facebook
twitter

Чужбина

Над 1220 души са в ареста след протестите във Франция

111
EПА/БГНЕС
Демонстранти подпалиха барикади при сблъсъците си с полицията на поредния протест в събота край Шан-з-Елизе.

Общо 1723-ма души са били арестувани в цяла Франция на съботните протести на „жълтите жилетки”, прераснали в сблъсъци с полицията, съобщи вътрешното министерство. От всички задържани 1220 души остават в ареста. Общо в демонстрациите са се включили 136 000 души – почти толкова, колкото излязоха на протести и на 1 декември. Протестите продължават въпреки решението на правителството да замрази увеличението на акциза и на екотаксата върху горивата, както и да върне данък "богатство".

Вчера премиерът на страната Едуар Филип призова към „възстановяване на националното единство”. Той бе категоричен, че диалогът с мирните демонстранти „трябва да продължи”. „Никакви данъци не трябва да застрашават нашето национално единство. Трябва да изградим доверието помежду ни чрез диалог, чрез общи действия и чрез обединение”, заяви френският премиер. „Сега трябва да възстановим националното единство чрез диалог, чрез работа, като се съберем заедно. Президентът ще направи обръщение и негова работа е да предложи мерки, които да поддържат този диалог и които, надявам се, ще позволят на цялата нация да се обедини, за да може да се справи с предизвикателствата, които вече имаме и които ще продължат да се развиват през следващите години“, каза премиерът. Общественият дебат за данъчната система и публичните разходи трябва да започне от следващата събота, съобщи БНР.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер поздрави действията на полицията, която успя до голяма степен да овладее размириците в Париж. Макрон в пост в „Туитър” също благодари на органите на реда за „техния кураж и изключителен професионализъм”.

 

 

12 процента биха спечелили на предстоящите евроизбори "жълтите жилетки" във Франция, ако бяха политическа сила, сочат данни от проучване, публикувано в „Журнал дьо диманш“.

Ключови думи:

жълти жилетки, Париж
Все още няма коментари

Още

Търговци на горива протестират пред парламента

09.10.2019

480 3
Четирима загинаха при нападение срещу полицаи в Париж

04.10.2019

449 1
Мъж наръга с нож 4-ма полицаи в Париж

03.10.2019

837 10

Влез или се регистрирай за да коментираш

×