Медия без
политическа реклама

Милиони евро на ЕС за Косово бяха блокирани

Обявени са и други санкции

03 Юли 2023
Pixabay

Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че са обявени и други санкции от Европейския съюз, а по думите му в момента Косово има заседнали милиони заеми и грантове, които трябва да минат през парламента.

Той обяви днес, че около 149 милиона евро са блокирани, предава „Перископи“.

„Вярно е, че мерките бяха обявени и някои от тях бяха изпълнени - знаете, че голямото учение Defender Europe, особено в Джаково, където го бяхме планирали, беше отменено. Става въпрос и за посещения и временни мерки, които според мен са несправедливи. Това, което трябва да направим, е в събранието с 2/3 от депутатите да приемем тези заеми и безвъзмездни средства, които са останали блокирани и икономиката на Косово не може да се възползва от тях, около 149 милиона евро. Заеми и помощи без 2/3 не минават. Въпреки че сме разстроени от бъдещите временни мерки, имаме актуален проблем, който ще можем да отстраним заедно в парламента на Косово“, каза Курти.

''Сега'' припомня:

Международната общност - ЕС и САЩ, е поставила ултиматум на непокорния косовски премиер Албин Курти да приеме условията за сваляне на напрежението в Северно Косово, ако не - следват санкции.

 

Ключови думи:

Косово, Албин Курти

Още по темата