Quantcast
Германия разшири разследването на "Даймлер" за незаконен софтуер в автомобилите | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Германия разшири разследването на "Даймлер" за незаконен софтуер в автомобилите

60 000 дизелови мерцедеса били снабдени с програма за манипулиране на отделяните във въздуха вредни емисии газове
585
 ЕПА/БГНЕС
Изпълнителният директор на "Даймлер" Дитер Цетше демонстрира най-новия електрически модел на компанията в централата в Щутгарт.

Германската федерална агенция по автомобилен транспорт започна разследване на производителя на автомобили "Даймлер" заради съмнения, че хиляди дизелови мерцедеси са снабдени със софтуер за манипулиране на отделяните във въздуха вредни емисии газове, писа в. "Билд ам Зонтаг". Смята се, че базираната в Щутгарт компания е инсталирала незаконната програма в около 60 000 автомобила Mercedes-Benz GLK 220 CDI, произведени между 2012 и 2015 г.  Всички те отговаряли на изискванията за екостандарта Euro 5, но след като изрично трябвало да бъде активирана определена функция на софтуера. 

Според в. "Билд ам Зонтаг" подозрения за наличието на незаконния софтуера се появили още през есента на м.г., след което мащабна проверка ги потвърдила. "Даймлер" тайно започнал да премахва възможността за манипулиране на данните при обновяването на софтуера, твърди още изданието. От автомобилната компания обаче категорично отричат това. "Твърдението, че искаме да скрием нещо чрез доброволни действия, е невярно", заяви говорител на "Даймлер" и подчертава, че компанията напълно сътрудничи на разследването на Федералната агенция по автомобилен транспорт. Ведомството е привикало представители на автогиганта за изслушване, което предстои в близко бъдеще. 

Не за първи път "Даймлер" е обвиняван за използване на незаконен софтуер в произвежданите автомобили. Федералната агенция по автомобилен транспорт нареди на "Даймлер" миналата година да изтегли от глобалния пазар 700 000 автомобила заради съмнения за манипулиране на данните за вредните газове, припомнят информационните агенции. Тогава изпълнителният директор на компанията Дитер Цетше беше извикан за обяснения в Министерството на транспорта в Берлин, а през февруари прокуратурата в Германия поиска "Даймлер" да бъде глобен за незаконния софтуер, манипулирал данните за отделяните вредни емисии газове. Предстои да бъде взето решение дали ще бъде наложено финансово наказание на компанията.

 

970712 - СКАНДАЛ

През 2015 г. гръмна скандалът "Дизелгейт", след като американските власти обвиниха германския автомобилостроител "Фолксваген", че е инсталирал в 11 млн. коли незаконен софтуер, отчитащ по-ниско количество на отделяните вредни емисии газове. Оттогава подобни подозрения има и към други големи компании в бранша като "Даймлер", "Фиат" и "Рено". 

 

3 млн. автомобила Mercedes-Benz ще бъдат с обновен софтуер по договорен с германското Министерство на транспорта и от Федералната агенция по автомобилен транспорт план, обяви "Даймлер".

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Даймлер" е против Хамилтън да взима по €50 млн. до 2024 г.

01.01.2021

709
Удар от последна инстанция: „Дизелгейт“ е чиста измама

25.05.2020

7664 10
Volkswagen плаща €620 млн. компенсации на 200 000 клиенти

24.04.2020

931

Коментари

Nonameman

Нещо не мога да разбера какво общо има софтуер, работещ в системата на

автомобила с контролните устройства за измерване на газовете по пунктовете за проверка.

Ако според тях емисиите са в норма - къде е проблема ?

 

TRIF007

Проблем има. Тои идва от начина на замерването. Например ако данните се източват от бордовия компютър(маниполиран по време на замервамето).

Другия вариант за маниплация е когато отчитането на емисиите не е обвързано с реално натоварване на двигателя. Тоет замерване когато автомобила е на неутрална предавка в режим на тест.

За да се премери реално каква е емисията трябва да се направи замерване по време на динамичен тест. Тоест в режим на различни обороти и натоварване на двигателя.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш