Quantcast
Германия разшири разследването на "Даймлер" за незаконен софтуер в автомобилите | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Германия разшири разследването на "Даймлер" за незаконен софтуер в автомобилите

60 000 дизелови мерцедеса били снабдени с програма за манипулиране на отделяните във въздуха вредни емисии газове
586
 ЕПА/БГНЕС
Изпълнителният директор на "Даймлер" Дитер Цетше демонстрира най-новия електрически модел на компанията в централата в Щутгарт.

Германската федерална агенция по автомобилен транспорт започна разследване на производителя на автомобили "Даймлер" заради съмнения, че хиляди дизелови мерцедеси са снабдени със софтуер за манипулиране на отделяните във въздуха вредни емисии газове, писа в. "Билд ам Зонтаг". Смята се, че базираната в Щутгарт компания е инсталирала незаконната програма в около 60 000 автомобила Mercedes-Benz GLK 220 CDI, произведени между 2012 и 2015 г.  Всички те отговаряли на изискванията за екостандарта Euro 5, но след като изрично трябвало да бъде активирана определена функция на софтуера. 

Според в. "Билд ам Зонтаг" подозрения за наличието на незаконния софтуера се появили още през есента на м.г., след което мащабна проверка ги потвърдила. "Даймлер" тайно започнал да премахва възможността за манипулиране на данните при обновяването на софтуера, твърди още изданието. От автомобилната компания обаче категорично отричат това. "Твърдението, че искаме да скрием нещо чрез доброволни действия, е невярно", заяви говорител на "Даймлер" и подчертава, че компанията напълно сътрудничи на разследването на Федералната агенция по автомобилен транспорт. Ведомството е привикало представители на автогиганта за изслушване, което предстои в близко бъдеще. 

Не за първи път "Даймлер" е обвиняван за използване на незаконен софтуер в произвежданите автомобили. Федералната агенция по автомобилен транспорт нареди на "Даймлер" миналата година да изтегли от глобалния пазар 700 000 автомобила заради съмнения за манипулиране на данните за вредните газове, припомнят информационните агенции. Тогава изпълнителният директор на компанията Дитер Цетше беше извикан за обяснения в Министерството на транспорта в Берлин, а през февруари прокуратурата в Германия поиска "Даймлер" да бъде глобен за незаконния софтуер, манипулирал данните за отделяните вредни емисии газове. Предстои да бъде взето решение дали ще бъде наложено финансово наказание на компанията.

 

970712 - СКАНДАЛ

През 2015 г. гръмна скандалът "Дизелгейт", след като американските власти обвиниха германския автомобилостроител "Фолксваген", че е инсталирал в 11 млн. коли незаконен софтуер, отчитащ по-ниско количество на отделяните вредни емисии газове. Оттогава подобни подозрения има и към други големи компании в бранша като "Даймлер", "Фиат" и "Рено". 

 

3 млн. автомобила Mercedes-Benz ще бъдат с обновен софтуер по договорен с германското Министерство на транспорта и от Федералната агенция по автомобилен транспорт план, обяви "Даймлер".

Още

"Даймлер" е против Хамилтън да взима по €50 млн. до 2024 г.

01.01.2021

711
Удар от последна инстанция: „Дизелгейт“ е чиста измама

25.05.2020

7684
Volkswagen плаща €620 млн. компенсации на 200 000 клиенти

24.04.2020

932