Медия без
политическа реклама

САЩ оправдаха атаката в Кабул, при която загинаха 10 цивилни

04 Ноем. 2021
БГНЕС

Разследване на Министерството на отбраната на САЩ не установи закононарушения, а само грешки при въздушния удар в афганистанската столица Кабул, при който загинаха 10 цивилни в края на август. Това съобщи генерал Сами Саид, генерален инспектор на ВВС на САЩ, на специален брифинг, предава БГНЕС.

''Както Министерството на отбраната призна, при атаката загинаха 10 цивилни, включително трима мъже и седем деца'', каза Саид. Ударът е бил предприет при самозащита, допълни генералът. ''Разследването не разкри нарушения на закона'', каза Саид. Той, обаче, подчерта, че при атаката е имало неточности в комуникацията, които са довели до смъртта на невинни граждани, предимно деца. БГНЕС припомня, че дни след атаката началникът на Централното командване на САЩ генерал Франк Маккензи призна, че САЩ са направили грешка.

В продължение на дни служители на Пентагона твърдяха, че извършването на удара е било оправдано, въпреки загиналите 10 цивилни. По-късно медии изразиха съмнения във версията на Пентагона за случилото се, изтъквайки, че шофьорът на ударената от дрона кола е бил дългогодишен служител на американска хуманитарна организация, и посочвайки липсата на доказателства, че в автомобила е имало експлозиви.

Атаката бе извършена след многобройни грешни изчисления от командири, които погрешно са счели, че афганистански служител на хуманитарна организация товари експлозиви в колата си, заявиха тогава служители на Пентагона. Тогава е получена информация, че се готви самоубийствен атентат срещу САЩ, и в продължение на часове е бил следен бял седан след като е напуснал предполагаемата тайна квартира на ''Ислямска държава в Хорасан''. По-късно се оказало, че шофьорът, Замарай Ахмади, е бил дългогодишен служител на американска хуманитарна организация и е превозвал бидони с вода за семейството си, признават впоследствие служители на Пентагона.

Още по темата