.2% на тримесечна база.

Преди време Международният валутен фонд отбеляза, че светът е изправен пред най-дълбоката рецесия от 30-те години на миналия век, известни като Голямата депресия. А Световната банка оцени свиването на БВП в световен мащаб на 5% през настоящата година.

Още по темата