Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стачка блокира транспорта в Гърция

Синдикати и опозиция организираха протест срещу промени в трудовото законодателство

06 Май 2021

В Гърция транспортът е блокиран заради протести и 24-часова стачка срещу предложенията на управляващите за промени в трудовото законодателнство, предаде БНР. Организатор на общонационалната стачка са синдикатите и опозиционните партии.

Консервативното правителство на Киракос Мицотакис внесе в парламента промени в трудовото законодателство с мотива, че са в подкрепа на правата на работещите. Тълкуването на синдикатите и опозицията обаче е, че се прави опит за въвеждане по-лесно уволнение на всеки работещ както в частния, така и в държавния сектор.

Стачката започна в 6 часа тази сутрин и засегна силно транспорта – железничарите спряха влаковете във всички направления, фериботите остават на котва. Стачкуват и авиодиспечерите, което отменя полети към гръцките летища. Отменени са десетки вътрешни полети, както и полетите по линията Атина-Скопие-Атина и Атина-Ларнака-Атина. 

През определен интервал спира и градския транспорт. 

Опозиционните партии също приканват хората да се включат хората в масови демонстрации въпреки епидемичната обстановка с искане правителството да оттегли промените в трудовото законодателство.

Ключови думи:

Гърция, стачка, транспорт

Още по темата