Медия без
политическа реклама

Съдебната примка около Джулиан Асандж се разхлаби

Основателят на "Уикилийкс" получи възможност да обжалва екстрадицията си в САЩ

26 Март 2024
ЕПА/БГНЕС
Джулиан Асандж

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж днес получи шанс да продължи борбата си срещу своята екстрадиция в Съединените щати, след като Висшият съд в Лондон постанови, че САЩ трябва да дадат повече гаранции за сигурността му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американски прокурори искат да изправят 52-годишния Асандж пред съда по 18 обвинения (всички без едно по Закона за шпионажа) заради публикуването в „Уикилийкс“ на поверителни военни документи на САЩ и дипломатически грами.

Миналия месец адвокатите на Асандж поискаха разрешение да обжалват решението на Великобритания за неговото екстрадиране в САЩ, аргументирайки се, че повдигнатото му обвинение е било политически мотивирано.

В решението си двама висши съдии казаха, че той има истински изгледи за успешно обжалване на екстрадицията на редица основания.

Съдът даде възможност на властите в САЩ да предоставят "задоволителни гаранции" дали той може да разчита на Първата поправка на американската Конституция, гарантираща свободата на словото, и дали не е заплашен от смъртна присъда.

Ако тези гаранции не бъдат представени, Асандж ще получи разрешение за обжалване. Допълнително изслушване е насрочено за 20 май.

САЩ твърдят, че разкритията на “Уикилийкс“ са застрашили живота на техните агенти и няма оправдание за неговите престъпни действия.

Много поддръжници на Асандж го приветстваха като герой, противопоставил се на властта. Междувременно САЩ заявиха, че Асандж е обвинен за „безразборно и съзнателно“ публикуване на имената на източници, а не заради своите политически възгледи.

Ключови думи:

Джулиан Асандж