facebook
twitter

Чужбина

ЕС възобновява процедурата за избор на главен прокурор

1007
EПА/БГНЕС
Лаура Кьовеши

ЕП и Съветът на ЕС подновяват преговорите за избора на първия европейски главен прокурор, съобщи "Свободна Европа". Преди дни лидерите на политическите групи в ЕП излъчиха нов преговорен екип, воден от председателите на парламентарните комисии за граждански свободи и бюджетен контрол - испанският социалист Хуан Лопес Агилар и германската християндемократка Моника Холмайер. Съветът на ЕС е представляван от Финландия, която в момента е ротационен председател на ЕС. Преди евровота ЕП застана зад кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши, а страните - членки на ЕС, посочиха за свой фаворит французина Жан-Франсоа Бонер. През пролетта преговорите между двете институции обаче удариха на камък  и те не успяха да постигнат споразумение за единен кандидат. България е сред страните, които са гласували в Съвета срещу Кьовеши, писа в. "Файненшъл таймс". По-късно обаче премиерът Бойко Борисов обяви подкрепа за румънката, придобила популярност с яростната битка срещу корупцията, която води в родината си. 

Междувременно Франция заяви подкрепа за Кьовеши и обяви, че планира да оттегли кандидатурата на Бонер, за да се стигне до компромис. Самият Бонер пък беше назначен за ръководител на финансовата прокуратура във Франция, но формално остана кандидат за европейски главен прокурор. Новата европейска прокуратура, чиято основна задача ще е да разследва финансови измами в ЕС, трябва да започне да работи до края на следващата година.  

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кьовеши погва измамите с еврофондове от понеделник

30.10.2019

267
ЕК приветства избора на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор

25.09.2019

748 5
Кьовеши окончателно бе одобрена за главен прокурор на ЕС

24.09.2019

1547 7

Коментари

Интервал

Ех, ако можеше да им предложим Гешев, цяла Европа щеше да ни е благодарна. За съжаление, човек с толкова високи качества е много по-нужен тук, защото престъпността, дори и с пречупен гръбнак, все още трябва да бъде борена!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×