facebook
twitter

Чужбина

"Нотр Дам" може да се сдобие с басейн на покрива

687
 Гардиън/ UMA/u-m-a.se
Така би изглеждал покривът басейн на "Нотр Дам", ако идеята на шведските архитекти бъде реализирана.

Покривът на обгорялата парижка катедрала "Нотр Дам" да бъде басейн, предлага шведска архитектурна фирма в проекта си за възстановяването на храма, писа в. "Гардиън". Това става ясно дни преди Франция да обяви международен конкурс за възстановяването на емблематичната за столицата сграда, която президентът Еманюел Макрон обеща да стане "по-хубава отпреди". Идеята на стокхолмското студио Ulf Mejergren Architects (UMA) е целият покрив, който беше във формата на кръст, да бъде заменен от басейн. Той ще бъде "наблюдаван" от фигури на 12-те апостоли, които се спасиха от огнения ад на 15 април, тъй като малко по-рано бяха свалени за реставрация. "Смятаме, че една катедрала не е изолиран остров в градската среда; тя принадлежи на града и на хората", добавят от UMA.

Френската фирма Studio NAB вече предложи покривът на "Нотр Дам" да бъде превърнат в гигантска оранжерия; други пък смятат, че там трябва да има парк или тераса, дори малка горичка заедно с обикновена кула, както и кула от цветно стъкло или метална кула стрела. Британският архитект Норман Фостър предлага да бъде поставена стрела, която е във формата на пирамида, направена от кристал и неръждаема стомана. Според други архитекти кулата стрела изобщо не трябва да бъде възстановявана в стария си вид, а да се създаде ефимерна стрела, която да се образува от слънчеви лъчи. Има и архитекти, които са на мнение, че "Нотр Дам" трябва да бъде възстановена в стария си вид. 

Ключови думи:

Нотр Дам, проекти
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Португалия залага на соларните централи

24.05.2020

202
Братът на ЛиЛана: Прокурори ме питаха дали познавам Васил Божков

10.05.2020

Обновена

2030 13
Година след пожара ремонтът на "Нотр Дам" спря

20.04.2020

189

Коментари

angel4o_

леле мале ! бааси педераслъка! до сега се съмнявах ,че нарочно са я палнали,но вече няма място за съмнения... скоро може самолет с гей-туристи да падне в кьолн...па и там да си направят басейн...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×