facebook
twitter

Първа страница

Полският кандидат за еврокомисар е разследван от ОЛАФ

635
EПА/БГНЕС
Полският кандидат-комисар Януш Войчеховски е бил евродепутат в периода между 2004 и 2014 г.

Кандидатът за еврокомисар на Полша Януш Войчеховски е разследван от Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ) заради съмнения за финансови злоупотреби, писа сп. "Шпигел", като цитира говорител на ведомството. Предполагаемите нарушения са свързани с възстановена сума за пътни разходи от времето, в което той е евродепутат - от 2004 до 2014 г.  Войчеховски твърди пред германското издание, че става въпрос за 11 250 евро, които той получил обратно, но не разполагал с "достатъчно документи" за средствата, похарчени между 2009 и 2011 г.  Според "Шпигел" обаче разследването на ОЛАФ е свързано и за други трансакции, а според информация от Европарламента става въпрос за "петцифени суми". От ЕК и екипа на избраната за шеф на следващата ЕК Урсула фон дер Лайен отказват коментар за разследването. 

Номинираният от Унгария кандидат за еврокомисар Ласло Трочани ще се изправи пред изключително тежко изслушване в ЕП, предупреди холандският евродепутат либерал Софи ин т' Фелд пред в. "Гардиън". Тя определи кандидатурата му като "провокация", тъй като Трочани, който беше министър на правосъдието от 2014 г. до избирането му за евродепутат през май т.г., внесе в парламента в Будапеща серия от закони, заради които ЕК предприе наказателни мерки спрямо Унгария.

Избраната за председател на новата ЕК Урсула фон дер Лайен утвърди вчера списъка с предложените от страните членки нови еврокомисари, който ще представи пред ЕП, писа "Политико". Днес предстои официално да бъдат обявени и ресорите им. 

Все още няма коментари

Още

Новата ЕК обеща 3 трилиона евро инвестиции за защита на климата

28.11.2019

313 8
15-те руски шпиони са идвали в базата преди всяка операция

06.12.2019

1214 17
Прокуратурата в Чехия разследва премиера за измами с европари

05.12.2019

83

Влез или се регистрирай за да коментираш

×