facebook
twitter

Първа страница

Ще платим накуп милиардите за F-16

2218

Може да се наложи да платим 8-те изтребителя F-16 Block 70 накуп, а не разсрочено, както бяха първоначалните ни планове - това обясни министърът на финансите Владислав Горанов.

България може да си позволи да плати наведнъж новите изтребители, подчерта Горанов. "В преговори сме още, най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане. Със сигурност военните проекти са скъпо за нас усилие. Това, което съм убеден, е, че F-16 Block 70 е най-оптималният за нас вариант. В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, която е определена от парламента. 2 млрд. лв. са доста пари, но след като това е приоритет, след като сме членове на НАТО, вероятно и това усилие трябва да бъде направено", обясни министърът.

Начинът на плащане на изтребителите беше едно от предизвикателствата в преговорите за самолетите между България и САЩ. Вашингтон искаше да бъдат платени наведнъж, докато българските власти опитаха да договорят разсрочено плащане. Вчера министърът на отбраната Каракачанов каза, че България може да си позволи да даде максимум 2 млрд. лева за F-16. Преговорите със САЩ продължават, а обсъжданата в момента цена може да бъде намалена, увери военният министър. Страната ни ще плати по-малко от посочения таван от 1.6 млрд. долара (2.78 млрд. лв. по актуалния курс), гласуван от Конгреса на САЩ, потвърди американският посланик Ерик Рубин. Очаква се договорът за изтребителите да бъде подписан до края на лятото, а България да получи първите самолети през 2023 г.

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдебната власт получи още 2 млн. лв. за бонуси
Борисов се моли на хакера да съдейства на ГДБОП

20.07.2019

216
В 73% от насипния сладолед има опасни бактерии

20.07.2019

189 2

Коментари

Страници

вила

Плащаме накуп,а ги получаваме...когато ги сглобят?!Аз дори семки като си купувам ги получавам веднага,даже преди да съм ги платил,ама не било еурогейско...

Утринен зов

И като си помисля откъде се почна - поръчки параметри, обещания - нещастници.

бастун

Себестойността на тези Ф-16 блок70 е много далече от посочената по-горе цена. Всъшност във високотехнологичния оръжеен бизнес високите надценки са нещо обичайно. Обаче от едно известно време американците започнаха много нагло да го дават.

аман бе

Дават го на гьотверени като нашите. На катарците (или там които бяха от нефтените джуджета) защо не го дават така? Дето преди нас ще получат блок 70...

eric marsai
снимка на eric marsai
нецензурна простащина, прикрита с турска дума
kaltinkov

***

kaltinkov

А Шкембе-войводата какво обажда по въпроса? Не смее да мъцне вече 💩

Седем с един...

Хубава сделка, няма що! Начи плащаш като капаро цялата сума, а получаваш стоката след 2 - 3 години...

аман бе

А може това да е начинът да си получат накуп и комисионните...? Нещо не се опъват много...

Ravia

Лъжец до лъжеца са тези гербаджии и патриоти! Много добре се знаят нещата, че американците никога не дават нещо на разсрочено плащане, всичко винаги е за сметка на другите! И да не си мислите, че няма още поне 200-300 млн. да дадем за наземна инфраструктура на Граф Игнатиево. За офсетови програми и трансфер на ноу-хау изобщо  няма да говорим. За сравнение в Чехия офсета на шведите дава вече 5% от БВП на страната.

Хулиган

Това, с предплащането, може да ко проконсултирате с онези които по 10 години чакат да им разпишат Акт16.

Да не си мислите, че военнопромишленият комплекс не е прирамида...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/04/kmeta-p... 

fractal

Четох че да е функционален един изстребител освен радара трябва да има прицелно контейнерна система СнайперАТР на снимкатс дадена към статията е под въздухонаборника

Та тези системи влизат ли в цената на самолетите и въоръжението или трябва да се плащат отделно

sneaky_humanoid

***

eric marsai
снимка на eric marsai
и за подобна простащина би трябвало да следва санкция, страдащите от "ком-турет-синдром"-а е добре да бъдат лекувани (отрезвявани).
Наблюдател 1

Много матросовец на амбразурата. Само да питам товарищите: Защо не скимтите за десетките милиарди, които се изливат в разни пАтоци и АЕЦ-и? Значи когато е за матушката - може, но ако е за България - сакън. Така ли?

fractal

Тези изстребители ще пазят Българските градове и руските АЕЦве от случки с пътнически самолети като в ню йорк 9/11/01

eric marsai
снимка на eric marsai

Щом сме ги надиплили, защо да не ги платим "накуп"? Аз в живота си два пъти купувах апартамент на изплащане защото нямах парите в наличност. Всичко останало - отведнъж. Включително последният апартамент дето струва над два пъти повече от предишните два, взети заедно.

 

На друга нота, прави доста гадно впечатление простащините, сипани от болшинството, да минават "метър" пред модерацията.

Shaaban_bin_Robert

През соца имаше подобни работи. Даваш едни 1500 лв. (пояснявям за по-младите - 10-тина заплати) и след 10-15 години си доплащаш и получаваш автомобил. През това време банката (тогава ДСК) оперира с твоите пари както намери за добре. Лихви за вносителя - зеро.

 

eric marsai, по белия свят жилища се плащат на куп само от мафиоти, наркобарони и други организирани престъпници. Нормалните хора, дори да имат финансова възможност, купуват ипотеки. Сети се сам защо. Можеш да ползваш и услугите на финансов консултант.

eric marsai
снимка на eric marsai

Австралия в белия свят ли е, другарю с дългото име? Какво да се сетя? Че е по-добре да плащам  на някакъв посредник, понеже и той гащи стега? Мотото на лузерите.

Купуваш мигновено, паразита умира. Финансов консултант ли? Тъпак, дето шопинг лист не може да напише.

 

Аз не съм нито едно от това:

"мафиоти, наркобарони и други организирани престъпници", а един обикновен човек, работил здраво дълги години.

 

другарето сапикасвайте се, га решите да давате акъли

Solace

"Другарят с дългото име" е прав. Ниските лихви, инфлацията, дългият срок на кредита - все неща, поради които в общия случай ипотека е по-добре от кеш. 

 

 

П.п. Обсесията по другари и т.н. вреди. Слухтенето за налагане на санкции - също. Именно такива слухтящи бяха слуги и искаха да изпъкват пред баш-другарите в едни предишни времена. Както и да е, всеки си носи кръста.

kaltinkov

Днес е неделя, земи излез малко на въздух, качи се на Витоша... олаби жилата малко. Стига с тия апартаменти, асансьори, наказания и прочее. Ще си докараш някой инфаркт така. 💩

eric marsai
снимка на eric marsai

Ниските лихви, инфлацията, дългият срок на кредита - все неща, поради които в общия случай ипотека е по-добре от кеш.

по-добре е, ако нямаш кеш, щото си лузер.

също като да нападаш мандри и да изгориш данъчните книжа.

много пъти съм казвал, че комунизмът е тежка, неизлечима болест.

 

"слухтите" комунягите, но това както и да е, вродено ви е. Досадни са ПРОСТАЩИНИТЕ с които болшинството засирате сий форум, постоянно.

mi6osp.

Ако наистина  се преговаря  за намаляване на цената, едно такова изявление на финансовия министър е изключителна глупост.

Но тези преговори са само димна завеса за прикриване  предателството на националните интереси от нашето правителство.

Нещата ще се развият така:

Конгресът на САЩ предлага цена на Ф-16, десеторно по-голяма от истинската.

Нашите преговарят ,за да "изпилят" тази цена.

Резултатът е постигане на цена, само 6-7 пъти по-висока от истинската.

Правителството вика "ура, победихме!!!" и се съгласява, сключва договора, и взима заем от американска банка/Цветелина има такава/, за да плати поръчката три-четири години преди да получи стоката. 

.

 

Наблюдател 1

Но тези преговори са само димна завеса за прикриване  предателството на националните интереси от нашето правителство.

Само да питам. Ако купувахме при същите условия от матушката, пак ли щеше да "предателство на националните интереси"?

mi6osp.

Пак щеше да е.

Но никой друг , освен САЩ, не е имал наглостта да предлага толкова неизгодна сделка.

За да го направят , САЩ са изяснили на минпреда ни, че ако откаже сделката,ще плати прескъпа цена.

Затова Борисов анулира конкурса , фаворитизира избора на Ф-16 и се съгласи да плати колкото му поискаха, без да е наясно какво получава по договора.

С предаването на националните интереси бе спасена собствената му кожа.

Със сигурност нещата няма да минат само с "купуването " на Ф-16.

 

циникЪтхедонист

Наблюдател 1,ако посочиш сделка с матушката, сключена при подобни условия може да имаш някакви основания. 

Иначе,. сам се сещаш... 

:) 

LEFT

А какво става с конкурса, който спечелиха американците? Нали там се изискваше разсрочено плащане. Всичко в България е измама. Стига вече сте ни правили на малоумници. На най-богата държава, най-бедната от ЕС плаща за нещо, което още не е дори произведено. И пак за сметка на нашия многострадален и глупав народ.

циникЪтхедонист

Съдбата е бумеранг. 

И Владко скоро ще го разбере по неприятния начин. 

:) 

vasilevil

Че какво друго очаквахте от тия васали и предатели на националните интереси!Какво им пречеше да кажат че като сащ не са съгласни на отложено здаложено още при конкурса чао!!!!????Но това са страхливци и зависими хора!Странното обаче е как и кой гласува за подобни българомразци????

Казуса
снимка на Казуса

Какво им пречеше да кажат че като сащ не са съгласни на отложено здаложено още при конкурса чао!!!!????

 

Съвсем не това е сценарият. Първоначално се казва по-ниска цена, която "е нашата и повече няма да качим", после в публичното и медийното пространство се завъртат съобщения, които имат за цел да привикнем с голямата цена, която янките ни искат..., да забравим за старите клетви (от които като спомен следва да ни остане как нашите смели политици се канят да бранят националния финансов интерес). Ще стане това, което са решили янките - в крайна сметка те са шефовете на България и те определят колко е размера на "таксата спокойствие" за нас. Всичко останало са безсъзнателни телодвиженията на политиците национал-предатели, с които ни омайват като пуяци - пуйки в размножителния период. Нещата тук са простички.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×