Медия без
политическа реклама

Руският журналист Иван Сафронов е обвинен в държавна измяна

13 Юли 2020

Бившият журналист от "Ведомости" и "Комерсант" Иван Сафронов е обвинен в държавна измяна, съобщиха руските информационни агенции.

Сафронов, който като журналист е бил с ресори "отбрана" и "космическа индустрия", от няколко месеца е съветник в "Роскосмос".

Обвинението идва от следственото управление на Федералната служба за сигурност. 

Сафронов бе задържан миналата седмица по подозрение, че е предавал държавни тайни на американското разузнаване с помощта на чешките служби. Властите потвърдиха, че това не е свързано с текущата му работа като съветник на "Роскосмос", а това означаваше, че подозренията се отнасят за времето, когато е работил като журналист. Няколко високопоставени руски служители настояха, че обвиненията не са свързани с работата му.

ФСБ смята, че предадената информация е свързана с "военнотехническо сътрудничество на Русия с близкоизточна африканска държава". Не се уточнява дали става дума за Египет, чиято покупка на руска бойна техника бе тема на публикация на Сафронов в "Комерсант", но в периода на предполагаемото си вербуване той е работил именно в това издание.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата