Медия без
политическа реклама

Словакия ще помага на Украйна през частни фирми

Премиерът Роберт Фицо увери украинския си колега Денис Шмигал, че няма да пречи на европейското финансиране на Киев

24 Яну. 2024
ЕПА/БГНЕС
Въпреки разногласията си Роберт Фицо (вляво) и Денис Шмигал подписаха обща декларация за рлезултатите от разговорите си.

Украинският премиер Денис Шмигал се срещна със словашкия си колега Роберт Фицо в Ужгород, за да обсъдят разногласията си за руското нашествие в Украйна и продължаването на западната помощ за страната, предадоха Франс прес и Укринформ, цитирани от БТА.

Като знак за напрежението, в навечерието на срещата в Западна Украйна Фицо заяви, че животът в Киев "е нормален", точно в деня на масиран руски обстрел, омаловажавайки мащаба на водената от Русия война, отбелязва АФП. Агенцията определя словашкия премиер като популист.

"Въпреки разногласията ни, ние възнамеряваме да водим прагматична политика със словашкото правителство, която ще бъде от полза и за двете страни", заяви Шмигал в социалните мрежи. Той изрази увереност, че днешната среща с Роберт Фицо - първата им, откакто словашкият лидер беше избран през октомври 2023 г. - ще "отвори нова страница" в отношенията между Киев и Братислава.

"Словашкото правителство няма да блокира закупуването на оръжия и оборудване от Украйна от словашки компании. Словакия ще подкрепи програмата "Механизъм за Украйна", която предвижда предоставянето на 50 млрд. евро от ЕС за Украйна", уточни Шмигал. Въпреки политическите предизвикателства, "ние развиваме политика на "нов прагматизъм" в нашите отношения", подчерта украинския премиер. Той добави във "Фейсбук", че Фицо го е уверил в пълната си подкрепа за стремежа на Украйна към европейска интеграция.

Отношенията между Словакия и Украйна до голяма степен се влошиха след поредица от провокативни коментари на Фицо. Той беше избран през октомври 2023 г., но вече постави под въпрос суверенитета на Украйна и призова за компромис с Русия. Непосредствено след избирането си лидерът също така обяви, че ще спре доставките на словашко оръжие за Украйна - първото подобно решение на западен съюзник. Вчера Фицо дори определи живота в Киев като "напълно нормален", няколко часа след смъртоносните руски удари по украинската столица. Той се противопоставя и на многобройните санкции, наложени на Русия от почти две години.