Quantcast

Медия без
политическа реклама

В сблъсъците заради М. Садр в Ирак има 15 загинали и над 200 ранени

30 Авг. 2022
EPA/BGNES
Ожесточените сблъсъци заради оттеглянето на шиитския лидер Муктада Садр продължават

Продължават ожесточените сблъсъци в Зелената зона в Багдад. Най-малко 15 са вече загиналите привърженици на Муктада Садр, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите, съобщи БНР. Над 200 души са пострадали при сблъсъците.

Влиятелният шиитски духовник обяви вчера, че се оттегля от иракската политика. Това провокира  стотици разгневени негови привърженици да щурмуват сградата на правителството в строго охранявания комплекс в центъра на столицата.

Муктада Садр обяви гладна стачка, докато насилието бъде прекратено. Иракската армия въведе комендантски час в цялата страна. Днешният вторник ще е неработен ден. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призовава за сдържаност и успокояване на ситуацията. Белият дом изрази безпокойство от сблъсъците. Кувейт призова своите граждани да напуснат Ирак. Муктада Садр се радва на широка подкрепа заради противопоставянето си на американското и  иранското влияние в Ирак. Беше победителят на изборите миналия октомври, но през юни изтегли депутатите си от парламента, след като не успя да сформира правителство.

Последователи на влиятелния иракски шиитски духовник Муктада Садр щурмуваха сградата, в която се помещава централата на иракското правителство, малко след като Садр обяви, че се оттегля от политиката.

 

Ключови думи:

Багдад, Садр, сблъсъци