Quantcast
На еквадорското посолство в Лондон му писна от Джулиан Асанж | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

На еквадорското посолство в Лондон му писна от Джулиан Асанж

1 825
 БГНЕС
Джулиан Асанж

Еквадорски съд се произнесе в полза на отнемане на гражданството на основателя на платформата WikiLeaks Джулиан Асанж, се казва в решение, публикувано от съдебната власт на Еквадор, предава Си Ен Ен. Карлос Поведа, адвокат на Асандж в Еквадор, заяви, че ще обжалва присъдата.

Решението на съда анулира статута на Асанж като натурализиран гражданин на Еквадор, който му бе предоставен през декември 2017 г. от тогавашния президент Ленин Морено.

Австралиецът Джулиан Асанж прекара близо седем години затворен в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция. Той бе арестуван през 2019 г. от лондонската полиция във връзка с обвинения за неспазване на гаранцията, както и заради заповед за екстрадиция от Министерството на правосъдието на Съединените щати по обвинение в заговор за кражба на военни тайни, произтичащи от публикуването на секретни документи на сайта на WikiLeaks.

Тогавашният външен министър на Еквадор Хосе Валенсия и вътрешеният министър Мария Паула Ромо обвиниха Асанж, че е карал скутер по тесните коридори на посолството и е обиждал персонала. Валенсия също обвини Асандж, че е отправил ''фалшиви твърдения'' в документите си за кандидатстване за натурализация. Еквадорското правителство също бе раздразнено от това, че Асанж подкрепя каталунското движение за независимост, за което южноамериканската страна се притесняваше, че може да навреди на отношенията ѝ с Испания.

В момента Асандж е в затвор в Обединеното кралство заради нарушаване на гаранцията, която му бе осигурена, когато влезе в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадицията в Швеция. Шведските прокурори прекратиха делото за сексуално посегателство, което се водеше срещу него през 2015 г. и разследването по обвинения в изнасилване през 2020 г.

През януари британски съд отхвърли искането на Вашингтон за екстрадиране на Асандж в САЩ, като реши, че подобен ход би бил "потискащ" поради психичното му здраве.

Още

Джулиан Асанж е все по-близо до екстрадиция в САЩ

12.08.2021

1584
Бразилия направи първа грешка на Копа Америка

28.06.2021

468
Делото на САЩ срещу Асанж е пред провал

27.06.2021

3134