facebook
twitter

Първа страница

Родители съдят учители заради оценки на децата си

Все по-често семействата подават жалби и заради наказания
15202
Илияна Кирилова
Оспорването на оценки и решения на учителите, включително в съда, вече е станало практика, алармират от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Хиляди сигнали от родители, несъгласни с определени решения на учителите на техните деца, се разглеждат в момента от експертите в регионалните управления по образованието в страната. Десетки са и съдебните дела, заведени от родителите срещу учители заради поставени ниски оценки на децата им. Това съобщи за "Сега" шефът на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиан Петров.

Директорите на въпросните училища не желаят да коментират казусите, защото смятат, че те натоварват с негативен оттенък институцията им. Според Петров обаче това е много порочна практика, която говори лошо не за учителите, а за цялостното възпитание на техните ученици. "Във възрастта, в която децата трябва да усвояват правилата в обществото, те биват учени от своите родители как да ги преодоляват, използвайки съда", коментира той. Според него оспорването на учителските решения и преценки освен това затруднява изключително много комуникацията между двете страни, както и работата на различните институции.

Петров разказва за случай на сбиване между две деца в пловдивско училище. За да спре боя, намиращият се в коридора портиер хваща за ухото едното дете, разпознато като агресор. Родителите му обаче завеждат дело в съда и в Комисията за защита от дискриминация заради отношението към сина им, като към момента жалбата на семейството е отхвърлена. Подобен е и друг казус на двама близнаци в столично училище, единият от които отново е хванат за ухото от учителя си, за да осуети предстояща разправа. В случая децата са преместени в друго училище, но майката е завела дело, течащо в момента, срещу директора заради това, че не е уволнил въпросния учител.

"И в двата случая физическата намеса е с цел спиране на боя и предотвратяване на по-тежки последствия за учениците, а не с цел възпитание. Учителите трябва да се намесят по някакъв начин, след като думите им не са чути от учениците", коментира Петров. В столицата друг родител пък завел дело заради несъгласие с оценка, ощетяваща детето му, заради това, че е понижило бала му за кандидатстване след 7-и клас. 

"В София само в едно училище има 4 заведени дела  - за преместване на ученик, за слаба оценка на друг ученик и за наложено наказание на трети. В Пловдив и други големи градове има поне по 5-6 подобни дела", коментира още Петров. "Надявам се цялата тази капания да спре, защото тя не е в интерес на самия ученик. Сигурно някои от преценките на учителя не са най-добри, но в крайна сметка той е авторитет за детето и не би трябвало да се оспорва всяко негово решение, още повече в съда", смята още той.

Просветният министър Красимир Вълчев коментира, че няма информация за масови случаи на съдебни дела срещу учители. В системата има 90 хиляди учители и 900 хиляди деца. Със сигурност някъде може да има подобни заведени дела", заяви той. По думите му обаче няма индикации проблемът да е системен. Според него най-важното при подобни казуси е доверието между учителите и родителите. "Нека родителите разговарят повече с учителите и им имат повече доверие. Преподавателите пък трябва да са по-комуникативни", посъветва той.

 

ИДЕЯ

Преди време от синдикат "Образование" поискаха да се въведе оценка за доброто възпитание, позната от миналото като оценка на поведението. Идеята на профсъюза е не да се санкционират определени ученици, а да се възнаградят тези, които имат добро възпитание и проявяват толерантност. Засега обаче тя не среща подкрепа.

 

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов разгроми БСП напук на скандалите

27.05.2019

Екип на Сега

5653 54
Европейците се мобилизираха за решаващия вот

27.05.2019

553 1
"Ела бе, момиче, да ми гласуваш където трябва"

27.05.2019

Диян Божидаров

3238 6

Коментари

sanivelev
снимка на sanivelev

Родители с възпитание и манталитет на продавачи на пазара. И някои телевизии ги поощряват уж като защита на граждански права. Онзи ден bTV излъчи репортаж в подкрепа на родител, чийто син бил шамаросан от учителя по физическо, защото с държанието си застрашил по малки ученици. И вика родителят телевизия, държи се нападателно към директора на училището, който се оправдава. Един прост шофьор си позволи да държи сметка на директор и телевизията застана зад агресивния родител, чийто син няма как да не е като баща си. 

TheBahurKing

Родители с възпитание и манталитет на продавачи на пазара.

80%.

първолета

"Сигурно някои от преценките на учителя не са най-добри, но в крайна сметка той е авторитет за детето е ну бе трябвало да се оспорва всяко негово решение, още повече в съда  - съобщи Петров."

Преценките на учителя могат да са адекватни и аргументирани - тогава са добри и няма по- и най-! А що се отнася до авторитета на учителя, тя не може да се крепи само на факта, че е учител. Такъв авторитет поражда отношения на подчинение и е крайно нетраен, а и неприемлив в едно демократично общество. Ми има и информационно влияние, да обясняват, аргументират решенията си. Въобще този Петров развива тези от Хаджигенчовото училище.

mercury
снимка на mercury

Заглавието на първа страница на вестника е манипулативно и търси сензация.

Учителите не могат да бъдат съдени за поставени оценки, защото законът ги защитава в това тяхно право. 

Законът защитава и интересите на ученика - ако не е доволен от оценката си по предмет, може да се яви на изпит за промяна на оценката. Изпитът е писмен и резултатът е видим за всички. Проверява се от комисия.

Иначе - жалби могата да се подават, от РУОтата правят проверки и изискват наказание на учителя при нарушения в цялостната му работа. Но съдебен процес за оценки е ... Тъпо твърдение. Това, което получава родителят от изнудването е повишаване  на оценките на детето, защото учителите ще предпочетат да пишат 6. 00, отколкото да си имат проблеми. И така израстват прости, некъдърни и невъзпитани хора.    

Изнудването е масова практика в българското училище, особено за оценки в 7 клас.

protor

Така ще е, докато учителите пишат оценки в клас. Да разкарат тъпото оценяване, може да има само тестове с резултат в проценти, за сведение на родителя как върви учението на детето му. Да се вписват само поощрения, не наказания. От училище не бива да се отпада заради слаб успех. Който иска да кандидатства за някое профилирано училище - след всяка фаза в образованието да се явява на външно анонимно оценяване. Останалите продължават поне до 10 клас, кой в професионално, кой в спортно, кой в музикално. Но така някои даскали ще изгубят смисъла на живота си.

Ohubohu
снимка на Ohubohu

Не лоша система, но не разбирам - в 10ти клас ще се учи ли азбуката?

Щото нали, таковата, отпадане няма, повтаряне - също...

кертик
снимка на кертик

"От училище не бива да се отпада поради слаб успех"  Голяма глупост си написал! 

rorik

Мммм даа,

Има едно изпуснато поколение от  "слободията" и така възпитават децата си.

Вместо да седнеда пита отрочето си що има двойка , те тръгнали да  съдят даскалите.

rorik

==Родители с възпитание и манталитет на продавачи на пазара.==

Не обиждай хората от пазара те знаят как се изкарва 1 лев и децата им знаят.

 

 

                                                                                                                                                                                             

Памфуций
снимка на Памфуций

Родители с възпитание и манталитет на продавачи на пазара. И някои телевизии ги поощряват уж като защита на граждански права.

Кви права ?

Меркури ?

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

 И така израстват прости, некъдърни и невъзпитани хора.    

 

mercury , ?

Off BG
снимка на Off BG

Колкото повече нормални хора напускат страната, толкова расте електоратът на управляващите ни дебили. Електорат, който не е прочел дори половината "Винету", поради което за него Боко е един интелектуален Еверест... Но най-страшното предстои - тези "дечица" скоро ще излетят от училище и ще протегнат ръчички към властта и богатствата на България.  

SvSophia
снимка на SvSophia

Берем плодовете на криворазбраните права.

 Скоро България ще остане без учители, колкото и да им вдигат заплатите.

И без университетски преподаватели /изискавамията, наредбите и законадателстването ще разгони всичко, що е учен, и ще продължат да нахлуват посредствени, агресивно невежи и умело поплагиатстващи млади учЕни, на които Игнатов отвори широко вратите - вече нахлуха от края на 2010 насам/.

И правилно. На България не й трябва образование и наука, на България и българи не й трябват всъщност.

SvSophia
снимка на SvSophia

Тези родителски реакции не са от вчера, но промените по пососка "права" на ученика и родителя ги достимулират.

Като майка на гимназист, на когото му се беше паднал най-добрият учител по литература, който човек може да си пожелае, се чудех как да се крия под чина на родителска среща от неудобство, когато нечий дядо, механик бил по коработе, тръгна да обучава учителя как се преподава литература...

 

Безнадеждно е. Целенасочено беше сринат всякакъв авторитет на цели професии и на отделни хора. По жълтомедийно-банкянско-мутренско-просташки тертип. И не се спира.

Shaaban_bin_Robert

Ей така се строи комунизъм. Как беше? "От всеки - според способностите, всекиму - според потребностите." То не знае цялата азбука - толкова си може, обаче му трябва шестица - значи толкова ще му се пише. Друго знае по-малко - и него шестица. От изпити няма да има нужда, всички ще са пълни отличници. Как ще си разпределят по-нататък благата - не е ясно. Но нали всички ще са Х.У.И. - все някак ще се разберат.

Invisible

   Като малък съм бил свидетел на доста случаи, когато баща ми, бивш учител, шибва шамар на ученик с цигара в устата.

   Това на улицата и не си спомням да е имало някаква реакция от родител.

    Освен още шамари за потърпевшия, ако се разбере в къщи.

    

Bloody_Marry

"Смешен плач!" Намерено го и го прочетете, много полезно четиво.  http://litclub.bg/library/bg/botev/publ/plach.htm

 

Та по темата. Смешен плач! Всеки конкретен случай е различен, дори така представените обстоятелства са малко, постни и манипулативно представени. Хората са потърсили правата си по законен ред. Има съд, нека той прецени имат ли основание или не. Ние можем само да си чешем езиците кой крив кой прав. 

Всеки има глава на раменете си, моля, ползвайте ги по предназначение!

кертик
снимка на кертик

Може ли някой да си предтави децата на тези деца какви ? ще бъдат?

novichok
снимка на novichok

Кретени възпитават кретени. Дали всички ще трябва да станем кретени за да бъдем одобрени от Винету. С най-голямата глава, която никога не е мислила :(

Sapienti_sat

Майко мила! Някога, за моето поколение най-страшното наказание беше да кажат на родителите ни за провинението. Пък сега - всички, като инженер Талмудовски - "Само чрез съда!"

 

Само чрез съда, само чрез съда!

И дори като блъскаше обядващите с куфарите си, той вместо „пардон“ крещеше свирепо: „Само чрез съда!“

Здравка
снимка на Здравка

Чух изказване на Васил Велев по БНР - работодателите вече не търсят работници и служители владеещи чужди езици, а такива владеещи български.  Оказва се, че младото поколение, което в последните години излиза на пазара на труда буквално не разбира официалния за страната език. Не става дума за етноси с майчин език различен от българския. 80% от матряла е брак, обаче 100% от нас искаме добри доходи от работа и пенсии, читави пътища, здравеопазване, качествени, храни, горива,лекарства..., ефективна администрация по места...Ами като нямаме човешкия ресурс да си произведем гореизброеното,  ся к'во прайм?

Кире

Не можем да очакваме нещо друго от родителите. Те са успели хора, правилни... ? А и нали парите са средство за измерване на успеха? 

Здравка
снимка на Здравка

Когато и родителите и учителите са ...Печели този, който има по-отракан адвокат. Децата винаги губят. Дори когато съдът отреди да им бъде писана незаслужената шестица.

*****

Как не разбраха ония чугунени глави в МОН, че делегираните бюджети загробиха образованието.

Здравка
снимка на Здравка

Как решава съдът, че оценката е справедлива, или обратното. Изпитва детето в синята стая ли?

Jules

Превърнаха училищата в зверилници. И ако учител се опита да въведе ред - той го отнася.

В най-скъпите английски частни училища, където учат децата на аристокрацията,  боят с пръчка беше регламентиран като наказание до преди  20-30 години. В някои от тях се прилага и до днес.

Двадесет удара с пръчка по задника. Нарича се "Twenty  of the best".

Кире

Превърнаха училищата в зверилници. И ако учител се опита да въведе ред - той го отнася.

В най-скъпите английски частни училища, където учат децата на аристокрацията,  боят с пръчка беше регламентиран като наказание до преди  20-30 години. В някои от тях се прилага и до днес.

Двадесет удара с пръчка по задника. Нарича се "Twenty  of the best".

Вече се обърках: некои искат домашно образование, че им биели децата в училище, тоя па иска в училище да ги бият. Впрочем едното създава поданици, а другото граждани. Истинският консерватизъм клони към домашното образование. Така аре стига социализъм.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×